De graadmeter: pret met frituurvet

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: pret met frituurvet.

Tekst: Yurre Wieken en Petra Laagland Winder Foto’s: Elise Sarah Talsma

Wat: Ei Impressie: Gouden paasei Prijs: 6 voor 1,09 euro Smaak: Zo muf als Ovum

Het koken, pellen en frituren van een ei is zelfs voor de student met keukenvrees een koud kunstje. Na vijf minuten ronddobberen in het hete vet is de buitenkant van het ei gemuteerd tot een lichtbruin korstje dat druipt van het vet. Rammelende magen en het fraai uitziende ei ten spijt blijft een smaaksensatie uit, zelfs zout brengt geen soelaas. Het ei smaakt als een muf paasontbijt, maar dan met krokante korstjes die blijven steken tussen je tanden en in je keel. Bespaar jezelf en de kippen de moeite. Kook, bak of bevrucht je ei, frituur het niet.

Score: 1,5/5

Wat: Overgebleven aardappelschillen Impressie: Friet avant la lettre Prijs: Noppes Smaak: Chips met nasmaak

Heb je geen geld in je portemonnee, maar wel een flinke berg dikgeschilde aardappelschillen in de biobak? Wees niet bang om als een ware zwerver in het vuilnis te graaien. Pak een wc-rol, dep de schillen droog om schimmelsappen te verwijderen en gooi ze daarna in de frituurpan. Hoe langer de onderdompeling in het vet, hoe krokanter de schil. Na ongeveer tien minuten vastroesten in het vet kan het feest beginnen. Eet dunne en dikke schillen om zowel de smaak van chips als friet te benaderen. Minpunt is de bittere nasmaak. Wel hebben beide een bittere nasmaak. Pesticiden blijken zelfs het bruine frituurvet te overleven. Desondanks vormen schillen een perfecte basis voor een ecologisch verantwoorde vette hap.

Score: 3,5/5

Wat: Boter Impressie: Vet in het kwadraat Prijs: 250 gram voor 60 eurocent Smaak: Sonja Bakkers nachtmerrie

Geen plek meer voor dat pakje Zeeuws Meisje in de koelkast? Favoriet van heel Texas en aangeraden door Oprah Winfrey is gefrituurde boter: het meest walgelijke recept uit de frituurkrochten van het internet. Haal een balletje boter door geklopt ei, doop het in meel en keil het in het hete vet. Na vijf minuten in de frituur blijkt dat de helft van de boter zich met het vet in de pan heeft verenigd. De buitenkant heeft veel weg van een kipnugget. Een knapperig gebakje met een schamel restje boter in het midden vormt het eindresultaat. Na een enkele hap blijkt dit meer dan voldoende om je lichaam op het randje van een hartinfarct te brengen. Het broze omhulsel met inhoud smaakt naar de mottenballen in je oma’s kledingkast. Vergeet Texas en Oprah, maak een taart.

Score: 0,5/5

Wat: Oreo Impressie: Brownie en rijstwafel in een Prijs: 16 stuks voor 1,49 euro Smaak: Zompig

Dat Oreo’s best oké zijn, is alom bekend. Mocht je in een onbesuisde bui tientallen dozen hebben gehamsterd en een Oreo-max hebben bereikt: geen paniek. Oreo’s zijn niet alleen te draaien, te likken en te dippen, ook de gefrituurde variant is best te pruimen. Maak een papje van meel en water en sop de koekjes hierin. Laat ze daarna vijf minuten pruttelen in de vetpan. Wanneer het koekje eruitziet als een opgezwollen rijstwafel is het tijd om de bordjes klaar te zetten en aan te vallen. De papperige, zompige massa vereist een paar minuten afkoeltijd maar is het wachten waard. Een warme, zachte Oreo streelt de smaakpapillen en maakt alle afwas en vetvlekken meer dan goed.

Score: 4,5/5

Wat: Mars Impressie: monsterlijke chocoladereep Prijs: 75 eurocent per stuk Smaak: Caramelmousse

Alle waarschuwingen van de fabrikant voor deze ‘ongezonde’ variant ten spijt, is de gefrituurde Mars al meer dan twintig jaar het hoogtepunt van de Schotse keuken. Deze lekkernij blijkt ook prima thuis te kunnen worden gefabriceerd. De reep moet enkele uren in de vriezer opstijven en daarna door een sausje van meel en ei worden gehaald. Vervolgens is het zaak de chocoladereep zo snel mogelijk in de frituur te laten verdwijnen. Vijf minuten later is de Mars enkel nog aan zijn langwerpige vorm te herkennen. Bij het openbijten stroomt een warme caramelmassa de mond in. De Mars smaakt zoals altijd, maar dan warm en nog stroperiger. Best lekker, maar een plek op de werelderfgoedlijst voor voedsel is het niet waard.

Score: 3/5

Bekijk hier alle andere artikelen uit de november-ANS 2012.