Vlaamse auteurs in Nijmegen

Henk Strikkers

Vanaf dinsdag 9 februari gaat de tweede collegereeks 'Letteren in de stad' weer van start. Waar vorig jaar alle colleges over Hugo Claus gingen, is dit jaar besloten iedere week een andere auteur te bespreken. Het Vlaams Cultureel Kwartier en de Radboud Universiteit hebben dit jaar onder andere neerlandicus Jos Joosten en de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst uitgenodigd.

Dimitri Verhulst, die zowel subject als object in de serie is, bracht zijn eerste roman in 1992 uit, maar brak pas tien jaar later door met Problemski Hotel. In dat boek verhaalt Verhulst over een asielzoekerscentrum op een manier dat fictie en feiten door elkaar lopen. Niet veel later kwam zijn bestverkochte werk De helaasheid der dingen uit, een boek dat hem de Gouden Uil en een nominatie voor de AKO Literatuurprijs opleverde. De Aalstenaar wordt geprezen door critici omdat zijn boeken niet in een genre te plaatsen zijn en omdat hij de lezer dwingt te kiezen.

De hoorcolleges zijn voor iedereen toegankelijk en vinden plaats in het Vlaams Cultureel Kwartier, boven het Vlaams Arsenaal. De prijs voor ieder afzonderlijk hoorcollege is voor studenten 7,50 euro, met uitzondering van de afsluiting van de reeks die 2,50 duurder is. Een passe-partout kost 45 euro. Aanmelden kan bij info@vcknijmegen.nl, maar is niet verplicht. Het programma ziet er als volgt uit:

9 februari Saskia de Coster door Jos Joosten (Radboud Universiteit) 2 maart Kristien Hemmerechts door Liselotte Vandenbussche (Hogeschool Gent) 16 maart Stefan Hertmans door Lars Bernaerts (Universiteit Gent) 6 april Annelies Verbeke door Elke Brems (Universiteit Leuven) 20 april Erwin Mortier door Jan Lenssen (Universiteit Leuven) 11 mei Tom Lanoye door Valerie Rousseau (Universiteit Leuven)  25 mei Dimitri Verhulst door Jos Muyres (Radboud Universiteit) 2 juni Dimitri Verhulst