Met volle maag de Spiegelwaal op

Broodje Bal: De Loefbijter

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op donderdagavond schoof ANS aan bij N.S.Z.V. De Loefbijter op het terras van Café Waalzicht in Lent.

Tekst: Chiel Nijhuis en Vincent Veerbeek
Foto: Vincent Veerbeek

Vereniging: De Loefbijter is qua ledenaantal een relatief kleine vereniging. Toch zijn ze door het organiseren van een openzeildag en meerdere eetacties goed zichtbaar tijdens de introweek. Ook vanavond is het ze gelukt een groep eerstejaars enthousiast te krijgen voor een enigszins warme maaltijd en een zeiltochtje. Tussendoor wordt op verzoek van een van de eerstejaars een praatje gegeven over de vereniging, waarbij de nodige zeiltermen langsvliegen, maar het ook gaat over de borrels en feesten die de Loefbijter regelmatig organiseert.

Locatie: Voor een vereniging die zichzelf erop laat voorstaan zowel een gezelligheidsvereniging als een sportvereniging te zijn, is Café Waalzicht een prima plek om de geïnteresseerde eerstejaars kennis te laten maken met de vereniging. Het café doet bovendien zijn naam eer aan, met een mooi uitzicht op de Waal en de Stevenskerk. Een eerstejaars die neerploft op het terras verzucht dat hij hier wel uren naar zou kunnen staren. Gelegen op 'het Eiland' in Lent ligt de kroeg op loopafstand van de Spiegelwaal. Hierdoor kan er zonder veel moeite na het eten gezeild worden. Dit blijkt toch wel het hoogtepunt van de avond te zijn.

Smaak: Het lijkt erop dat het De Loefbijter tijdens deze eetactie vooral te doen is om het zeilen. Aan het eten is namelijk weinig aandacht besteed. De introkoters moeten het doen met patat, vers van de snackbar. Het duurt ook best lang voordat de patat op tafel staat waardoor de frietjes koud en klef zijn geworden. Het goed gevulde plastic bordje met komkommer, cherrytomaatjes en stukken stokbrood kan daar weinig aan redden.

Gezelligheid: Tijdens het eten blijven de leden van De Loefbijter een beetje op de achtergrond waardoor de introkinderen vooral zichzelf moeten vermaken. Dat het gezamenlijk eten toch een gezellige indruk maakt, hebben de eerstejaars vooral aan zichzelf te danken. De kaarsen die op tafel gezet worden ter decoratie voegen weinig aan de sfeer toe en zijn bovendien weinig windbestendig. De mogelijkheid om na het eten op een bootje te stappen om over de Spiegelwaal te zeilen maakt gelukkig veel goed en zal de Loefbijter geen windeieren leggen.

Eindoordeel: 7,5

Broodje Bal Loefbijter Facebook

 

Redactie
Wokfestijn bij Ovum Novum

Broodje Bal: Ovum Novum

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op woensdagavond schoof ANS aan bij Ovum Novum in hun eigen sociëteit.

Tekst: Danique Janssen en Vincent Veerbeek
Foto: Danique Janssen

Vereniging: Een vrolijk Ovum-meisje bij de ingang zorgt direct al voor een welkom gevoel, en gedurende het diner stellen nog wat prominente leden zich netjes voor om te zorgen dat alles naar wens is. Of ze evenveel moeite doen voor reguliere eters is de vraag, maar het is duidelijk dat de Ovianen hun best doen gasten te laten zien dat Ovum Novum een open en gezellige vereniging is.

Locatie: Het diner vindt plaats bij de sociëteit van Ovum Novum, aan de St. Canisiussingel. Aan de voorkant van het gebouw staat een grote, overdekte stellage, waaronder eettafels en een bar zijn opgesteld. Houten planken en nepplanten verdoezelen al het kille metaalwerk en geven het geheel een gemoedelijke sfeer. Als kers op de studentikoze taart is de stellage omlijst met een indrukwekkende bierkratjesverzameling. Na de trotsering van een gammele metalen trap is er zelfs de mogelijkheid om op een verhoogd terras te zitten. Vanaf daar kan er mooi neergekeken worden op alle kersverse RU-studenten die rustig hun maaltijd verorberen.

