Home Reportage Nijmegen in acht wijken

Nijmegen in acht wijken

door Redactie

Nijmegen is verdeeld in negen stadsdelen met 44 wijken, met elk een eigen karakter. Waar de een bekend staat als crimineel centrum, is er bij de ander geen mens zonder rollator of kunstgebit te vinden. ANS toont Nijmegen in acht wijken.

Tekst: Noor de Kort en Annemarie Segeren
Foto’s: Nienke Geerts 

De vele wijken die Nijmegen rijk is, variëren van villawijken met gerenoveerde herenhuizen tot pauperbuurten waar je ‘s nachts niet alleen over straat wil. De sfeer werd geproefd, voorzieningen werden beoordeeld en bewoners gaven hun ongezouten mening.

Dit artikel verscheen eerder in de intro-ANS. 

Brakkenstein 
Nijmegen eindigt niet bij de campus, nog zuidelijker ligt namelijk de wijk Brakkenstein. Deze naam zou zijn afgeleid van het woord ‘bracken’, een stenen onderkomen voor jachthonden. RestaurantTegenwoordig is Brakkenstein voornamelijk bekend door het gelijknamige park waar evenementen zoals Music Meeting plaatsvinden. Naast het park ligt Landgoed Brakkestein verscholen, een oud landhuis waar tegenwoordig een luxe restaurant is gevestigd.  

Vele studenten aan de Radboud Universiteit weten de Aldi en Huisartsenpraktijk Brakkenstein te vinden en de atletiekliefhebber kan zijn hart ophalen bij de atletiekvereniging. Wanneer je meer spanning en sensatie in het leven zoekt, kun je deze wijk beter overslaan. In Brakkenstein wonen veel senioren en gezinnen met meer dan gemiddeld te besteden. Van asociale families en hangjongeren die de buurt terroriseren is hier geen sprake. Aldi

Alles in Brakkenstein is kalm en vredig. De buurt is schoon en groen en ‘je kunt altijd bij de buren aankloppen als er iets is’, vertelt mevrouw Van der Pol (75). Deze brave woonomgeving herbergt alleen maar nette mensen, waar het goed toeven is om van je oude dag te genieten. Tot die tijd kun je beter niet in Brakkenstein wonen.

LandgoedBrakkenstein

 

VossenveldHatert
In het voormalige dorp Hatert heb je als student weinig te zoeken, tenzij je roeit bij Phocas of in het SSHN-complex Vossenveld woont. Deze grijze blokkendoos herbergt mensenschuwe studenten die een eigen douche prefereren boven een stekkie dichtbij de kroeg en Erasmusstudenten die tegen wil en dank aan de rand van Nijmegen zijn gedropt. 

vrouwtjeMarktNancy (20) woont in Vossenveld, maar voelt zich ondanks de hoge criminaliteitscijfers niet onveilig. ‘Ik ben misschien ook niet snel bang. Het is wel jammer dat er in een half jaar twee fietsen van me zijn gejat.’ In 2007 werd Hatert door toenmalig minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar tot ‘Vogelaarwijk’ gebombardeerd: een wijk met veel criminaliteit, jongerenoverlast en werkeloosheid. Vogelaarwijken worden ook wel ‘krachtwijk’ of ‘prachtwijk’ genoemd, maar laat dat ‘pracht’ maar weg. Flatgebouwen met schotelantennes en laagbouwwoningen met platte daken en beton in de voortuin zijn slechte sfeermakers. In winkelcentrum Hatert is op dit tijdstip weinig te merken van jongerenoverlast, aangezien de meeste bezoekers achter de rollator sjokken.

SydneyBankje

Op een bankje voor de Emté zit Sydny (52) rustig zijn bosbessensmoothie te drinken. Hij vertelt over de volgens hem typische volkswijk Hatert: ‘Ook als je niemand kent, kun je altijd een praatje maken.’ Na onophoudelijk gekakel, vraagt hij: ‘Mag ik op de foto? Ik wil in de krant!’.

