De graadmeter: Buitenzwembaden

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: buitenzwembaden.

Wat: Goffertbad Waar: Goffertweg 22 Sfeer: verlepte vrolijkheid en kekke beestjes Prijs: 3,80 euro Score: 3/5

Dat het amper twintig graden is, lijkt voor de bezoekers van dit waterparadijs in de buitenlucht geen probleem. Er is voor ieder wat wils: een ranzige kinderpoel, een recreatiebassin en een watersportbad. Elke waterbak is voorzien van een unieke snuisterij. Niemand bevolkt echter de hoge duikplank, de wilde waterdieren hebben geen vriendjes om mee te spelen en slechts een enkeling durft het aan om met de snelheid van een zwangere zeekoe van een glijbaan af te racen. Negentig procent van de aanwezigen bestaat namelijk uit sportieve grijsaards, die als ware schildpadden massaal ten strijde trekken in het baantjesbad. Tip: zwem niet tegen de stroom van deze verrimpelde fanatiekelingen in.

Wat: Zwembad West Waar: Planetenstraat 65 Sfeer: leeg Prijs: 4,50 euro Score: 1/5

Na het passeren van minstens honderd kleedhokjes en het binnenbad vol hulpeloos trappelende koters en schreeuwende zwemleraren is het lang zoeken naar een buitenbad. Uiteindelijk ontluikt een grote leegte. Het pierenbad staat droog, door de glijbaan stroomt geen water en in het grote bad is niemand te bekennen. Het gelig ogende bijbad is dubieus warm, doch goed gevuld. Met drab. Het tamelijk grote sportveld lokt een laatste poging tot vermaak uit, hoewel basketballen op gras en volleyballen zonder net een behoorlijke uitdaging blijken. Het tropisch warme binnenbassin met heuse palmbomen verdient toch enige waardering. Probeer wel de uit de kluiten gewassen leden van tokkiefamilies te ontwijken.

Wat: opblaaszwembad Waar: overal Sfeer: plonzen in privésfeer Prijs: 7,50 euro Score: 4,5/5

Voor wie Goffert of West te ver fietsen is, biedt de plaatselijke Bart Smit uitkomst. Voor een appel en een ei ben je de trotse eigenaar van een privézwembad versierd met vrolijke vissen. Een doorsnede van anderhalve meter en een inhoud van hooguit twintig liter maken baantjes trekken alles behalve uitdagend. Desalniettemin zorgen het opblazen en vullen van het bad naast het opvouwen van je lichaam tot peutergrootte voor de nodige fysieke uitputting. De verloren calorieën zijn simpel terug te winnen met de gekoelde Schulties die naast je drijven in het ondiepe water. De einzelgänger die vergrijsd gepeupel en krijsende kids wil mijden, zal zich als een vis in het water voelen.

Tekst: Joeri Pisart en Eva-Marijn de Vries Foto’s: Eva-Marijn de Vries Illustraties (blad): Joost Dekkers

Klik hier voor alle artikelen van de ANS uit de Introductie van 2010.