Bert Brussen: 'Als je de Vox leest, val je gewoon in een coma'

Tijs Sikma

In maart bestaat ANS 30 jaar. Om dit te vieren, interviewden we drie prominente oud-ANS’ers. Deze week is het de beurt aan Bert Brussen, internetfenomeen, grondlegger van de reaguurdercultuur en oprichter en hoofdredacteur van ThePostOnline.

Tekst: Tijs Sikma
Foto's: Bert Brussen

Vanaf 2003 was Bert Brussen enkele jaren actief als medewerker bij ANS. Hij hield zich onder meer druk bezig met de website, die op dat moment nog in de kinderschoenen stond. BertBrussenGroot‘We hadden toen alleen een gastenboek, waarop vooral veel fitties waren.’
Brussen bleef ook na zijn tijd bij ANS het internet terroriseren. Bij GeenStijl reaguurde hij lustig er op los onder de naam LucasDeLinkselul. Op deze website spuwde hij zijn gal op linkse mensen – door Brussen steevast linksmenschen genoemd - en politieke correctheid in al diens verschijningsvormen. 
In 2009 richtte Brussen DeJaap.nl op als tegenhanger van het linkse joop.nl. In 2012 werd deze website gedoopt tot ThePostOnline. Tot op de dag van vandaag is Brussen de hoofdredacteur van dit internetmedium. Een website die naar eigen zeggen een miljoen unieke bezoekers per maand mag ontvangen.
Hoe kijkt het Monster van Blog Ness terug op zijn tijd bij ANS en hoe is het volgens hem gesteld met de journalistiek in Nederland?

Hoe herinner je de tijd dat je bij ANS werkte?
´Het was fantastisch. Ik had een column ingestuurd omdat ze een columnist zochten, waarna ze vroegen of ik niet gewoon medewerker wilde worden. Daarna ben ik meegegaan naar een redactievergadering in een kroeg. De mensen daar hadden de juiste humor, ze waren beetje anders dan gemiddeld, intelligent en een beetje cynisch.
'ANS was voor mij een soort vereniging. Zoals andere studenten bij studentenverenigingen gingen, zo ging ik bij ANS. Ik kreeg hier de mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten en de wereld te vertellen wat ik vond. De deadline-avond was gewoon een maandelijks feestje met veel bier en geouwehoer.
'Door bij ANS te werken, kreeg je ook best veel invloed. Af en toe had je dan scoops. Je kon dan ook echt iets schrijven wat andere studenten ook vonden en daar werd dan ook echt op gereageerd. In die tijd was ANS echt een spreekbuis.´

'Bij ANS schrijven was voor mij een miljoen keer nuttiger dan een HBO-opleiding journalistiek.'

Wat heb je geleerd bij ANS?
´Ik zou niet kunnen doen wat ik nu doe, als ik daar niet had gezeten. Ik leerde daar bondig te schrijven en dat wat ik schreef goed te onderbouwen.
Ik vind dat iedereen die iets wil doen in de journalistiek of met schrijven zo iets moet doen. Ik denk dat naar ANS gaan voor mij een miljoen keer nuttiger was dan naar een HBO-journalistiek opleiding te gaan. Dat komt doordat je het helemaal zelf maakt, dan leer je heel erg van het journalistieke vak te houden.´

Wat is volgens jou het doel van de journalistiek?
´Journalistiek is belangrijk om vooral de macht te controleren. Onder macht versta ik alles wat de macht heeft om te besturen of overal waar jouw geld naar toe gaat of waar überhaupt veel geld naartoe gaat. Dat is bij een universiteit natuurlijk net zo. Het is belangrijk dat je het universiteitsbestuur kritisch kunt ondervragen en kunt wijzen op wat daar misgaat.´