Lent 
Als je de Waal oversteekt, komen de stofwolken je tegemoet. Nijmegen breidt uit naar het noorden en Lent is inmiddels een grote bouwput. Overal waar je kijkt, zie je graafmachines, hekken en oranje hesjes. Het voorheen vredige dorpje Lent wordt opgeslokt door complete nieuwbouwwijken, die worden bevolkt door vaders en moeders met Pampers en snoetenpoetsers. Oranje Hesjes

Om in de kern van het dorp te komen, is een tunnel onder de hoofdweg door gegraven. Eenmaal onder de weg door, komt het dorpse karakter toch weer naar voren met een bakker en een kerk. De soosmiddag met kaartspellen in buurtcentrum De Spil is voor de hoogbejaarde dames van Lent het hoogtepunt van de week, zeker nu hun geliefde supermarkt Jan Linders is verhuisd.

‘Kind, het is hier fijn wonen, maar ik mis soms wel het sociale contact’, moppert mevrouw Van Laanen (83), een pittige, gerimpelde dame. Voor een babbeltje met een gratis bakkie koffie van de super moeten de omaatjes tegenwoordig eerst een stuk met de bus. Studenten houden zich niet bezig met poepluiers en Amerikaans jokeren en wagen de oversteek over de Waal doorgaans niet. Nu veel Erasmusstudenten zijn vertrokken naar het SSHN-complex Talia, ligt het tijdelijke SSHNcomplex Griftdijk er verloren bij. Aan de zuidelijke kant van de Waal blijven, is dus aan te raden. 

brug

 

Albert HeijnAltrade 
De wijk Altrade beslaat een groot deel van Nijmegen-Oost. In deze wijk wonen studenten tussen Nijmegenaren met dikke portemonnees. Verroeste fietsen zonder kettingkast staan tussen dikke Volvo’s en in de straten met veel groen bestaat de bebouwing uit grote villa’s en sfeervolle oude huizen. De Albert Heijn aan de Daalseweg is dé ontmoetingsplek van de wijk. Als je hier anoniem je brood kan kopen, moet je je zorgen gaan maken. Aan de andere kant van de Daalseweg zijn terrassen met robuuste houten banken en loungekussens te vinden.

CaféJosDe serveerster bij Café Jos, in 2009 tot ‘Beste Café van Nederland’ verkozen, vertelt: ‘Het is een echte volkswijk, maar de bevolking is gemengd. Hier wonen veel jonge gezinnen, maar ook studenten.’ Ze beaamt dat het hier niet goedkoop wonen is. ‘Als je hier wil komen wonen, moet je wel geld meebrengen.’ Wijzend naar een eenvoudige arbeiderswoning uit de jaren 1920 vervolgt ze: ‘Daarvoor betaal je al drie ton.’

Een inwoner die zijn hond aan het uitlaten is, zegt dat er weinig overlast in de wijk is, maar dat dit wel per gedeelte verschilt: ‘Vooraan in de wijk is het goed wonen, maar meer naar het zuiden is het een zooitje, daar ligt Turkije.’

 

Jan LindersBiezen
Biezen is onderdeel van Nijmegen Oud-West en kenmerkt zich door karakteristieke buurten zoals het Waterkwartier, waar veel Romeinse resten zijn gevonden. De wijk is afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Zo is er een nieuw flatgebouw opgetrokken waar ook twee supermarkten en een Trekpleister zijn gehuisvest. De voorzieningen zijn dus prima, maar in de buurtcafés waaronder ‘t Woaterkwartiertje heb je als student weinig
te zoeken.

SSHNTonny (70) woont al zijn hele leven in Oud-West. ‘Ik heb een hoop zien veranderen in de wijk’, vertelt hij. ‘Vroeger stonden hier overal fabrieken. De meeste zijn gesloopt. Dat is wel zonde, maar je moet toch met de tijd meegaan.’ Op de plek waar vroeger een fabriek stond waar Tonny heeft gewerkt, is in 2012 SSHN-complex Orion verrezen. Anneloes (23) vindt het een fijn complex om in te wonen. Over de buurt is ze minder te spreken: ‘Inbraken en fietsdiefstallen komen vaak voor.’ Het is dus niet voor niets dat Gemeente Nijmegen deze wijk nog steeds als aandachtsgebied beschouwt.

