De Graadmeter: fietsenmakers

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: fietsenmakers

Tekst: Jozien Wijkhuijs en Pleunie de Wild Foto’s: Nout van Deijck

Wat: Lekke Rens Waar: Bijleveldsingel 163 Uitstraling: hobbyist met bandenplakset Resultaat: lucht in de banden

Cijfer: 2,5/5

Wanneer je op zoek bent naar de werkplaats van Lekke Rens, staat je een lange speurtocht te wachten. Er is geen rij splinternieuwe fietsen noch een assortiment aan rijwielaccessoires te bekennen. Tussen de driewielers en de jengelende kinderen van de aangrenzende kinderopvang plakt paboscholier Rens op de stoep voor zijn studentenhuis banden. Hij repareert het kapotte rubber voor slechts 5 euro en vervangt het desgewenst voor 7,50 euro. Rens biedt geen service buiten de fietsband en koestert hierover ook geen enkele pretentie: ‘Ik ben dit alleen gaan doen omdat ik me kapot verveelde’. De amicale bandenplakker is druk bezig met het promoten van zijn zaak en draagt vol trots een Lekke Rens-shirt. Met succes, de wanhopige lekrijder moet vanwege de drukte vier dagen wachttijd voor lief nemen. Een tweede bezoek aan Rens is dan voorlopig niet nodig.

Wat: rijwielhandel De Concurrent Waar: Van Trieststraat 23 Uitstraling: ambachtelijk en professioneel Resultaat: mobiel maar blut

Cijfer: 3/5

Deze rijwielhandel bevindt zich al meer dan 25 jaar in een oud herenpand in Bottendaal. De winkel is volgestouwd met allerlei prullaria voor op of aan je fiets, waaronder een kunstgrasmat voor een comfortabele zit op de bagagedrager en een parapluhouder die aan het stuur kan worden bevestigd. Je kunt er ook voor een prima prijs een tweedehands fiets kopen. Voor een opknapbeurt moet je bij deze vriendelijke fietsoplapper een smak geld neerleggen: het vervangen van een voorband kost 22 euro. Als je een Knaeck weet op te diepen uit je tas, krijg je 20 procent korting. Het kost de reparateur slechts een dag om de mankementen te verhelpen. Je bent daarna lange tijd verzekerd van een stalen ros dat je niet in de steek laat.

Wat: fietsenmaker onder Hoogeveldt Waar: Professor Bromstraat Uitstraling: horrorkelder Resultaat: opgelucht wegfietsen

Cijfer: 3/5

In een betonnen hol onder SSHN-complex Hoogeveldt huist al jaren een fietsenmaker. Wie de afdaling naar de kerker wil maken moet de nodige voorbereidingen treffen. De reparaties zijn alleen bedoeld voor Hoogeveldtresidenten. Daarom moet er een sleutel van de flat aan je bos hangen en is het kunnen benoemen van een kamer in het complex verplicht. Verder is het aan te raden om een paar minuten je adem in te houden, de penetrante zweetlucht in de kelder is niet te harden. Vriendelijkheid is bij vlagen te bespeuren. Als de reparateur een slechte dag heeft, praat hij niet tegen je, maar blaft hij slechts steekwoorden over je te ruw behandelde fiets. Enigszins beteuterd en verward sta je dezelfde dag nog met een gerepareerde tweewieler weer buiten. Het grote voordeel is dat reparaties gratis zijn, maar daar moet je wat voor over hebben.

Wat: rijwielhandel Willie Willemse Waar: Willemsweg 43 Uitstraling: volks en gezellig Resultaat: rollend de winkel uit

Cijfer: 3,5/5

Naast alle kebabzaken, friettenten en Turkse fruitwinkels kent de Willemsweg ook een pitstop voor de lekrijder. Met zijn karige uitstraling valt de fietsenzaak met de uiterst inventieve naam Willie Willemse niet echt op tussen de versierde gevels en de bakken vol mediterrane groenten. Tijdens het binnenbrengen van een disfunctioneel rijwiel begroet een getatoeëerde man je vriendelijk vanachter de balie. De ietwat kale ruimte is versierd met foto’s van zijn kinderen. Terwijl je fiets op de Willemsweg verblijft, kan Willie geen vervangend vervoer bieden. Alle leenfietsen zijn gestolen. Het assortiment in zijn zaak is niet groot, er worden hooguit fietsbanden en plaksetjes verkocht. De ligging dicht bij het station maakt deze fietsenmaker een goed alternatief voor de afzetters aldaar. Willie plakt je band voor nog geen tientje en je tweewieler is een dag later al klaar.

Kijk hier voor de andere artikelen uit de intro-ANS