De graadmeter: Vals vlees

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: vals vlees

Tekst: Laura van der Vet en Daryo Verouden Foto's: Mirte ten Broek

Wat: Theoburger Waar: Cafetaria Theo van Brenk, Van Peltlaan 197 Vleeskeuring: vleesbedrog onder een bergje ui Prijs: 3,75 euro

Cijfer: 2,5/5

Een vegetarische Theoburger!’, schreeuwt Theo naar zijn vrouw die achter hem staat. Met vette handen zet de goedlachse Nijmeegse frietman ‘VEGA’ op de papieren zak. De plantaardige snack is op het eerste gezicht niet te onderscheiden van zijn dierlijke broer. Het kleffe hamburgerbroodje is versierd met komkommer, tomaat, bruingebakken uien en een spiegelei. Dit alles drijft in een vijver van curry, waardoor de rauwkost bij de eerste poging tot eten direct langs je vingers glijdt. De schijf zelf is flauw en veel te droog. Vooral het ontbreken van vettig vocht maakt dat je bedrogen uitkomt. Een pluspunt is de overdaad aan beleg die de doorzetter met een gevulde maag beloont, wat van de burger een complete avondmaaltijd maakt.

Wat: vegetarische filet americain Waar: Albert Heijn Vleeskeuring: paprikaprut met chemicaliën Prijs: 1,75 euro

Cijfer: 1/5

Opgesloten in zijn plastic omhulsel met groen label zou deze ‘filet americain’ zich uitstekend tussen ander vleeswaar kunnen verschuilen. Vergis je echter niet. Deze korrelige pasta biedt weerstand bij het uitsmeren over het broodoppervlak. De smaakervaring is teleurstellend. De romigheid, die een waardige vleesmelange juist zo lekker maakt, is nergens te bekennen. Hetzelfde geldt voor de tomaat die om onduidelijke reden is vervangen door paprika. Na het doorslikken van de droge substantie blijft een chemische nasmaak nog lang in je mond hangen. De makers van het vegetarische smeersel hebben duidelijk geen moeite gedaan om de basisingrediënten van het originele mengsel te bekijken, laat staan die even te proeven.

Wat: bleke braadworst Waar: Albert Heijn Vleeskeuring: rechte rol zonder ruggengraat Prijs: 2,79 euro

Cijfer:3,5/5

Ooit een rechte braadworst gezien? Zelfs na het bakken oogt deze bleekscheet onnatuurlijk. Tijdens het snijden ontbreekt het magische ‘knapmoment’, waarna het enthousiasme van het testpanel flink bekoelt. Bij de vegaworst is dierlijke darm uit den boze, waardoor de makers enigszins moesten worstelen met de buitenlaag. Het is hen toch gelukt van soja-paté een staaf te maken. De binnenkant valt bij het kauwen snel uit elkaar wat fijn is voor de tandeloze mensen, maar voor bijtgrage personen een domper. Op een beetje knoflook na zijn kruiden afwezig. Een klodder curry moet de worst van zijn melige smaak beroven. De saucijs glijdt gemakkelijk door de keel, maar echte vettigheid ontbreekt. Een potje mosterd doet uiteindelijk wonderen.

Kijk hier voor de andere artikelen uit de juni-ANS