BertBrussen2


Vind je dat er meer studentenbladen zouden moeten zijn?
´Universiteitsbladen zijn een enorme kostenoperatie voor universiteiten die worden betaald door de afdeling communicatie. Het universiteitsblad Folia van de Universiteit van Amsterdam is bijvoorbeeld best wel kritisch, maar je hebt ook een hoop universiteitsbladen die je niet om de kritiek hoeft te lezen en die erg saai zijn. De ANS spreekt aan, als je de VOX leest, val je gewoon in een coma. Dat is het voordeel van mensen die bij een studentenblad puur vrijwillig een blad maken, die passie zie je daar in terug.
'Ik vind dat er veel meer journalistieke initiatieven van studenten zouden moeten zijn. Juist als student zou je dit moeten doen. Eigenlijk zou elke universiteit een studentenblad als ANS of Propria Cures moeten hebben.
'Je kunt juist heel veel invloed uitoefenen als je zulk soort dingen maakt, zoals ik nu doe bij de ThePostOnline. Wat ik daar doe is eigenlijk puur een voortzetting van wat ik bij de ANS deed. Het is wel 18 uur per dag werk en ik heb geen sociaal leven, maar het is wel iets dat heel veel oplevert.´

'Het is wel 18 uur per dag werk en ik heb geen sociaal leven, maar het is wel iets dat heel veel oplevert.'


Hoe vind je dat het gesteld is met de journalistiek in Nederland?
´Tachtig procent van de journalistiek is een beetje omgebogen naar het vullen van kranten om vooral te verkopen en het is nog steeds heel erg linksig vind ik. Er zit veel propaganda tussen. Het vluchtelingenvraagstuk wordt bijvoorbeeld erg eenzijdig belicht; je krijgt alleen beelden te zien van zielige mensen, terwijl daar natuurlijk net zo veel tegenover staat. Het echte probleem is dat steeds minder mensen zich er voor lenen en dat er steeds minder geld voor is.´

'De getalenteerde mensen in de journalistiek zijn volgens mij uitgestorven.'

Hoe kan dit worden opgelost, zou journalistiek bijvoorbeeld gesubsidieerd moeten worden door de overheid?
´Ik ben tegen subsidiering van de journalistiek vanuit de overheid. Het probleem is dat er nog geen concreet businessmodel tegenover staat. De kranten bestaan over tien jaar niet meer, althans niet meer in deze formatie. Dat heb je nu al in de regiojournalistiek. Er gaat heel veel mis in de politiek in de regio en er is niemand die dat nog kritisch ondervraagt.
'De getalenteerde mensen in de journalistiek zijn volgens mij uitgestorven. Het zijn vooral nog ambtenaren die bereid zijn van negen tot vijf elke dag krantjes te vullen en weer naar huis gaan. In de jaren 70 en 80 was journalistiek echt bijna een winstmachine. Toen kon je op kosten van de baas nog twee maanden naar het buitenland en werd er dan nog winst gemaakt ook.
'De toekomst van de journalistiek is afhankelijk van de kleine groep studenten die wel bereid zijn al hun tijd hiervoor op te offeren. De huidige generatie is echter niet een generatie die warmloopt om nog buitenissige dingen te doen.´

'De huidige generatie is niet een generatie die warmloopt om nog buitenissige dingen te doen.´


Heeft het feit dat de huidige generatie studenten niet veel buitenissige dingen doen, niet vooral te maken met bepaalde onderwijsmaatregelen, waardoor er voor hen minder ruimte en tijd is om van de gebaande paden af te wijken?
´Nee, dat heeft vooral met de cultuur te maken, een gezapige cultuur. De enige studenten die nog echt buitenissige dingen doen, zijn de proteststudenten in Amsterdam, maar die kun je op één hand tellen. De rest van de studentenpopulatie bestaat uit mensen die uitgaan naar de Molenstraat, die rechten studeren, zeiljacks dragen en die bij een studentenvereniging gaan. De cultuur om je te verzetten en anders te zijn bestaat niet echt meer.
'Als je alles hebt en je ouders hebben een goede baan, dan kun je je ook nergens tegen verzetten. Als er niets stuk is, wat moet je dan repareren? Waarom zou je dan iets doen wat geen fuck oplevert? Want laten we wel wezen; zo iets als bij de ANS werken, levert geen fuck op, behalve tevredenheid.´