Smaak: De geel-paarse vereniging heeft een heus driegangenmenu op het programma staan. Al snel na aanvang worden er bekertjes tomatensoep uitgedeeld. Weliswaar zonder balletjes, om geen associatie met de vereniging aan te wakkeren. De soep is gloeiend heet en ook de bediening heeft moeite het hoofd koel te houden, want de serveersters lijken haast te hebben. De bekertjes soep zijn nog niet leeg of het hoofdgerecht verschijnt al op tafel. Dit is een wokgerecht met bami of nasi en zit ingepakt in kleine kartonnen doosjes. Met recht: de inhoud is een cadeautje voor de smaakpapillen. Na dit goed smakende hoofdgerecht volgt als toetje nog een verkwikkend waterijsje.

Gezelligheid: Met een zomers terras en wat hippe dancemuziek op de achtergrond heeft Ovum Novum in ieder geval zijn steentje bijgedragen aan de sfeer. De leden van de gezelligheidsvereniging zijn echter wel wat terughoudend in het aangaan van gesprekken met de nieuwe studenten, waarbij de Engelssprekende introgroepen al helemaal een uitdaging blijken te vormen. De sfeer onder de introlopers zelf is ook wat tam, maar ze hebben natuurlijk inmiddels al een aantal dagen van de vermoeiende introductie achter hun kiezen.

Eindoordeel: 8

Broodje Bal Ovum Novum

 

Redactie
Griekse schotel in krappe achtertuin

Broodje Bal: dispuut T.H.O.R. en damesdispuut Aisa

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op donderdagavond schoof ANS aan bij dispuut T.H.O.R. en damesdispuut Aisa in het dispuutshuis van T.H.O.R.

Tekst: Wout Zerner
Foto: Tom Plaum

Vereniging: De heren van T.H.O.R. en dames van Aisa zitten bij aankomst van de introgroepjes gezamenlijk op de banken voor het huis. De sfeer tussen de dispuutsleden zit er goed in. Een aantal van de gastheren is nog de Olympische Spelen aan het kijken terwijl de rest de eerste biertjes alweer in zijn handen heeft.

Locatie: Het eten wordt geserveerd in de achtertuin van het studentikoze dispuutshuis van T.H.O.R. In de krappe tuin zijn bierbanken neergezet waaraan de introgroepjes hun maaltijd kunnen nuttigen. Na het eten is er nog de mogelijkheid om in de kelder van het huis een biertje te drinken. Hier is een feestkelder ingericht met bar en een dj om alvast in de stemming voor een lange nacht te komen.

Smaak: De dispuutsleden hebben er voor gekozen om de bereiding van het eten uit te besteden aan een Grieks restaurant. Hierdoor is er voor elke eter een uitgebreide Griekse schotel met onder andere gyros en rijst beschikbaar. De Griekse maaltijd is een origineel idee waar introductiegroepen speciaal voor langskomen en de flinke portie is daarbovenop ook nog eens lekker. Naast het eten is er ook onbeperkt drank beschikbaar waardoor het bier rijkelijk vloeit.

Gezelligheid: De etende introductiegroepjes hebben het onderling duidelijk naar hun zin. De leden van Thor en Aisa mengen zich echter niet onder de verschillende groepjes. Zij staan vooral samen aan de statafel en zijn meer met elkaar bezig dan met hun gasten. De introductiegroepjes verkiezen daarom na het eten de gezelligheid van de stad boven de vochtige dispuutskelder.

Eindoordeel: 6,5

Broodje bal THOR

 

Wout Zerner
Simpele maar lekkere barbecue

Broodje Bal: N.S.L.T.C. Slow

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op woensdagavond schoof ANS aan bij studententennisvereniging Slow in villa Schaeck.

Tekst en foto: Chiel Nijhuis

Vereniging: Omdat er geen introgroepjes aanwezig zijn, is het rustig bij de barbecue van Slow. De tennissers lijken hun krachten te sparen voor een feest dat zij samen met hockeyvereniging Apeliotes organiseren, en later in de avond zal plaatsvinden.

Locatie: De parkeerplaats aan de achterzijde van Villa van Schaeck biedt voldoende ruimte voor de barbecue. De besloten ligging zorgt voor een gezellige sfeer. Het nadeel hiervan is dat de zon zich deze avond slechts sporadisch laat zien. 

Smaak: De aanwezigen hebben de keuze uit een hamburger, speklap en een worstje die met zorg zijn bereid. Daarnaast is er nog een buffet met verschillende salades. Al met al is het een erg simpele barbecue, maar met de smaak is niets mis, en dat is natuurlijk het belangrijkst.

Gezelligheid: Dat het rustig is bij de barbecue betekent niet dat het er niet gezellig is. Tijdens het eten wordt rustig gepraat en hier en daar wordt langzaam een biertje gedronken. Het heeft er alle schijn van dat de tennissers en hockeyers slechts de lever aan het opwarmen zijn voor de rest van de avond. 

Eindoordeel: 8

2016 08 17 19.11.58

 

Chiel Nijhuis
Lui maar lekker

Broodje Bal: Faunus en Skarabee

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op maandagavond schoof ANS aan bij het dispuut Faunus en V.D. Skarabee in Café Daen.

Tekst: Roy Arnts en Noor de Kort
Foto: Roy Arnts

Vereniging: De dames van Skarabee vormen een enthousiast ontvangscomité. Vrijwel direct wordt de bestelling opgenomen en zijn de biertjes onderweg. Ook het eten laat niet lang op zich wachten. Zelf moeten de dispuutsleden nog even op hun welverdiende portie wachten. Na een aantal hongerige blikken op de borden van de gasten, bestellen ze toch maar een bittergarnituur om de honger te stillen. Met een biertje in de ene en een bitterbal in de andere hand wordt onderling wat geflirt. De leden lijken zin te hebben in meer, dan alleen in bitterballen. 

Locatie: Cafe Daen is gevestigd in de hoek van de Grote Markt, pal naast de Stevenskerk. Faunus en Skarabee hebben van café Daen twee grote tafels, een loungebank en een aantal statafels tot hun beschikking gekregen. De zon schijnt helaas net niet meer op het knusse terras van het café, maar ondanks dat is het fijn wegzakken in de loungekussens.

Smaak: De dispuutsleden hebben ervoor gekozen om de bereiding van het eten over te laten aan de kok van café Daen. Na een aantal zware introdagen is deze keuze begrijpelijk, maar ook wel een beetje lui. De uitbesteding heeft wel als voordeel dat er keuze is uit meerdere gerechten zoals een schnitzel of de Daen burger. Naast de lekkere, maar vette hap, zorgt de salade voor de broodnodige vitaminen. Eenmaal uitgegeten, kun je geen pap meer zeggen.

Gezelligheid: Aan de lange houten tafels eten de introgroepjes ontspannen hun maaltijd. Van een zatte bedoening is nog geen sprake. Een van de leden van Faunus zegt nu nog even een colaatje te drinken, omdat het anders 's avonds wel eens fout zou kunnen gaan. Gezellig is het zeker, maar de dispuutsleden zijn niet zo druk bezig met de introlopers als met elkaar. De dames van Skarabee vergelijken wenkbrauwen en bruine benen terwijl de mentorkindjes genieten van hun eten.

Eindoordeel: 7,5

broodje bal schnitzel

 

 

Noor de Kort

Broodje Bal: Karpe Noktem

In de hoop nieuwe zieltjes proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op donderdagavond schoof ANS aan bij de alternatieve studentenvereniging Karpe Noktem in Villa van Schaeck.

Tekst: Tijs Sikma

Foto's: Bas van Woerkum


Vereniging: De langharige, zwartgeklede leden van Karpe Noktem hebben deze avond hun duistere kelder in Villa van Schaeck ingewisseld voor het zonnige terras. De leden praten veel, bijvoorbeeld over hoe je als heteroman het beste een lesbische vrouw kan versieren. De mannen en vrouwen van de nacht babbelen en knuffelen vooral met elkaar. Het verplichte promotiepraatje blijft hierdoor gelukkig achterwege, maar als Karpe Noktem meer leden wil, zou ze zich wel wat meer met de eerstejaars mogen mengen.

karpenoktembroodjebal 1024x657

Locatie: De tuin van Villa van Schaeck staat vol met lange tafels en de zon laat zijn glimmende gele gezicht zien. Op dit moment is het een prima locatie voor een barbecue. In de buurt van onze zitplek stonden afvalbakken. Af en toe was er een zweem hiervan ruikbaar. Gelukkig werd deze voor het grootste gedeelte van de tijd verdrongen door die van garend vlees.

Smaak: Lappen vlees worden in hoog tempo gebraden. Niet alle stukken zijn jammer genoeg even gaar. Sommige speklappen zijn wat aan de rauwe kant. Naast kilo's gebraden dode dieren, zijn er, zoals het een goede barbecue betaamt, ook stukjes stokbrood met kruidenboter en eenvoudige salades te vinden. Ook aan de plantkauwende dierenvrienden is gedacht. Met drie soorten vleesvervangers is het assortiment vegetarisch vlees opvallend ruim. Als vegetariër hoef je daarnaast niet in een lange rij te staan. Het plastic bestek laat bij het snijden van een schnitzel de enthousiaste eter wel in de steek. Servetjes waren ook handig geweest.

karpenoktembroodjebal2

Gezelligheid: De uilen van Karpe Noktem praten ongedwongen met elkaar. De informele ambiance waar Karpe Noktem om bekend staat, is goed merkbaar. Iets meer structuur had er misschien wel voor gezorgd dat salades, het eten en het bestek wat sneller onder de gasten verdeeld zouden worden.

