De graadmeter: Slagroomtaarten

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: Slagroomtaarten.

Tekst: Marjam Bahari en Mitchel Wijnen Foto's: Henk Strikkers Illustraties (blad): Joost Dekkers

Winkel: Albert Heijn Eerste indruk: budgetbanket Mee-eters: 6 à 8 Prijs: 4,01 euro

Score: 3/5

In de schappen bij de Appie oogt dit kleine taartje onschuldiger dan hij is. Door de stevige slagroom slaat iedere hap in als een bom. Hoewel hij machtig is, valt de smaak tegen. De vulling is mierzoet en heeft niet bepaald een fruitig aroma, maar vormt een uitstekende aanvulling op de neutrale cake. Deze staat prima in verhouding tot de hoeveelheid slagroom. Toch mist de slagroom aan de zijkant een romige smaak en de testers blijven in het ongewisse over de toegevoegde waarde ervan. Al met al is deze taart een goede oplossing om met een studentenbudget gasten blijde gezichten en gevulde magen te bezorgen. Wel is het te hopen dat je vriendenkring beperkt is, want veel stukken gaan er niet uit dit gebakje.

Winkel: ALDI Eerste indruk: slapstick smijtobject Mee-eters: 10 à 12 Prijs: 3,29

Score: 1,5/5

Dit stuk patisserie met bijbehorende chocolaatjes bovenop maakt het panel op voorhand erg enthousiast. Nog voor het verdelen vergrijpen verschillende handen zich al aan de bovenkant van de taart. De chocolaatjes zijn verdwenen voordat ieder zijn stuk krijgt. Het enthousiasme slaat al snel om in zure blikken en klaagzangen over bijna elk aspect van dit misbaksel. De nootjes aan de zijkant zijn taai en het fruit bovenop lijkt uit oude conservenblikken te komen. Verder is de slagroom niet romig en de cake droog. Dit gebak uit het vriesvak verdwijnt dan ook voor driekwart tussen het vuilnis. Het beste wat je kunt doen is de taart diep in de krochten van je vriezer bewaren en hem er pas uithalen als je ergste vijand op bezoek komt.

Winkel: Strik Patisserie Eerste indruk: goddelijk gebak Mee-eters: 10 à 12 Prijs: 12,50 euro

Score: 4,5/5

Menig tester wordt verleid door de hemelse, witte chocolade die op deze creatie is neergestreken. Het zoete schaafsel vormt in combinatie met het mooi vormgegeven fruit een prachtig geheel. Tot ieders ongenoegen blijft de schoonheid van deze taart niet behouden en stort hij tijdens het snijden ineen. Het geheel wordt immers slechts staande gehouden door een stevige laag slagroom en niet door het dunne, maar smakelijke stuk cake ertussen. In de romige substantie stuit je af en toe op een zure kers, die opweegt tegen het machtige suikerwerk. Vol gretigheid worden de krokante nootjes die de buitenkant bekleden, benoemd tot de beste ooit geproefd. Dit heerlijke gebak mag dan van een hogere prijsklasse zijn, een liefhebber zal beseffen dat hij waar voor zijn geld krijgt.

Klik hier voor alle artikelen van de ANS uit maart 2011.