Home NieuwsRadboud Universiteit RU sjoemelde met subsidie voor ontwikkeling supergel

RU sjoemelde met subsidie voor ontwikkeling supergel

door Redactie

De Radboud Universiteit (RU) en het Radboudumc hebben gesjoemeld om een miljoen euro subsidie van Zorgonderzoek Medische Wetenschap (ZonMW) binnen te halen voor de ontwikkeling van een medische ‘supergel’. Dat ontdekte radioprogramma Argos.

RU-scheikundigen Paul Kouwer en Alan Rowan ontdekten in 2012 bij toeval de supergel polyisocyanopeptide-polymeer (PIC). Het revolutionaire aan de gel is dat het vloeibaar wordt als het koud wordt, maar harder bij hogere temperaturen. Daardoor is de gel bijvoorbeeld uitermate geschikt voor de behandeling van brandwonden, voor gebruik bij het aanbrengen en afhalen van verband maar ook voor tandheelkundig gebruik. Dat leverde zelfs een artikel in het gerenommeerde tijdschrift Nature op in 2013.

Bij de aanvraag voor de subsidie voor verdere ontwikkeling van de gel in 2014 was het een vereiste dat er samengewerkt zou worden met een particulier bedrijf. De universiteit gaf daarbij een niet bestaand bedrijf op. ZonMW kwam daar achter, maar gaf de RU vervolgens meer tijd om een bedrijf te vinden. Dat is concurrentievervalsing, zegt de Leidse hoogleraar Staat- en Bestuursrecht Willemien den Ouden tegen Omroep Gelderland. ‘Dat betekent dat je één van de partijen langer de tijd hebt gegeven om beter te scoren in de wedstrijd dan de anderen. Dat is heel ongebruikelijk en ook verboden.’ De RU werd dus voorgetrokken in het concurrentiebeding. Samen met het bedrijf dat de RU naderhand heeft gevonden, Noviotech, richtten ze een nieuw bedrijf op: Secmatix. Sinds jaren liggen de verschillende partijen echter al in de clinch over de ontwikkeling en de eigendomsrechten van de gel.

In een officiële reactie op het radioprogramma op de website van de universiteit zegt de RU dat ze inderdaad ‘niet in lijn met de subsidieregels bij publiek-private samenwerking hebben gehandeld.’ Wel geeft de RU aan samen met Radboudumc de kwestie ;’tot op de bodem te willen uitzoeken’. Daarvoor heeft de RU adviesorganisatie KPMG ingeschakeld. Ze zien het wel nog steeds als hun ‘maatschappelijke taak de gel voor patiënten beschikbaar te krijgen’ en zeggen zich hiervoor ‘maximaal in te blijven spannen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen