logo website ANS

 (advertentie)

De graadmeter: Pizza Margherita

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: pizza Margherita.

Wat: Domino's Pizza Bezorgtijd: 30 minuten Indruk: scooterpizza op z'n Amerikaans Prijs: 7,- euro Score: 2,5/5

De scootertjes van Domino’s rijden menig voorbijganger van de sokken. Door deze haast is onze pizza er warm en wel, binnen een half uur. De bestuurder had alleen minder hard op het gaspedaal moeten trappen, zijn uitgepufte vervoersmiddel begeeft het ter plekke. Domino’s doet zijn Amerikaanse wortels eer aan, want de met slogans beschreven doos bevat een typische panpizza. Zo heb je wat te lezen tijdens de maaltijd. ‘Onze pizza’s zijn net als een bos bloemen: ze worden alleen naar jou en naar jou alleen gebracht.’ De pizza ziet er lekkerder uit dan dat hij smaakt. Overvloedige tomatensaus maakt de dikke bodem tot een slappe hap. Kortom, deze Amerikaanse equivalent van de Italiaanse Margherita doet zowel qua vorm als inhoud denken aan de gemiddelde Amerikaan.

Wat: Pizza Service Delfino Bezorgtijd: 25 minuten Indruk: puike pizza van rappe Italiaan Prijs: 5,50 euro Score: 4,5/5

Na amper een half uur komt een met dolfijnen beschilderd bestelbusje de hoek om gescheurd. Een bestoppelde Italiaan overhandigt joviaal de bestelling, waarna hij prompt 50 cent van de prijs afhaalt. ‘Alleen voor jullie!’ Terwijl hij wegstuift naar een volgende bestemming laat hij ons beduusd achter met een bonnetje vol spelfouten. Met het openen van de dampende pizzadoos stijgt een aangenaam aroma op en bij de aanblik van het baksel loopt het water in de mond. Bovendien is de pizza nog gloeiend heet dankzij de snelle levering. De krokante dunne bodem en de juiste verhouding van kaas, tomaat en basilicum maken dat het Italiaanse ideaal van de Margherita welhaast wordt geëvenaard.

Wat: Pizzeria Cafetaria La Bella Bezorgtijd: 80 minuten Indruk: met vet doordrenkte pizza van bezwete bezorger Prijs: 5,- euro + 1,50 euro bezorgkosten Score: 1/5

Een pizza is al niet het meest gezonde voedsel, maar het deegwaar van La Bella doet je aderen acuut dichtslibben. Het is een wonder dat het vet niet door de doos is gelekt. Naast sponzig is de pizza zo taai als een stuk schoenzool. La Bella is een van de weinige pizzeria’s die aan haar Margherita knoflook toevoegt, maar door de overdosis zout is dit nauwelijks te proeven. Bovendien wordt de bestelling pas na een uur en twintig minuten afgeleverd, vergezeld van een stortvloed aan verontschuldigingen. Al hijgend verklaart de bolle bezorger dat het ‘druk druk druk’ was. Hij overhandigt ons een bon met de gehele menukaart. Op een vervolgbestelling hoeft La Bella echter niet te rekenen.

Wat: Pizzaria Pronto Bezorgtijd: 45 minuten Indruk: Gemiddeld goedje van gedesoriënteerd groentje Prijs: 5,50 euro + 2,50 euro bezorgkosten Score: 1/5

Als de verwilderde bezorger zijn pizza eindelijk overhandigt, stelt hij meteen dat het niet zijn schuld is dat het zo lang heeft geduurd: ‘Jullie mogen de volgende keer beter uitleggen waar het is.’ Deze koerier is de enige bij wie het richtingsgevoel hem in de steek laat; de andere pizza’s hebben ons feilloos weten te vinden. Door de moeizame levering is de Margherita verre van warm. Het lange verblijf in de doos heeft de pizza geen goed gedaan: het is een slappe substantie geworden. Ook het proeven is geen succes, de overweldigende kaassmaak doet vermoeden dat het deeg ook hiervan is gemaakt. Toch is deze pizza - voor liefhebbers - een aardige versnapering. Kortom, bij Pizzaria Pronto krijg je een grote, maar matige pizza voor een relatief hoog bedrag.

Wat: Chipito Pizza Service Bezorgtijd: 20 minuten Indruk: kruidig geheel van chaotische bezorger Prijs: 5,- euro + 1,50 euro bezorgkosten Score: 4/5

Vol trots presenteert de snelle koerier zijn groen-wit-rood-gekleurde doos met een handgeschreven kladje als bonnetje. Het handschrift is echter dusdanig priegelig dat we hem om uitleg moeten vragen. De eerste reacties op de pizza zijn unaniem positief: de kruiden prikkelen de smaakpapillen. De overheersende aanwezigheid van kaas en kruiden maakt echter dat de tomaat enigszins naar de achtergrond verdwijnt. Een leuke bijkomstigheid van Chipito is de 10% studentenkorting die bij bestellingen vanaf twee pizza’s wordt gegeven. Verder valt er weinig aan te merken op de bestelling; de smaak is goed, de pizza is gesneden en in recordtijd bezorgd.

Wat: New York Pizza Bezorgtijd: 42 minuten Indruk: Amerikaanse pizza van klunzige student Prijs: 7,75 euro

Score: 1,5/5

De zogenaamde freakin’ fresh New York style-pizza is een valse belofte. De bodem lijkt van rubber en heeft nauwelijks smaak. Dit is geprobeerd te compenseren door een halve kilo tomatensaus toe te voegen, waardoor dit het enige is dat je proeft. Het woord ‘smerig’ wordt zelfs in de mond genomen bij de beoordeling. De bezorging is binnen de beloofde tijd, maar het lijkt alsof de jongen dit voor de eerste keer doet. Met trillende handen reikt hij de pizza aan en staat vervolgens te klungelen met het wisselgeld. Met medelijden kijken we hem na.

Tekst: Britt Latour en Lucy Vleeshouwers Foto’s: Joeri Pisart Illustraties (blad): Joost Dekkers

Klik hier voor alle artikelen van de ANS uit november 2010.