De graadmeter: Herfstwandelingen

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: herfstwandelingen.

Wat: de Ooijpolder
Waar: Ooijsedijk/Vlietberg
Sfeer: verlaten vlaktes en troosteloze struikjes
Reistijd vanaf RU: 20 minuten fietsen Score: 2/5

’s Zomers mag de Ooijpolder met zijn diverse strandjes dan een paradijs zijn voor zonaanbidders, in de herfst verandert hij in een oord waar zelfs de meest fanatieke vogelspotter zich niet snel zal laten zien. De om de haverklap opduikende veeroosters en verbodsborden wekken enige nieuwsgierigheid op, maar helaas. Het opwindendste aan de Ooij is het ontwijken van de hopen paardenstront die het pad het aanzien geven van een openbaar toilet. Schone natuur is ver te zoeken nu het verdorde gras niet langer in staat is de koeienvlaaien te verbergen. De enige lichtpuntjes zijn de vele plassen die uitnodigen tot een vervroegde nieuwjaarsduik. Om op te drogen, de stront van je laarzen te schrapen en te genieten van een dampende kop koffie kun je bij bejaardensoos Oortjeshekken terecht.

Wat: het bos tussen Berg en Dal en Beek Ubbergen
Waar: Rijksstraatweg/Keteldal
Sfeer: sprookjesachtig klauterwoud
Reistijd vanaf RU: 25 minuten fietsen
Score: 4/5

Ondanks de aanhoudende regen nog steeds in zomerse sferen? Het Berg en Dalse bos komt tegemoet aan alle wensen van de ware herfsthippie. Het is even fietsen, maar de inspanning wordt beloond: bruine blaadjes, modderige paden en paddenstoelen in overvloed. Bovendien staat hier de enige echte Kabouterboom, die zich met een omtrek van maar liefst achtenhalve meter Neerlands dikste boom mag noemen. Helaas zorgde een stel heetgebakerde pyromaantjes ervoor dat de boom al jaren geen kastanjes meer produceert. Interesseert deze kolos je niet, test dan je klim- en wandelcapaciteiten op de vele bospaadjes die het woud kent. Daarnaast boffen mensen met een geheime minnaar en gierende hormonen. Andere woudlopers schieten niet bepaald als paddenstoelen uit de grond, dus voor een vluggertje leent het bos zich uitstekend.

Wat: Park Brakkestein
Waar: Driehuizerweg
Sfeer: burgerlijk familievermaak
Reistijd vanaf RU: 3 minuten kruipen
Score: 3/5

Geen zin om tijdens de lunch zompige kroketten en lauwe soep te nuttigen in de Refter? Park Brakkestein is een redelijk alternatief om niet in de stank van doorgekookte groenten te pauzeren. Maar pas op: het burgerlijkheidsgehalte ligt erg hoog. Probeer dus niet te struikelen over de jeu de boulende bejaarden of de gezinnetjes die lekker gaan wandelen om met elkaar wat quality time door te brengen. Ook studenten die verlangen naar hun kindertijd kunnen hun hart ophalen. De statige lanen met beukenbomen maken het park uitermate geschikt voor een wedstrijdje nootjes rapen. Klimmen en klauteren kan naar hartenlust in de botanische tuin met zijn uit de kluiten gewassen rotspartij. Kijk wel uit voor de norse, met onkruidkrabber gewapende tuinman.

Tekst: Mickey Steijaert en Adrianne Tuk
Foto’s: Jaap Baarends
Illustraties (blad): Joost Dekkers