De graadmeter: tweedehands kledingwinkels

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: tweedehands kledingwinkels.

Winkel: Het GOED Waar: Burchtstraat 110 Aanbod: ouderwetse wortelbroeken en vijfdehands ondergoed Complete outfit: 3-20 euro

Score: 1/5

Deze winkel is het best bekend onder studenten. Menig kamerbewoner weet hier een goedkope bank, tafel of kast op de kop te tikken. Ook voor gezelschapsspelletjes, boeken en andere prullaria is een bezoekje de moeite waard. De kledingafdeling trekt echter duidelijk een ander publiek. Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd doen zich hier te goed doen aan de aftandse kleding. Hoewel de grijze vrijwilligers flink hun best hebben gedaan op het creëren van speciale bh-rekjes, jeanshoeken en krakkemikkige pashokjes laat de kleding zwaar te wensen over. Het lijkt dan ook onbegrijpelijk dat mensen de vergeelde onderbroeken of bevlekte stropdassen daadwerkelijk willen dragen. Een leuk kinderschoentje zit er wellicht tussen, maar bij de Zeeman ben je beter af.

Winkel: Secondhand Rose Waar: Wintersoord 24 Aanbod: Kwaliteitskleding voor de dynamische huisvrouw Complete outfit: 20-150 euro

Score: 3/5

Bij binnenkomst word je vanachter een uiterst blitse toonbank begroet door de opgewekte eigenaresse. De telefoon staat roodgloeiend, de winkel staat vol goedgeklede klanten en de collectie ziet er verre van gebruikt uit. Een second opinion op het assortiment wijst echter uit dat de kleding meer geschikt is voor de dertiger dan voor de arme student. Rokken tot de knie of langer, zondagse jassen en klassieke laarzen staan de doorleefde huismoeders goed, maar zijn voor de hippeling iets te ouderwets. Mannen hoeven hier bovendien alleen te komen voor hun wederhelft. Toch nodigt de uitstraling van de winkel uit tot een kijkje. Tassen van hoogstaande kwaliteit en sieraden uitgestald in een vitrine bezorgen deze winkel pluspunten.

Winkel: Kleren Goed! Waar: Prins Hendrikstraat 14a Aanbod: hoogstaande zolderreut Complete outfit: 5-30 euro

Score: 3/5

Op zoek naar een pruik? Krulspelden? Barbieschoenen? Een judopak? Buikdanskleding? Dan ben je bij deze winkel aan het goede adres. Tussen de stapels rommel achter een geïmproviseerde toonbank zit een vieze man met een spraakgebrek, gehuld in een lange jas. Met een rode neus en een kop koffie in de hand luistert hij naar een Duitse radiozender. Ondanks het onsamenhangende aanbod is deze uit twee verdiepingen bestaande vintagewinkel ideaal voor een middag jolijt. Naast kleding zijn er meubels, boeken, servies en schilderijen uitgestald. Wie goed zoekt, vindt wellicht nog iets draagbaars, maar de winkel is het meest geschikt voor het vinden van de ideale carnavalsoutfit. Kleed je vanwege het gebrek aan een verwarming van tevoren dik aan en bereid je voor op een hilarische verkleedpartij.

Winkel: 2ND MAS Waar: Van Welderenstraat 97 Aanbod: degelijke designermerken Complete outfit: 50-300 euro

Score: 2,5/5

De elegante etalage verraadt niet dat het hier om een tweedehandswinkel gaat. De hippe Jan Jansen-schoenen die op kunstzinnige en professionele wijze zijn uitgestald scheppen torenhoge verwachtingen voor de rest van de winkel. Bij binnenkomst prijst een fanatieke verkoper direct dure merken als Cavalli en Dolce & Gabbana aan. Het feit dat dergelijke gebruikte kleding prijziger is dan bijvoorbeeld nieuwe H&M-artikelen maakt een bezoek aan deze winkel voor studenten weinig aantrekkelijk. Daar komt bij dat de metroman zich slechts kan vergapen aan de schoenencollectie en de vrouwenkleding uiterst saai is. Wellicht zijn de verjaarde collecties met reden van de hand gedaan. Een tuttige galajurk is er voor de karige kakker misschien nog te vinden. Plan je bezoek in ieder geval niet te lang na het storten van je stufi.

Winkel: Retro Waar: Grotestraat 22 Aanbod: zeemeerminnenjurken en Charlie Chaplin-hoedjes Complete outfit: 20-50 euro

Score: 4/5

Verscholen tussen goedkope rijtjeshuizen die naar de Waalkade leiden, zit een juweeltje van een vintagewinkel. De onopvallende buitenkant staat in schril contrast met de binnenkant. Een paradijs vol rokkostuums en sprookjesachtige jurken in felle kleuren met pofmouwen, glitters en tierelantijnen maakt deze winkel tot één grote verkleedkist. De liefhebber op zoek naar extra uitdossing heeft keuze uit een scala aan opvallende accessoires. Er zijn onderjurken, handschoenen, kragen, strikken, bretels en zelfs ouderwetse onderbroeken te koop. Voor de finishing touch is er keuze uit tientallen hoeden. Een vriendelijke oude vrouw staat verdekt opgesteld achter een antieke bakkerstoonbank en past goed tussen de kitscherige engeltjes en pluche beren. Retro laat je prinsessendroom uitkomen, een alledaagse outfit scoren zit er echter niet in.

Tekst: Laura van der Sman en Eva-Marijn de Vries Foto’s: Vesna Faassen Illustraties (blad): Joost Dekkers

Klik hier voor alle artikelen van de ANS uit december 2010.