Home Wetenschap Prijs voor Nijmeegse malariadeskundige Bart Knols

Prijs voor Nijmeegse malariadeskundige Bart Knols

door Redactie

Bart Knols, medisch entomoloog en malariadeskundige aan de Radboud Universiteit, heeft vorige week de Marc Cornelissen Brightlands Award in ontvangst mogen nemen.

Tekst: Jonathan Janssen en Irene Wilde

Knols ontving de prijs voor de manier waarop hij andere ondernemers, onderzoekers en studenten inspireert op het gebied van duurzaamheid. Zo werkt hij onder andere mee aan de ontwikkeling van een goedkoop valsysteem dat malariamuggen kan verdelgen. ‘Ik heb meerdere systemen ontwikkeld in de afgelopen jaren, maar mijn droom is om malariamuggen op een groene en duurzame manier te kunnen bestrijden door een valsysteem te ontwikkelen dat volledig insecticidenvrij is’, vertelt Knols.

Een malariavrije wereld
Jaarlijks overlijden een half miljoen slachtoffers aan de gevolgen van malaria. Knols heeft zelf al negen keer malaria opgelopen in de elf jaar dat hij in Afrika woonde. ‘Dat is voor mij zeker een extra motivatie. Wij westerlingen hebben altijd toegang tot zorg en medicatie, maar dat is niet overal zo. Met name kinderen zijn vaak slachtoffer.’ Om dit in de toekomst op te lossen, werkt Knols eraan om het systeem zo goedkoop mogelijk te maken. ‘Het doel is om in 2050 een malariavrije wereld te hebben. Omdat dat te kunnen bereiken, moet iedereen toegang hebben tot deze middelen. Dat is denk ik een nobel streven’, legt Knols gepassioneerd uit.

Boek over malaria
Het prijzengeld van 35.000 euro gaat Knols besteden aan verder malariaonderzoek. ‘Ik geef nu op de Radboud Universiteit een cursus entrepreneurship. Die cursus gaan we ook in Tanzania geven voor een groep van zo´n dertig studenten. De twee beste studenten uit die groep krijgen een Marc Cornelissen Brightlands Fellowship voor een jaar en mogen meedraaien in ons onderzoek.’

Ook gebruikt Knols een deel van het prijzengeld voor een reis naar Washington. ‘Ik ga daar een weekje of vier in de National Library of Medicine zitten neuzen tussen materialen die ooit zijn verzameld en opgeschreven door de epidemioloog Fred Soper. Zijn gedachtegoed is voor een groot deel verdwenen. Ik wil dat gaan opschrijven in een boek getiteld Malaria: The then, the now, the end. Ik hoop dat het boek in het najaar van 2019 af is, zodat ik dat bij de prijsuitreiking volgend jaar aan de volgende winnaar kan overhandigen.’

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen