Refter te weinig eten ingekocht

Tom Plaum
Te weinig ingrediënten voor te veel mensen

Afgelopen maandagavond kregen enkele Reftergangers een andere maaltijd voorgeschoteld dan op het menu stond. De oorzaak: De Refter had te weinig ingrediënten voor de gerechten ingekocht.

Gerecht minder in de vakantie
Voor maandagavond had de Refter ingrediënten ingekocht om ongeveer 450 gerechten te maken. Ook boden ze maar twee warme gerechten aan. De hoeveelheid ingekochte ingrediënten is een stuk minder dan dat De Refter normaal inslaat, legt Marijn van Schuijlenborgh, teamleider van De Refter, uit. 'Op een gemiddelde avond kopen wij eten in om achthonderd tot duizend maaltijden klaar te maken. Omdat het nu een week voor de kerstvakantie is, hadden wij verwacht dat we genoeg zouden hebben aan 450 warme schotels. Dat doen we vaker in weken voor de vakantie. In de zomer kopen we bijvoorbeeld ook minder in, omdat er dan gewoonweg minder mensen op de campus zijn. Ook serveert De Refter vaak in deze weken een warm gerecht minder.'

Foutje, bedankt
Dat bleek voor afgelopen maandagavond een misrekening te zijn. Vanavond kwamen er meer mensen een maaltijd halen in De Refter dan van tevoren was ingecalculeerd. 'Het is moeilijk om in deze weken goed in te schatten hoeveel mensen er komen eten', vertelt Schuijlenborgh. 'Dan gebeurt het wel eens voor dat je een avond te kort komt.'

Toch konden de eters met een vol bord naar de kassa lopen. 'We hebben altijd een alternatief voorradig als we te weinig eten hebben ingekocht voor de maaltijden die op het menu stonden. Iedereen krijgt dus een volwaardige maaltijd', verzekert Van Schuijlenborgh. Voor morgen heeft De Refter in ieder geval voor de zekerheid wat meer ingrediënten ingeslagen. Dan komen de gasten in het universiteitsrestaurant morgen niet voor verrassingen te staan en krijgen ze de goede maaltijd die op het menu staat.