Eindoordeel: 6

 

Tijs Sikma

Broodje Bal: R.E.I.N.A.E.R.T. en Lumen

In de hoop nieuwe zieltjes proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Onbeperkt Italiaans eten is altijd een goed idee en dus besloot ANS aan te sluiten bij R.E.I.N.A.E.R.T. en Lumen in Café de Fiets. 

Foto's: Bas van Woerkum

Vereniging: Dit jaar werkt R.E.I.N.A.E.R.T bij hun eetactie samen met damesdispuut Lumen. De taken zijn onderling goed verdeeld. De heren maken een praatje met de mannelijke en de dames met de vrouwelijke introlopers. Bij elke tafel schuiven ze aan voor een kort praatje of om te vragen hoe het smaakt. Vanwege de Campuscantus die dezelfde avond plaatsvindt, is het vandaag niet erg druk. Op andere avonden is de Fiets vele malen drukker bezet, vertelt het lid van R.E.I.N.A.E.R.T die de gasten ontvangt.

Locatie: Ondanks het feit dat café de Fiets niet de grootste kroeg is, past het vanavond allemaal prima en is het zelfs niet nodig de bovenzalen open te gooien. Op het terras van café Dollars hebben de disputen banken geplaatst, totdat dit café zelf opent. R.E.I.N.A.E.R.T heeft het goed geregeld: de kroegbaas verzorgt het eten en ontvangt de winst en de disputen proberen nieuwe leden te werven. Daarnaast is er een vernieuwde shotjeslijst in de Fiets, die ook een deel uitmaakt van deze eetactie.

reinaert1Smaak: Voor zes euro zit je vol. Dat is zeker. Aan de linkerkant van de kroeg staat een lopend buffet en daar mag je onbeperkt opscheppen. Drankjes betaal je los. De keuze bestaat uit spaghetti, lasagne en een zelf samen te stellen salade met onder andere ui, tomaat, komkommer, mozzarella, olijven en een lekkere dressing. De saus voor de spaghetti lijkt in eerste instantie te ontbreken, maar wanneer je de spaghetti mengt met de lasagne krijg je een volwaardige spaghettimaaltijd. Dat smaakt prima en het eten is zeer gevarieerd. Daarna kun je alles nog van een flinke laag Parmezaanse kaas voorzien. Houd je niet van lasagne of ben je vegetarisch – de lasagne is rijkelijk met gehakt gevuld – dan zal je flink wat sla moeten eten, maar onbeperkt betekent dat je hoe dan ook genoeg krijgt.  Nadat een groep is uitgegeten, krijgt iedereen van die groep een shotje van de lijst. Iemand roept wat traditioneel gebrabbel over Tirol terwijl het de groepjes worden aangespoord een traditioneel dansje te doen.  'Wij hebben dit ritueel niet bedacht, op Oktoberfest doen ze het ook', vertelt een lid van R.E.I.N.A.E.R.T. Daarna moet het drankje achterover gegoten worden. Soms komt er zelfs een hele vuurwerkshow bij de shots kijken. Een lid voegt toe: 'Een aantal jaar geleden hadden we een ritueel dat mensen met bivakmutsen en messen met rauw vlees gooiden. Daardoor onthielden de eerstejaars ons wel, maar voor sommigen bleek het wat traumatisch te zijn.'

reinaert2shotGezelligheid: Ondanks dat dit een rustige avond is, staat de Fiets goed vol met zo’n vijf groepjes. Normaal zijn dit er ongeveer twintig en is het van vijf tot negen uur helemaal vol. Ook die hoeveelheid mensen schijnen ze kwijt te kunnen. Gekke dingen gebeuren er niet, maar er is wel een constante toestroom naar het buffet. Ook lopen er enkele dames in Tirol outfit rond. Deze Tirol-Italië-combinatie lijkt tegenstrijdig, maar daar is over nagedacht: In Noord-Italië spreekt men Duits. De twee gaan dus prima samen, zo meent een vos van R.E.I.N.A.E.R.T.

Eindoordeel: 8,0

 

Bas van Woerkum