Home Vermaaklijstjestijd Lijstjestijd: de beste reportages

Lijstjestijd: de beste reportages

door Redactie

Het jaar 2015 is alweer bijna achter de rug en dat is terugblikken geblazen. Van 25 december tot en met 31 december kun je op ANS-online elke dag een lijstje verwachten waarin we terugkijken op het afgelopen jaar. Wat voor flauwe ongein heeft ANS geprobeerd je dit jaar door de strot te duwen? Welke opmerkelijke persoonlijkheden lieten zich horen en op wat voor manier kreeg de RU het vuur aan de schenen? Vandaag: de beste reportages.

5. Blootgewoon
Veilig onder de douche of tijdens het aankleden, is in je nakie zijn niet zo vreemd. Je piept wel anders als je onder dwang naakt door het leven moet gaan. Voor naturisten is dit echter een levenswijze. Zij delen niet zozeer een passie voor het zien van elkaars piemels en kutten, maar eerder voor de naakte natuur in het algemeen. Van jonge studentes op het vertrouwde Waalstrandje tot jeu de boulende bejaarden op een heuse naturistencamping, in deze reportage komen ze allemaal ruimschoots aan bod. 

4. Studiefinanciering: van koning Willem I tot minister Bussemaker
Vanaf dit collegejaar leven veel studenten zonder het nodige gratis geld. Het leenstelsel heeft de plaats van de basisbeurs ingenomen, met dank aan de meest bekwame minister van Onderwijs ooit: Jet Bussemaker. Hiermee zijn we weer terug bij af, want in het verleden was de studiefinanciering ook niet bepaald subliem geregeld. Toch is het niet altijd kommer en kwel geweest met de centjes die de overheid uitdeelde. ANS nam het verleden van de studiefinanciering onder de loep en vond verrassende hoogte- en dieptepunten. 

3. Grijsgedraaid
Heb je altijd al eens willen weten hoe een plaat in elkaar wordt gedraaid? In het pittoreske Haarlem bracht ANS een bezoekje aan de de grootste vinylfabriek in Europa. Verwacht geen blowende dudes die rustig maar wat rondbanjeren. Tussen de nikkelbaden en snijmachines uit het jaar nul wordt hard gewerkt om zowel plaatjes van Blaudzun als The Beatles te persen. Of de analoge klanken ook echt beter zijn dan digitaal geluid en de muzikale ervaring levendiger, is trouwens maar net de vraag. 

2. Nijmegen in acht wijken
Nimma is natuurlijk één stad, maar ook weer niet. Negen stadsdelen, verdeeld in 44 wijken, zijn elk met een volslagen eigen karakter op een andere manier deel van de Keizersstad. ANS deed veldonderzoek in acht van deze wijken. Waar sommige bestempeld kunnen worden als pauperbuurten tjokvol met drugshandelaars, gedijen in anderen slechts 65-plussers met kunstgebitten en rollators. De sfeer werd telkens nauwkeurig geproefd, voorzieningen grondig gerecenseerd en bewoners aan een kruisverhoor onderlegd. 

1. Docentenflop
Voor de vijfde keer in de geschiedenis onderwierp ANS RU-docenten aan een meedogenloze kennistest over het Nijmeegse studentenleven. De titel zegt eigenlijk alles al: wie te veel kennis van academischische zaken heeft, heeft de ballen verstand van het dagelijkse bestaan van die rare mensen in de collegebanken. Schultenbräu zou schoudervulling zijn, de Foute Wouter iemand die bij Phocas roeit en de AFAC zou te veel vrouwen in dienst hebben. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen