De graadmeter: Nijmeegse kroegen in de café top 100

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: Nijmeegse kroegen in de café top 100.

Wat: Café Jos Waar: Daalseweg 309 Aanbod: Authenticiteit, vakmanschap en een uitgebreid en verfijnd drankaanbod Plaats in top 100: Na vijf jaar op rij in de top-drie te zijn verkozen en in 2009 als winnaar te zijn uitgeroepen, staat Café Jos niet meer in de Café Top-100, maar is het opgenomen in de eregalerij van deze lijst

Score: 5/5

Café Jos is voor menig Nijmegenaar onbetwist het beste café van Nijmegen. Als aanvoerder van de café top 100 in 2009 was Jos dit jaar uitgesloten van deelname. Wel is het opgenomen in de Eregalerij, waar het drie jaar in de schijnwerpers zal blijven staan. Het publiek in dit buurtcafé is zeer gevarieerd, van stamgasten op leeftijd tot studenten die de barre tocht naar Nijmegen-Oost wagen. Het mooie bruine interieur geeft een authentieke sfeer en het drankaanbod is duizelingwekkend. Jos is een meesterschenkerij en is zeer trots op die titel, over letterlijk ieder drankje is uitgebreide informatie in te winnen bij het personeel. Zelfs de ietwat afgelegen locatie is voordelig en maakt Jos tot een van de best bewaarde geheimen van Nijmegen.

Wat: De Tempelier Waar: Molenstraat 95 Aanbod: standaard biervoorraad, blaadjes en bitterballen Plaats in top 100: 93

Score: 3/5

De Tempelier lijkt een stereotype oudemannencafé. Achterin de kroeg staat een tv, omringd door incidenteel schreeuwende kerels die het oneens zijn met de scheidsrechter. Iemand verzucht: ‘Ik krijg zin om Volkskrant Banen te lezen.’ Verder is het verlaten, waardoor het mogelijk is om een fatsoenlijk gesprek te voeren zonder je stembanden te slachtofferen. Het drankaanbod voldoet voor de minder veeleisende bierdrinker. Naast rustig een biertje drinken is de kroeg geschikt voor een vlucht uit een midlifecrisis. In het weekend loopt De Tempelier, weggedrukt tussen studentenwalhalla’s Boogie Wonderland en de NDRGRND, namelijk vol met veertigers. De leeftijd van de bezoekers ligt derhalve hoger dan in de rest van de Molenstraat, als een oude rots in de jeugdige branding.

Wat: In de Blaauwe Hand Waar: Achter de Hoofdwacht 3 Aanbod: historie, huiskamersfeer en warme chocolademelk Plaats in top 100: 28

Score: 4,5/5

In de Blaauwe Hand heeft van alle kroegen in Nijmegen de meeste tijd gehad een naam op te bouwen. Het café bestaat namelijk al sinds 1542. Dit is ook te zien aan de minuscule deur aan de achterkant waar tegenwoordig geen mens meer doorheen past. Het bieraanbod is weliswaar klein, maar zeer gevarieerd en de aardige bediening geeft graag uitgebreidere informatie. Daarnaast heeft de chocolademelk van dit café terecht een goede naam. De krappe ruimte brengt een knusse sfeer met zich mee, maar zorgt er ook voor dat het moeilijk is een plekje te bemachtigen. Op donderdagavond en in het weekend zitten beide verdiepingen bijna altijd vol. Wie het massale karakter van de binnenstad wil ontvluchten, kan in dit café op de markt Nijmeegse historie opsnuiven.

Wat: Café Samson Waar: Houtstraat 4 Aanbod: bestrikte obers, speciaalbier en gratis pelpinda's Plaats in top 100: 16

Score: 4,5/5

Café Samson is knus ingedeeld en opgeluisterd met sfeervolle accessoires als kaarsen, raamversieringen en immer aanwezige schillen van gratis pelpinda’s. De meterslange bar met eindeloos veel bieren van de tap springt direct in het oog. De kast vol glaswerk, het meubilair en het donkere houtwerk zorgen voor een authentieke sfeer die doet denken aan de boerderij van opa en oma. De appetijtelijk uitziende barmannen zorgen graag voor uitleg over het assortiment, dat zowel de bekende bieren als een eigen brouwsel beslaat. Ondanks de enorme ruimte is in het weekend vaak elke vierkante meter van het café bezet. Het publiek varieert dan van onvermijdelijke locals tot stappende studenten. Een breed publiek bekoren is een van Samsons specialiteiten.

Tekst: Redactie Foto’s: Eva-Marijn de Vries, website Café Jos Illustraties (blad): Joost Dekkers

Klik hier voor alle artikelen van de ANS uit januari 2011.