 

NECVissersGoffert
De grote wijk Goffert wordt voornamelijk ingenomen door het Goffertpark en een bedrijventerrein. Daarnaast vind je er natuurlijk het NEC-stadion. Nu deze wijk een eigen station heeft, ben je hier zo. In het park worden grote festivals en concerten georganiseerd zoals Fortarock en Kings of Hardstyle. Als je in deze wijk woont, hoef je niet eens een kaartje te hebben. Meegenieten van de muziek doe je vanaf je eigen balkon. Ook chillen met je vrienden in de zon kan snel worden geregeld wanneer je dicht bij het park woont. 

Goffertstadion

Buiten het park om is er echter niet veel te doen. Wanneer de zon niet schijnt, is het immense grasveld met bomen eigenlijk maar een saaie bedoening. In plaats van rockende metalliefhebbers tref je er zwetende hardlopers en huisvrouwen die naast zichzelf, ook de hond uitlaten. De meeste studenten wonen in SSHN-complexen zoals Heidepark, Jonkerbosch en Boeckstaetehof.

Goffertpark

Manuela (28) woont in Heidepark en vindt de doodse stilte van het park uitermate geschikt voor een wandeling om het studeren even te onderbreken. In deze wijk zijn weinig cafés, maar voor vermaak hoeft ze niet de deur uit. ‘Het is in de flat tegenover de mijne soms net een soap. Zo heb ik een keer een vrouw met een stofzuiger achter haar man aan zien rennen, “lafaard” schreeuwend.’ 


Bottendaal 
Joints, knikkers en studieboeken gaan perfect samen in het populaire Bottendaal. ‘In deze buurt vind je een merkwaardige mix van junkies, jonge gezinnen, studenten en oudjes’, vertelt oud-student Jan (27). Hij is in het Thiemepark zijn tent aan het uitproberen. ‘Vroeger woonde tegenover mij een heroïnedealer, maar die is nu dood’, voegt hij toe. Drugsliefhebbers zullen het nu dus met de vele legale coffeeshops van Bottendaal moeten doen. Klanten van een van de shops zitten hier en daar verspreid in het park.

Hangjongeren

Een groep leerlingen van het ROC draait rustig een joint. Dat zij niet op het grasveld bij het ROC zitten maar hier, is eenvoudigweg vanwege de shops. CoopEen groep jonge moeders die met hun kroost pannenkoeken in het grasveld zit te eten, zegt geen last van de hangjongeren of coffeeshops te hebben. ‘De vele langsrijdende auto’s zijn wel vervelend’, vertelt een moeder. ‘Maar we hebben eerder last van de te volle glasbakken’, lacht ze.  

Een andere mama vindt dat Bottendaal net een dorp in de grote stad is. ‘Je hebt hier alles’, zegt ze. ‘Kroegen, eetcafés en veel gezelligheid.’ Vooral in de Burghardt van Den Berghstraat vind je naast cafés als Maxim en De Kluizenaar ook een Coop en Turkse kruidenierszaakjes. Niet voor niets is deze wijk een trekpleister voor studenten.

Albert HeijnZwanenveld
Zwanenveld is onderdeel van het beruchte stadsdeel Dukenburg. Dit deel van Nijmegen wordt door het kanaal gescheiden van het meer beschaafde deel van de stad. Zodra je de brug bent overgestoken, wordt je omringd door grijze kantoorgebouwen en schreeuwerige reclameposters.

aziatische winkelZwanenveld heeft veel voorzieningen. Voor de student die zijn kamer niet wil inrichten met oude meuk of IKEA-meubelen, biedt de woonboulevard uitkomst. Uitgaan kon je tot vorig collegejaar doen bij nachtclub Monte Carlo, waar ooit de Matrixx gevestigd was. Tussen de pornoblonde huppelkutjes en opgeschoren testosteronbommen wil je echter niet dood worden gevonden. 

In de wijk Zwanenveld ligt het overdekte Winkelcentrum Dukenburg. In het troosteloze winkelwalhalla zijn onder andere een Albert Heijn XL, supermarkt Amazing Oriental en een Aziatische nagelstudio gevestigd. Chroeup (43) bezoekt het winkelcentrum en vat de criminaliteit in de wijk goed samen: ‘Zodra de lantaarnpalen aanspringen, moeten mijn kinderen naar binnen.’ 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen