De Refter is een saladebar rijker

Tom Plaum
Salade maken tijdens de lunch

Vanaf vandaag kan je in De Refter terecht voor een verse salade. In de oude campusshop is vanmiddag een saladebar geopend.

Blije salades in De Refter
De oude Campusshop in De Refter stond al een tijdje leeg, maar vanaf vandaag kunnen liefhebbers er terecht voor een salade. De bar, bekend onder de naam #HappySalads, biedt allerlei ingrediënten aan om zelf een salade samen te stellen. Een salade kost 1,50 euro per honderd gram, voor toppings betaal je 0,50 of 0,75 euro per stuk. Een eventuele dressing is gratis. Daarnaast kan je ook fruit, verse jus d'orange en andere fruitsapjes kopen. De bar wil inzetten op duurzaamheid, door alleen regionale groenten en fruit in te kopen. Met cash geld hoef je niet aan te komen in de #HappySalads saladebar, je kunt alleen met PIN betalen. Het Facilitaire Bedrijf (FB) van de RU is verantwoordelijk voor de saladebar. De bar is alleen in de middag geopend. Van maandag tot en met donderdag kunnen studenten en medewerkers een salade samenstellen tussen half 12 's ochtends en half 3 's middags. Vrijdag gaat de bar een half uurtje eerder dicht, omdat dan ook De Refter zelf haar deuren sluit.

Leegte opvullen
David Niessen, afdelinghoofd Retail en Catering van het FB, legt uit waar het idee van de saladebar vandaan komt. 'Vanaf 1 januari ging de Campusshop digitaal, waardoor de ruimte leeg kwam te staan. In september 2018 wordt De Refter omgebouwd tot foodcourt, tot die tijd wilden we iets met de lege ruimte doen. We hadden voor andere dingen dan een saladebar kunnen kiezen, maar omdat de ruimte maar voor een jaar wordt gevuld wil het FB de investering beperkt houden.'

Volgens Niessen was er genoeg animo om een saladebar op te richten. 'In de voorbereidingen hebben we alleen maar lovende reacties gehad, dus ik denk dat de bar wel succesvol zal zijn.' Op dit moment is de ruimte alleen tijdens de lunch open, maar als het storm loopt dan zou de bar ook in de avond haar deuren open kunnen houden. Mocht de saladebar geen succes zijn, dan kan de ruimte ook worden gebruikt voor een ander concept. 'De ruimte heeft alle bijbehorende voorzieningen als koelingen al. Je kan het makkelijk aanpassen als daar vraag naar is.' Niessen vertelt verder dat het de bedoeling van het FB is om de bar te laten runnen voor studenten. 'In het begin zullen eigen medewerkers nog meehelpen met opstarten. Als de zaak eenmaal loopt, dan is het de bedoeling dat alleen studenten achter de balie zullen staan.'