LUX Live: Toekomst van het hoger onderwijs

Joeripisrat

Gisteravond vond in LUX een debat plaats over de toekomst van het hoger onderwijs. Een debat was het nauwelijks te noemen en over toekomst ging het vrijwel niet. Er was in feite sprake van een mak rondetafelgesprek over de huidige maatregelen op hbo's en universiteiten. Voor ingewijden in de stof, zoals hopelijk inmiddels alle studenten, was het geheel weinig vernieuwend. Oorspronkelijk was er nog hoop op een tegengeluid van Sander de Rouwe, woordvoerder hoger onderwijs voor het CDA. Hij en Tanja Jadnanansing (woordvoerder hoger onderwijs voor de PvdA) waren echter op het laatste moment verhinderd wegens ontwikkelingen binnen de Tweede Kamer waardoor aanwezigen genoegen moesten nemen met de vrijwel identieke meningen van Thom de Graaf (oud-burgemeester van Nijmegen, nu voorzitter van de HBO-raad), Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteyn (voorzitter van het College van Bestuur van de RU), Jelmer de Ronde (vice-voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond), Rick Jonker (landelijk voorzitter van de Jonge Socialisten) en twee studentassessoren aan de RU.

Het eerste uur werd gebruikt om het pakket aan bezuinigingen duidelijk te krijgen. 'Het betreft een cumulatie van regels die niet alleen studentbestuurders, maar alle studenten treffen', 'De maatregelen worden louter gedreven door bezuinigingsdrift zonder visie', 'De toegankelijkheid van onderwijs staat ernstig onder druk.' Het zijn allemaal waarheden als een koe, maar ook net zo uitgemolken. De gezamenlijke toekomstvisie is net zo verrassend: 'Bezuinigen is een optie, maar niet op het onderwijs.' De zaal wordt om een reactie gevraagd. Het blijft angstvallig stil, tot een jongedame het tekort van intrinsieke motivatie bij studenten noemt. 'Veel studenten spelen vooral veel met hun mobieltje of laptop, de collegestof interesseert ze niet.' Wat volgt zijn steeds verder afdwalende discussies over kwaliteit van docenten, de motivatie van studenten, en zelfs de voorlichting en profilering van universiteiten.

Toch eindigt de bijeenkomst met een verfrissende noot. Sebastiaan Andeweg van de Literaturjugend draagt een kort verhaal voor dat hij ter plekke heeft geschreven. Spitsvondig verwerkte hij quotes van de avond in een metafoor over de bezuinigingen. Zij die vrezen iets te hebben gemist deze avond: zijn verhaal vind je hier.