Home VermaakStamgasten Stamgasten

Stamgasten

door Redactie

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers, elke kroeg heeft zijn eigen publiek . ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Nijmeegs Studenten Koor Alphons Diepenbrock in café de Kluizenaar 

Tekst: Hanan Noij en Tom Plaum
Foto’s: Simone Both
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in het derde nummer van ANS

Nog napratend over een weekend lang zingen en zuipen, lopen de leden van het Nijmeegs Studenten Koor Alphons Diepenbrock café De Kluizenaar binnen. De zangkeeltjes zijn dit weekeinde goed gesmeerd.Aandachtig ‘Om tien uur ’s morgens repeteren met een kater neem je dan voor lief ’, grinnikt Mathijs (24), student koordirectie in Tilburg.

Op dinsdagavond repeteert het 75-koppige koor voor de twee grote concer ten die de vereniging elk jaar verzorgt. De koorleden trainen hun stembanden voor het eerstvolgende concert, dat zal bestaan uit het stuk De Vespers van Rachmaninoff. ‘Het is een mooie Russische compositie en we vinden het zonde als je het alleen vanwege de taal niet zingt’, zegt Anna (22), derdejaarsstudent Sociologie. ‘Normaal gesproken zingen we in het Latijn en soms in het Duits of Engels’, voegt Jorien (22), masterstudent Letterkunde, toe.

Zingen is niet het enige dat Alphons Diepenbrock doet. Het koor organiseert elk jaar een koorweekend, waar tussen verschillende leden de vonk weleens overslaat. ‘Uit die relaties zijn zelfs koorbaby’s voor tgekomen’, lacht Marijn (24), masterstudent Medical Biology. ‘Het koor bestaat al zo lang, dat het me niet zou verbazen dat Dameseen koorzuigeling tijdens een van onze activiteiten is verwekt’, vult David (22), tweedejaarsstudent Geschiedenis, aan. Esther (20), vierdejaarsstudent Geneeskunde, zegt dat Alphons Diepenbrock de laatste koorbaby een rompertje met het koorlogo heeft geschonken.

Volgens de leden is er zelfs een officieuze koppelcommissie die leden bij elkaar brengt. In hun zoektocht naar de ware hebben verschillende mannen zich halsoverkop bij Alphons Diepenbrock aangemeld, omdat de toekomstige liefde hier wel eens zou kunnen zingen. Ook de homoseksuelen vinden hun plek binnen het koor. Volgens de dames zijn zij vooral een aanwinst voor de groep als het om de feestjes gaat. ‘Je kunt lekker touchy touchy met hen dansen’, grinnikt Esther. Mathijs biecht op: ‘Als heteroseksuele man word je daar zo jaloers op, dat je uiteindelijk ook met de homo’s staat te swingen.’ 

KaartKroegpraat
Het koor Alphons Diepenbrock is een graag geziene gast in café De Kluizenaar. De barman verwelkomt de leden met bier en bitterballen. Op de vraag of hij zelf kan zingen, antwoordt de bar man dat hij het zijn douchebetegeling niet eens aan zou doen. Hij is een aanwinst voor het knusse, bruine cafeetje in Bottendaal, waar zowel wijkbewoners als studenten genieten van een biertje.

De Pubquiz
Hoeveel procent van de Nederlanders is toondoof? Jullie mogen er 3 procent naast zitten.
Mathijs: ‘Waarom kijkt iedereen naar mij?’
Jorien: ‘Ik denk 1 procent.’
Mathijs:’ Volgens mij is het wetenschappelijk bewezen dat 1 op de 1000 mensen toondoof is, maar geldt dat ook voor de Nederlanders?’
David: ‘1 op de 1000, dat kunnen we uitrekenen.’
Jorien: ‘Laten we 1 procent zeggen.’

De aanzet van de koorleden is zuiver. Ongeveer 2 procent van alle Nederlanders lijdt aan deze aandoening, die je onder andere kan oplopen als je als kind vaak hoge koorts hebt gehad. Het eerste biertje is binnen.

LachebekjesWat is het grootste koor ooit? Jullie mogen er 5000 personen naast zitten.
Marijn: ‘In Estland is er elke vijf jaar een podium van vijfduizend man.’
David: ‘Honderdduizend.’
Anna: ‘Dat is wel heel erg veel.’
Mathijs: ‘In Japan zongen ze Beethoven met tienduizend man, maar ik denk dat het er veel meer zijn: tachtigduizend.’
Marijn: ‘Tegen de tijd dat de achtersten de dirigent horen, zijn de voorsten al klaar met zingen.’

Helaas, hier zetten de koorzangers het antwoord te laag in. Het grootste koor ooit omvatte 121.440 mensen en kwam bij elkaar in de stad Chennai in India.

Noem een kenmerk van de composities van Alphons Diepenbrock.
David: ‘Die hadden we kunnen zien aankomen, vragen over Alphons Diepenbrock.’
Esther: ‘Een kenmerk is dat hij gebruik maakte van zang of instrumenten.’
Mathijs: ‘Mag ik een boek uit mijn tas raadplegen?’
Marijn: ‘Hij maakte ook veel gebruik van kerkelijke muziek.’

De leden zingen het hoogste lied als het gaat om het werk Diepenbrock. Hij maakte inderdaad vooral gebruik van de menselijke stem en componeerde religieus getinte werken. Het gezelschap scoort het tweede biertje.

Welk Oostenrijks koor kreeg in 2008 een platencontract bij platenmaatschappij Universal Music?
Mathijs: ‘Deze vraag is echt te moeilijk.’
TapAnna: ‘Ik heb geen flauw idee.’
David: ‘Dan gaan we voor de Wiener Sängerknaben.’

Jammer, de koorleden zitten er naast. Niet het jongenskoor uit Wenen ging er met het contract vandoor, maar het monnikenkoor van de Heilige Kruis Abdij. De platenmaatschappij was vanwege de videogame Halo geïnteresseerd geraakt in de Gregoriaanse zang van de geestelijken en bood hen een contract aan.

Wat is de langste noot ooit gezongen in één adem? Jullie hebben een foutmarge van 10 seconden.
Esther: ‘Langer dan een paar minuten zingen is fysiek onmogelijk.’
David: ‘Zullen we het gewoon eventjes uitproberen?
Jorien: ‘Ik zou voor ongeveer 2 minuten en 30 seconden kiezen.’
David: ‘Ik denk echt veel meer, 8 minuten of zo?’
Marijn: ‘Nee joh, doe normaal.’
Mathijs: ‘Zeg maar 4 minuten en 33 seconden.’

Al is het antwoord een leuke verwijzing naar de legendarische compositie van John Cage, waarin 4 minuten en 33 seconden bewust niets gebeurt, zingen de zangers te hoog. De langste noot werd door Richard Fink gezongen en duurde 1 minuut en 43 seconden.

DriebiertjesDe Afrekening
Al fronsend en met een diepe brok in de keel ontdekken de leden dat ze niet veel afweten van muzikale records. Wel hebben ze voldoende kennis over de naamdrager van hun koor. De knusse sfeer van De Kluizenaar en de gastvrijheid van de barman compenseren hun onwetendheid. Daarmee komt de eindstand op drie biertjes. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen