De graadmeter: jamsessies op Nijmeegse bodem

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: Jamsessies op Nijmeegse bodem.

Tekst: Lotte van Rosmalen en Lucy Vleeshouwers Foto's: Joeri Pisart Illustraties (blad): Joost Dekkers

Wat: Plankenkoorts Waar: Café Trianon Wanneer: donderdagavond vanaf 21.00 uur Sfeer: jazz op niveau

Score: 3,5/5

De jamsessie van Trianon vindt plaats in een verrassend grote zaal achterin het café, versierd met posters van jazzlegendes. Terwijl er al volop gejamd wordt zitten de meeste gasten nog in de knusse rokersruimte. Een jonge saxofonist, drummer en bassist die goed op elkaar zijn ingespeeld improviseren fanatiek. Het publiek, bestaande uit kleffe stelletjes, stijlvolle jongelingen en grijze stamgasten, voelt zich niet geroepen om te participeren. Naarmate de avond vordert en de alcohol vloeit, neemt het enthousiasme echter toe. Rond middernacht staan de bezoekers rijendik rond het podium te dansen of zitten ze te babbelen aan de bar. Het ensemble verandert steeds van samenstelling en laat ondertussen pop en jazz moeiteloos in elkaar overlopen. Trianon is een echte aanrader om eens af te wisselen met de donderdagavond in de Molenstraat.

Wat: Jamsports Waar: De Onderbroek Wanneer: maandag vanaf 22.00 uur Sfeer: soepel samenspel in sjofele kelder

Score: 4,5/5

Dankzij de hangbanken, voetbaltafel en het shabby barretje straalt De Onderbroek direct een gezellige sfeer uit. Een ratjetoe van langharige bezoekers en beginnende muzikanten geniet van het goedkope bier en de biologische sapjes. Het verschil met andere sessies is de toegankelijkheid: bevlogen muzikanten nodigen nieuwelingen graag uit op het podium. Toch zijn er zoals bij elke sessie een paar vaste jammers die er niet vanaf zijn te slaan. Een man met een grijs baardje gaat los op een djembé en ook de organisator zingt af en toe een nummertje mee. De ruige pop/rock is soms wat rommelig, maar klinkt veelbelovend. Als de dj de avond overneemt staat de zaal nog steeds vol: de gasten blijven tot in de vroege uurtjes plakken.

Wat: Akoestische sessie Waar: Muziekcafé Allicht Wanneer: woensdag vanaf 21.00 uur Sfeer: gemoedelijke bruine kroeg

Score: 2,5/5

Voor in het café leeft een groepje muzikanten zich uit met gypsy jazz. Twee gitaren, een drum box en een mondharmonica produceren warme zuidelijke klanken. Elke week wisselt de muziekstijl van deze jamsessie; de afgelopen maand kwamen blues, boogie en funky pop al voorbij. Vooraf worden enkele muzikanten uitgenodigd, die gespecialiseerd zijn in het genre. Het is als buitenstaander lastig om met hen mee te spelen, waardoor de hele avond dezelfde artiesten het podium bezetten. Luisteraars druppelen tijdens de sessie langzaam binnen om te keuvelen en van hun wijn te nippen. Een enkeling klapt enthousiast mee vanaf zijn stoel en sommige stamgasten praten met besnorde barman Kees, het gezicht van Allicht. Voor een rustige woensdagavond is deze sessie heel geschikt, maar verwacht geen dansbare muziek.

Klik hier voor alle artikelen van de ANS uit april 2011.