Ondertussen in: Griekenland

pietervanderlugt

Griekenland blijft gebukt gaan onder de onophoudelijke stroom aan bezuingingsmaatregelen die vanuit Brussel wordt opgelegd. Deze week gingen ruim tweeduizend studenten de Atheense straten op, om te protesteren tegen een nieuwe 'hervorming' die het aantal universitaire departementen sterk moet doen verminderen.

Het protest ontstond nadat de minister van Onderwijs, Constantinos Aravanitopoulos, een plan lanceerde dat ervoor moet zorgen dat studenten niet langer aan een universiteit kunnen verblijven zonder af te studeren en dat overbodige departementen gaan sluiten. Daarnaast worden er minder studenten toegelaten tot een aantal opleidingen. Ironisch genoeg kreeg het plan de naam Athena mee, afgeleid van de Griekse godin van de wijsheid. Volgens de minister komt het plan echter wel degelijk ten goede aan de kwaliteit van het onderwijs. Het aantal departementen is volgens hem eenvoudigweg niet meer houdbaar nu in tien jaar tijd het aantal namelijk met tweehonderd is toegenomen en waardoor er in totaal meer dan vijfhonderd zijn.

De protesterende studenten betwijfelen dit ten zeerste. Zij willen voorkomen dat er 250 universitaire departementen en 134 technische faculteiten gaan verdwijnen of fuseren. Niet alleen komen veel medewerkers op straat te staan, maar studenten zien zich tevens genoodzaakt om in een andere stad te gaan studeren. Gezien de economische situatie in het land is het voor veel Grieken niet eenvoudig om zomaar 200 of 300 kilometer verderop te gaan wonen. Een ander groot nadeel is dat veel studenten een ander diploma kunnen krijgen door de fusie van faculteiten. Zo krijgen studenten Communicatiewetenschappen van de universiteit van Agrinio een diploma in de Economie.

Het is maar de vraag of al die universiteiten ook nog wel nodig zijn in de toekomst. Griekenland investeert namelijk van alle EU-leden het minst in onderwijs. Een aantal dagen voor het studentenprotest gingen duizenden leraren de straat op om te protesteren tegen bezuinigingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Op dit moment is er al een groot tekort aan leraren en veel scholen zijn niet eens in staat om elektriciteitsrekening te betalen.