Radboud Recharge niet zonder risico's

Vincent Veerbeek

Liefhebbers van nieuws over de Radboud Universiteit (RU) hoeven sinds begin februari niet langer tientallen verschillende websites af te struinen om aan hun trekken te komen. De RU komt namelijk met Radboud Recharge, een website waarop nieuws uit verschillende bronnen wordt gebundeld. Dit kan handig zijn, maar het is niet geheel zonder risico's.

Radboud Recharge grootEen leven lang leren
Anthonita van Egmond, hoofd Corporate Communicatie bij Dienst Marketing & Communicatie, vertelt dat Radboud Recharge zich in het begin voornamelijk zal richten op alumni. 'We zijn met Radboud Recharge gestart, omdat we afgestudeerden op de hoogte willen houden van interessante verhalen van de universiteit. Het idee hierbij is dat alumni zo hun leven lang kunnen blijven leren.' Hier verwijst de naam van de dienst ook naar. Op de site is zowel wetenschappelijk nieuws te vinden als nieuws over het beleid van de universiteit en ontwikkelingen op de campus. 'Kritische verhalen schrijven is niet het doel van Radboud Recharge. Het is ons doel om mensen de verhalen van de universiteit te laten ervaren en ze daar hun kennis mee bij te laten spijkeren.' Deze berichten zijn zowel afkomstig van marketingafdelingen van de RU, zoals de afdeling Corporate Communicatie, als van de onafhankelijke redactie van universiteitsmedium Vox. Lezers kunnen zich aanmelden om updates te ontvangen en hun eigen filters in te stellen voor welk nieuws ze willen lezen. Het streven is om over een jaar 20.000 leden te hebben. Ook studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden kunnen van de openbare dienst gebruikmaken.

'Het is ons doel om mensen de verhalen van de universiteit te laten ervaren.'

Gebrek aan onderscheid
Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden, heeft zijn twijfels over de nieuwe dienst. 'De site ziet er mooi uit, maar ik vind het een verontrustende ontwikkeling. Een kritische alumnus moet niet alleen positief nieuws voorgeschoteld krijgen.' De Jong vreest tevens dat bezoekers door de summiere bronvermelding het onderscheid niet meer kunnen maken tussen pr-berichten en onafhankelijke journalistiek. 'Je loopt het risico dat je als lezer vaak niet goed weet van welk medium een stuk komt, terwijl dat veel uitmaakt voor de interpretatie ervan.' Lezers komen volgens de hoogleraar over het algemeen niet tot onderaan een stuk, waardoor ze waarschijnlijk niet eens zullen zien van welke bron het stuk afkomstig is. Bovendien is concurrentie met Vox volgens De Jong niet ondenkbaar, vooral niet omdat de dienst streeft naar een ledental van 20.000. 'Mensen krijgen misschien het gevoel dat ze de site van Vox niet meer hoeven te bezoeken, omdat alles op Radboud Recharge staat.' Hoewel de dienst zich voor nu vooral richt op alumni, kan dit een probleem worden als Radboud Recharge uitgroeit tot een breder platform dat een prominente rol inneemt naast de bestaande universitaire media. Annemarie Haverkamp, hoofdredacteur van Vox, ziet geen nadeel in het platform. 'Onafhankelijke journalistiek stelt soms minder goede dingen aan de kaak en laat andere keren positieve verhalen zien. Dat die laatste de universiteit goed uitkomen, is de realiteit.'

'Je loopt het risico dat je als lezer vaak niet goed weet van welk medium een stuk komt.'

Filterbubbel
Bezoekers van de site krijgen ook de mogelijkheid te filteren op onderwerpen. Van Egmond geeft aan dat dit een waardevolle toevoeging is. 'We hebben gekeken welke algemene termen we kunnen definiëren om de categorieën te omschrijven.' Ook dit vindt De Jong zorgwekkend, omdat studenten en medewerkers over de grens van hun vakgebied heen moeten kijken met behulp van de universitaire media. 'Deze filters nodigen ertoe uit om alleen stukken te lezen die met je eigen vakgebied te maken hebben.' Van Egmond is zich bewust van dit risico. 'Het gevaar bestaat dat je andere dingen niet meer ziet', erkent ze. 'Daarom gaan we kijken of we aan de selectie het meest gelezen nieuws kunnen toevoegen, zodat lezers uit hun eigen bubbel kunnen ontsnappen.'

Of deze nieuwsvoorziening iets toevoegt aan het landschap van universitaire media, is dus twijfelachtig. Het is belangrijk dat lezers onderscheid kunnen maken tussen persberichten met voornamelijk positief nieuws en onafhankelijke journalistiek, maar Radboud Recharge zal hier in ieder geval weinig aan bijdragen.

 

Reacties (0)

Op dit bericht is nog niet gereageerd.

Laat een bericht achter

  1. Reageer als gast
0 Characters
Bijlagen (0 / 3)
Deel jouw locatie