Home NieuwsNederland Te positieve cijfers over kansen op arbeidsmarkt

Te positieve cijfers over kansen op arbeidsmarkt

door Redactie

Studenten van alle bacheloropleidingen zijn verkeerd geïnformeerd over hun kansen op de arbeidsmarkt. In de ‘studiebijsluiter’ op Studiekeuze123 is namelijk steeds dezelfde fout gemaakt bij de berekening van van het cijfer.

LET OP: foutieve percentages!
Op de website van Studiekeuze123 staat daarom nu bij elke bacheloropleiding de volgende opmerking: ‘LET OP: Het cijfer over de arbeidsmarkt in de bijsluiter Studie in Cijfers ontbreekt.’ De waarschuwing is een reactie op een uitzending van het televisieprogramma De Monitor, waarin naar voren kwam dat het cijfer over kansen op de arbeidsmarkt voor psychologiestudenten niet klopte. De programmamakers geloofden niet dat 86 procent van de afgestudeerde psychologen na anderhalf jaar een baan op niveau had gevonden, zoals werd vermeld. Deze verwachting klopte: niet 86 maar 55 procent van de psychologen-alumni had na anderhalf jaar een baan op academisch niveau gevonden.

De oorzaak van de fout was het gebruik van een verkeerde indicator. Nu blijkt dat niet alleen bij de studie Psychologie te zijn gebeurd, maar bij alle bacheloropleidingen. Hans van Driel, projectmanager bij Studiekeuze123, laat weten dat de fout is ontstaan doordat bij het samenstellen van de studiebijsluiter een verkeerde dataselectie is gemaakt. Daarbij is tot nu toe gebruik gemaakt van de data uit de WO monitor 2013. ‘Dit is de meest recente monitor en de bronnen van deze monitor zijn sindsdien niet meer aangepast, net als de definitie voor het berekenen van kansen op de arbeidsmarkt.’ Ook in 2014 en 2015 zijn studenten dus met te optimistische cijfers voorgelicht over hun toekomstperspectieven.

Nieuwe cijfers
Van Driel verwacht dat Studiekeuze123 waarschijnlijk begin maart de juiste gegevens kan verstrekken. De definitie voor de berekening zal hiervoor worden herzien. Van Driel erkent dat het goed mogelijk is dat de onderlinge verschillen tussen bacheloropleidingen zullen veranderen. ‘De berekening verandert, dus dat kan bijna niet anders.’ Het aanpassen van de berekening vindt Studiekeuze123 echter niet voldoende. ‘In mei of juni hopen we de bronnen opnieuw te verversen en dan met actuele cijfers te komen.’

Op de website van Studiekeuze123 staat nu nog wel vermeld hoeveel procent van de afgestudeerden een baan op niveau vond, hoe lang dat duurde en wat het startsalaris en de arbeidsmarktprognose zijn. Deze gegevens zijn volgens Van Driel wel kloppend. ‘Je moet dan wel in het achterhoofd houden dat je na een bacheloropleiding nog een master moet doen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen