logo website ANS

 (advertentie)

Column: Barmhart

Redactie

Deze column van Mark Buck verscheen eerder in de april-ANS.

De wereld voorziet in tal van mooie dingen. Neem de dranghekken die een kooplustige meute de baas moeten kunnen bij de opening van een kledingwinkel. Een prachtig gezicht! Waar was de wereld geweest zonder die dranghekken? En waar was de winkel geweest zonder toegestroomde mensen? Kortom: de wereld heeft het goed voor mekaar.

Dat bedacht ik me toen ik afgelopen week in de file stond. Ieder mens doet er goed aan op gezette tijden een keer flink in de file te staan. Je kijkt eens naar rechts en ziet een medeweggebruiker zich nadrukkelijk níet ergeren aan het oponthoud. Aan de linkerkant zie je automobilisten die het wél bijzonder getroffen hebben omdat ze gewoon kunnen doorrijden. De radio speelt –naar je denkt- voor de vierde keer hetzelfde nummer, een vogel vliegt op uit een boom.

Waar zouden de mensen in de rij voor de kledingwinkel aan denken? Zouden ze zien dat de vogel die zijn vlucht begon langs een stilstaande snelweg inmiddels op het plein geland is? Horen ze een kind roepen naar zijn moeder dat hij een heel grote ijshoorn heeft zien staan? Voelen ze daarna een soort geluk als diezelfde moeder uitlegt dat dat geen echt ijsje is?

Waarschijnlijk niet, net zomin als ik die vogel echt heb zien vliegen. Maar zo stilstaand besef ik me wel dat de wereld het nog een stukje beter voor elkaar heeft met de kracht van de verbeelding. Ieder mens heeft de kracht om van niets iets te maken en vice versa. Verbeelding drijft onze hele samenleving

Op die manier kunnen tientallen mannen zichzelf straks overeind houden als ze wachten bij het pashokje waar ieder moment -maar het kan nog een halfuur duren- hun geliefde uit tevoorschijn kan komen. En met diezelfde verbeelding verandert een auto ineens in een werkplek, het dashbord in een laptop en gedachten in letters op papier.

Laten we iedere dag de verbeelding mogen beleven; denk aan een heerlijk zinloze rij, de kind met zijn echte ijsje, de vogel in de boom. En zeg jezelf: de wereld heeft het goed voor mekaar. En als het een keer niet zo is, dan maken we het zelf goed voor mekaar. Het is iedere dag weer de moeite waard.

Bekijk hier de overige artikelen uit de mei-ANS.