logo website ANS

 (advertentie)

De graadmeter: Obscure ticketuren

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: obscure sportticketuren.

Wat: pilates basic Doelgroep: huisvrouwen en meisje-meisjes op zoek naar hun centrum Inspanning: enig ongemak, maar geen druppeltje zweet Oordeel: 1/5

Er heerst een serene sfeer in de zaal. Op de achtergrond kabbelt muziek die niet zou misstaan in een Turks badhuis, er worden matjes op de grond neergelegd en yogaballen opgeblazen. Het doel van pilates is gecontroleerd leren bewegen. Om dit te bereiken geeft de instructrice de deelnemers creatieve aanwijzingen, zoals: ‘Doe alsof er een vieze strandbal op je schoot ligt, die je niet aan wilt raken’. De puffende dames worden in allerlei vreemde houdingen gedirigeerd en van tijd tot tijd is dit erg zwaar. Lukt het iemand niet om een beweging goed uit te voeren, dan is de zengoeroe niet te beroerd om wat ledematen de goede kant op te trekken. Ondanks haar goede bedoelingen is het lichaam noch de geest gebaat bij deze veredelde rek- en strekoefeningen.

Wat: videocycling Doelgroep: fanatieke fietsofielen Inspanning: garantie op een Bodensee aan zweet Oordeel: 3/5

Een groep rode plofkoppen laat zich uitgeput van de fiets zakken als het volgende peloton zich aandient. Enigszins ontmoedigd door de aanblik van hun voorgangers bestijgen de in spandex gehesen sportievelingen het stalen ros. Door middel van een videoprojectie wanen zij zich te midden van een wielerkoers in het heuvelachtige Duitsland. Om de illusie te vergroten heeft de instructeur een scala aan Duitse klassiekers uit de kast getrokken. Aangemoedigd door Nena en Rammstein moeten de spinners tot vervelens toe hun virtuele collega’s volgen in het klimmen, afdalen en accelereren. Hoewel belachelijk, is deze opdracht uiterst effectief: met de tong op de schoenen halen de pedaalridders de eindstreep. Na afloop geen champagneregen, maar een laffe straal uit de douche van het sportcentrum.

Wat: aquabom Doelgroep: vrolijk keuvelend vrouwvolk Inspanning: ongeschikt voor slome duikelaars Oordeel: 2/5

Gewapend met schuimrubberen voetgewichten en halters betreden studentes in alle soorten en maten het peuterbad van Zwembad Oost. In het water wacht hen geen miniglijbaan, maar een goedgemutste sportinstructeur. Met luide stem spoort hij de groep aan te trappelen, rekken en strekken. Ondertussen zadelt hij de waterratten op met kekke Eighties-hits. De combinatie van de harde muziek, het gespetter en het gekakel van de dames maakt de instructies achterin nauwelijks te volgen. De alfaman probeert zijn gevolg te motiveren tot het vormen van een waterkolk. Terwijl de vrouwen in een grote kring rondjes rennen, roept hij: ‘Wanneer degene voor je niet doorloopt, trek je haar broekje naar beneden!’ Gek genoeg maakt deze bejaardensport dat je je weer even helemaal kind voelt.

Wat: game2move/sportgames Doelgroep: gamers die een beetje beweging niet schuwen Inspanning: een eitje voor n00bs, maar een ware quest voor l33t-gamers Oordeel: 4/5

‘Als je vaker komt, gaat het vanzelf beter’, stelt de instructrice de nieuwkomers gerust. Hoewel zij haar tak van sport uiterst serieus neemt, is game2move in werkelijkheid een veredeld Playstationspel, compleet met eindscores. Al springend op een elektronische plaat moeten de gamers met hun voeten de pijlen op het scherm volgen. De deelnemers kunnen kiezen uit verschillende niveaus: groen voor beginners, geel voor wannabees en rood voor diehards. Naarmate de les vordert, wordt de intensiteit verhoogd. Begon je nog relatief rustig met Blink 182, bij The Prodigy gaat het dak eraf. Toch wordt het voor de groentjes niet écht zwaar, terwijl de zweetband op het hoofd van een van de pro’s overuren draait. Ach, zie dit maar als een gezond alternatief voor een avondje Mario Kart.

Wat: ropeskipping Doelgroep: nostalgische lieden met groot uithoudingsvermogen Inspanning: reken op minstens twee dagen spierpijn Oordeel: 3/5

‘Volg mij maar alsof ik de rattenvanger van Hamelen ben’, roept de sympathieke docent tegen de studenten die zijn komen opdraven voor een uur Oud-Hollands touwtjespringen. Nadat de springbokken een touw van de gewenste lengte en zwaarte hebben uitgekozen, hupsen zij onhandig achter de fanatieke man aan de zaal door. De trucjes die de instructeur voordoet zijn moeilijk uitvoerbaar en resulteren bij velen in struikelpartijen en rode striemen op armen en rug. Voor doorzetters is het een uitdaging om ondanks alle tegenslagen wél kruislings, in tweetallen of op één been te leren springen. Mensen die hier geen geduld voor kunnen opbrengen, mogen zich troosten met de gedachte dat een uurtje ‘gewoon’ touwtjespringen qua intensiteit gelijk staat aan twee uur hardlopen.

Tekst: Jozien Wijkhuijs en Ateke Willemse Foto’s: Martijn Wehrens Illustraties (blad): Joost Dekkers

Klik hier voor alle artikelen van ANS maart 2010.