Home Opinie & AchtergrondIngezonden [Ingezonden] Geld van alle studenten ook voor alle studenten

[Ingezonden] Geld van alle studenten ook voor alle studenten

door Redactie

Berend Titulaer, Vicevoorzitter van Studentenvakbond AKKU, is voor een eerlijkere verdeling van het vrijkomende geld van het studievoorschot. De toezeggingen over inspraak die het College van Bestuur vervolgens heeft gedaan tegenover de Universitaire Studentenraad zijn volgens hem een rookgordijn. ‘De toezeggingen die zijn gedaan, zijn namelijk al rechten voor de medezeggenschap.’

Aankomende maandag 3 juli liggen de hoofdlijnen van de begroting ter instemming voor aan de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV). Een bijzondere begroting, dit zal namelijk de eerste keer zijn dat er geld van het leenstelsel vrijkomt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Het college van bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit slaat echter elk advies over juist de oorsprong van dit geld, de studenten, in de wind. Studentenvakbond AKKU roept daarom de Nijmeegse universitaire medezeggenschap op om de begroting te verwerpen. Zorg dat het geld terecht komt waar het hoort: in de collegezalen en bij de werkgroepen, in plaats van het prestige honourstraject van het CvB.

Na het invoeren van het leenstelsel, heeft minister Bussemaker van onderwijs gezegd dat het geld dat vrijkomt naar onderwijskwaliteit zou moeten gaan. 2018 is het eerste jaar dat dit geld daadwerkelijk vrij komt. De invoering van het leenstelsel raakt elke student. Dat iedere student moet profiteren van het vrijgekomen geld, moet dan ook voorop staan. De minister heeft, in samenspraak met studenten en onderwijsinstellingen, gezegd hoe dit geld het beste verdeeld kan worden: grotendeels naar kleinschaliger en intensiever onderwijs. Dat betekent concreet dat er geïnvesteerd moet worden in docenten en meer contacturen voor verdieping en discussie.

In december zijn de hoofdlijnen van de begroting voor het eerst gepresenteerd. Er is vanuit de USR een helder advies gegeven over dit voorstel richting het CvB: Elke student moet de kwaliteitsverbetering merken, elke student betaalt hier namelijk ook voor. Het voorstel van het CvB waarin het meeste geld gaat naar een kleine groep excellente studenten werd meteen van tafel geveegd. In het nieuwe voorstel van het CvB zijn deze eisen van de USR echter niet terug te vinden. Het meeste geld blijft, tegen eerdere afspraken in, naar een zeer selectieve groep studenten gaan.

Uiteindelijk heeft het CvB toezeggingen gedaan. Zo mag de volgende USR vanaf september 2017 meepraten over de begroting van 2019 en het geld dat eventueel overblijft van de Radboud Honours Academy gaat alsnog naar onderwijskwaliteit. Met deze toezeggingen probeert het CvB met een wassen neus een gammele procedure weg te poetsen. De toezeggingen die zijn gedaan, zijn namelijk al rechten voor de medezeggenschap. De medezeggenschap heeft inspraak op de hoofdlijnen van de begroting en studenten mogen bepalen wat als onderwijskwaliteit gedefinieerd wordt en dus hoe het vrijgekomen geld besteed moet worden.

Er is nog maar één optie: niet instemmen met de begroting zoals deze nu voor ligt. Vervolgens moet het college van bestuur opnieuw met de studentenraad in gesprek. Het is nu tijd om de rechten die er voor studenten bij zijn gekomen in ruil voor het leenstelsel te benutten om zo te garanderen dat elke student het betere onderwijs krijgt waar hij of zij voor betaalt. Om dit kracht bij te zetten nodigt AKKU maandag elke betrokken student uit bij de vergadering waar wordt gestemd over de begroting. Laat zien dat ook jij staat voor de kwaliteit van onderwijs en kom op maandag om 13:30 naar de Senaatszaal in de Aula.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen