De graadmeter: verborgen terrassen

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: verborgen terrassen.

Wat: Coffeeshop Kronkel Waar: Vlaamse Gas 26-36 Sfeer: relaxed Aanbod: joints en vruchtencocktails Score: 3/5

Dorstigen die naar het dakterras van Coffeeshop Kronkel willen, moeten een strenge paspoortcontrole, ijzeren draaihekjes en een wietwalm overwinnen om de frisse lucht te bereiken. De meeste gasten staken de strijd bij de geur van verdovende middelen. Onderuitgezakt en met een pretsigaret in hun mondhoek lijken zij zich niet te realiseren dat er ook nog een dakterras is. Dit is dan ook volledig uitgestorven. Zonde, want de loungebanken met dikke kussens zijn zeer geschikt om in nog hogere sferen te geraken of rustig een frisse fruitsmoothie te drinken. Alleen het prikkeldraad en de donkere muren die de omgeving afschermen, zorgen voor een wat ongemakkelijk gevoel. Deze bescherming maakt het terras van Kronkel wel het best verstopte van Nijmegen.

Wat: Smaakrijk Waar: Lange Hezelstraat 12 Sfeer: lieflijk Aanbod: ciabattas en muntthee Score: 4/5

Wie dwars door de open keuken loopt, komt terecht in de kleine en schilderachtige tuin van lunchroom Smaakrijk. Omringd door met klimopplanten begroeide muren lijkt de drukte van de stad hier niet te bestaan. Hippe Nijmegenaren lezen een boek of heffen met gesloten ogen het hoofd in de hoop wat zonnestralen te vangen. Anderen genieten op weinig comfortabele stoelen en aan versleten houten tafels van koffie en smakelijk belegde broodjes. Deze worden geserveerd in een zakje zonder bestek met een schoot vol geitenkaas als gevolg. Dit deert niemand, het tuingevoel dat bij Smaakrijk is gecreëerd zorgt voor een ontspannen ambiance. Wie op zijn studentenkamertje heimelijk verlangt naar een achtertuin, vindt in de Lange Hezelstraat de oplossing.

Wat: Vroom en Dreesmann Nijmegen Waar: Grote Markt 3 Sfeer: burgerlijk Aanbod: taart en koffie Score: 2/5

Obstakels als dekbedovertrekken, schoolagenda’s en winkelende huisvrouwen en het bestijgen van drie roltrappen moeten worden omzeild om het dakterras van de V&D te bereiken. Van uitrusten is nog geen sprake: eerst moeten bezoekers het ingewikkelde systeem van La Place en de chagrijnige medewerkers trotseren om een kopje thee te kunnen bemachtigen. Pas dan is het mogelijk om neer te strijken op de nieuwe rieten meubelen. Het terras, dat de uitstraling heeft van een strandpaviljoen, lijkt een goede plek om na een zaterdagse strooptocht tot rust te komen. Stellen van middelbare leeftijd genieten in de zon van gebakjes en bewonderen hun nieuwste aankopen. Wie verder kijkt dan dit burgerlijke schouwspel wordt herinnerd aan het bombardement van 1944. De troosteloze, grijze gebouwen zien er van boven niet beter uit dan vanaf de straat.

Tekst: Marijn Koop en Tamar van der Niet Foto’s: Timo Pisart Illustraties (blad): Joost Dekkers

Klik hier voor alle artikelen van de ANS juni 2010.