logo website ANS

 (advertentie)

De graadmeter: power nap-plekken op de campus

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: power nap-plekken op de campus

Tekst: Liselotte Bosch en Joeri Pisart Foto's: Liselotte Bosch

Waar: toilet in de kelder van het Spinozagebouw Bed: wc-bril of vloer Hoe:in foetushouding Geslapen: niet

Cijfer: 1/5

Vanaf het moment dat het slot wordt omgedraaid, valt absolute privacy je ten deel. Toch is het moeilijk te negeren dat je op een wc zit. Het ongemak begint bij de keuze tussen de met urinespetters bedekte, poepkleurige vloer en de eveneens met plasbesproeide wc-bril. De laatste optie valt weg door het gemis van een deksel, waardoor zomaar je portemonnee, mobiele telefoon of waardigheid door zou kunnen spoelen. Slechts het laatste verlies je ook gekruld op de grond. Aldaar heb je dankzij het felle tl-licht goed zicht op de vijf spinnen aan het plafond. Nog gezelliger wordt het als bij de wasbakken twee dames hard lachend hun weekend bespreken nadat ze de wc hebben doorgetrokken en de deur met een klap achter zich dicht hebben gegooid. De verplichte foetushouding door gebrek aan beenruimte, de felle verlichting en de holle akoestiek maken tezamen dat naar slaap snakkende studenten hier geen oog dicht kunnen doen.

Waar: Erasmusgebouw 03.26 Bed: tegen elkaar geschoven tafels Hoe: languit Geslapen: 45 minuten

Cijfer: 4/5

‘Goedemiddag, wij zijn de congrescommissie van de studievereniging Nederlands. Heeft u misschien een lokaal vrij dat wij mogen gebruiken voor onze vergadering?’ Zo gemakkelijk kan het regelen van een geïmproviseerde slaapkamer zijn. De portier van het Erasmusgebouw verwijst naar lokaal E03.26, dat nooit op slot zit. De kleine ruimte staat vol langwerpige tafels, die met enige creativiteit prima als bed fungeren. Met behulp van de verduisterende zonwering kan het zo donker als de nacht worden gemaakt en komen de ogen helemaal tot rust. Op de achtergrond is continu een mysterieus gekletter te horen, dat zich het beste laat omschrijven als een hypnotiserende waterval: aanvankelijk storend, maar al snel rustgevend. Het proefkonijn belandt spoedig in dromenland om na een klein uur te ontwaken, fit doch met verkrampte nek. Een sterke ruggengraat is een vereiste in deze verder perfecte slaapkamer.

Waar: UB-Lounge Bed: goddelijk pluche Hoe: onderuitgezakt Geslapen: nauwelijks

Cijfer: 2/5

De vernieuwde lounge van de Universiteitsbibliotheek is een paradijs voor de slaapbehoevende student. Voor wie brak is van een nachtje doorhalen en ’s ochtends vroeg op de universiteit moet zijn, lijken de moderne banken ideaal om een uiltje te knappen. Het vergt echter enige schaamteloosheid om hier daadwerkelijk te slapen: blikken van voorbijgangers branden voortdurend in je rug. De meeste studiebollen peinzen er niet eens over een bank te delen met de slaapkop en verkiezen een andere, beduidend vollere zithoek. Een stelletje waagt het toch en schuift erbij. Op fluistertoon bediscussiëren zij het aantal pezen in een AH-kip. Men gunt je dus niet alleen alle ruimte, maar ook rust. Toch weet de proefpersoon, bewust van priemende ogen en zacht geklets, de slaap niet te vatten.

Waar: CC1 Bed: uitgeklapte collegestoel Hoe: met de ogen wijd open Geslapen: nee

Cijfer: 0/5

Iedere student heeft weleens zware ogen tijdens een ochtendcollege, zeker als het een saaie cursus als Toetsende Statistiek betreft. In CC1 hebben luiwammesen het zwaar te verduren, want de geluidsinstallatie staat voluit. De docent in kwestie had zich echter zonder microfoon ook meer dan verstaanbaar kunnen maken. Angstig kijken de slaperige pedagogen in spe naar dhr. Bouts, want zij weten dat hij desinteresse onmiddellijk afstraft. Het testpanel deelt de vrees om betrapt te worden en weigert voor schut te staan voor een volle collegezaal. Gelukkig werkt de kaarsrechte houding waarin je door de stoel wordt gedwongen niet slaapbevorderend. In de pauze besluit de slaapkop dan ook op te stappen en zijn roes elders uit te slapen.

Dit alles doet echter geen afbreuk aan dhr. Bouts kwaliteiten als docent, zoals is te lezen in 'Het Laatste Oordeel'.

Kijk hier voor de andere artikelen uit de mei-ANS