logo website ANS

 (advertentie)

De Graadmeter: sfeerverhogende kerstgerechten

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: sfeerverhogende kerstgerechten

Tekst en foto's: redactie Illustraties (alleen blad): Joost Dekkers

Gang: amuse Wat: hapklare paddo-pasteitjes Smaak: alsof een engeltje op je tong piest Effect: kerstgedachte 2.0

Wie dit lekkers aan zijn familie voorschotelt, zit gebakken. De pittige paddo’s zijn namelijk een prima toevoeging aan de smakelijke champignonragoût. Het voornaamste gevolg van het smullen is een niet te stoppen affectie voor jezelf, wat zich bij een panellid manifesteert in gegiechel en gekriebel. Dit gegrinnik wordt mede veroorzaakt door de ‘gekleurde vogeltjes’ die in diens hoofd rondfladderen. Door deze lekkernij raak je, geheel in lijn met de kerstgedachte, door liefde omgeven. In een roes van geluk en affectie zal elke strijd met schoonouder of achterneef met een innige knuffel worden beslecht. In combinatie met de wonderlijke patronen die zich bij het sluiten van de ogen openbaren staat dit garant voor een zalig kerstfeest.

Recept paddo-pasteitjes:

Ingrediënten Boter Pasteitjes van bladerdeeg (eventueel in kerstvormen) Champignons 1 teentje knoflook 1 Ui 1/3 courgette 2 eetlepels bloem Scheutje melk Citroensap 2 eieren Peterselie Zout Peper Opklopslagroom Een portie paddo’s

Bereiding Verhit een klont boter in een pan totdat zij goudbruin kleurt. Bak hierin de ui en de gemalen knoflook. Voeg na een tijdje, wanneer de ui gaar is, de champignons en de in blokjes gesneden courgette toe en laat deze meebakken. Zodra de courgette glazig is moet de bloem en de melk worden toegevoegd, waarna het van belang is goed te roeren om klonten in de saus te voorkomen. Kluts vervolgens in een kommetje de twee eieren, peterselie, het citroensap, zout, peper en de slagroom door elkaar, waarna het mengsel toegevoegd kan worden aan de saus in de pan. Roer de inhoud nogmaals goed door elkaar en laat de ragout een tijd stollen, totdat zij de juiste dikte heeft bereikt. Giet het resultaat in de pasteibakjes en voeg de in kleine stukken gesneden paddo’s toe. Let op: de paddo’s mogen niet meegekookt worden met de saus en bij het consumeren moet er zo lang mogelijk op de zwammen worden gekauwd. Dan is het eindelijk tijd om toe te tasten. Voor hen die niet zo lang kunnen wachten kan er uiteraard ook worden gekozen voor een kant-en-klare champignonragout uit blik.

Gang: voorgerecht Wat: garnalencocktail met dubbele whiskysaus Smaak: Black Label met een zee-bite Effect: kokhalzend de kerstavond door

Het enige voordeel van dit gerecht is dat het er lekker uitziet. Je doet er echter goed aan om deze cocktail onopvallend in een kerststukje te mikken voordat je oma haar kunstgebit in heeft. De garnalen zuigen zich vol met Johnny Walker waardoor het nuttigen van dit gerecht voelt als kauwen op taaie whisky en de alcohol op onaangename wijze via de neus lijkt te verdampen. Wanneer de beproeving is doorstaan, wordt de gelukzalige alcoholroes overgeslagen en doet de kater direct zijn intrede. Het gevolg van de heftige cocktail is dat de proefpersonen de rest van de avond wezenloos voor zich uitstaren. Gesprekspartners draaien hun gezichten namelijk vol walging weg door de vissige alcoholwalmen die hen tegemoet komen. Zo ben je wel verzekerd van een stille nacht.

Gang: hoofdgerecht Wat: hasj-ee Smaak: dan liever Whiskas Effect: gieren met je grootje

Tijdens het kerstdiner met je schoonouders is het wellicht wat verdacht om de restjes chemisch smakende hachee van je bord te likken. Toch is dit nodig om alle werkende stoffen binnen te krijgen. De samengetrokken grimas maakt bij het testpanel snel plaats voor een gelukzalige glimlach die op zijn beurt overgaat in een luidkeels gebulder. ‘Ik lach heel hard zonder aanleiding, haha’, kraamt het proefkonijn uit. Na een uur lachen, gieren en brullen geeft de hasj een hallucinerende werking prijs. Kraanwater begint plots te bruisen en de wereld schudt op haar grondvesten. Hoe smerig ook, hasj-ee staat garant voor een geslaagde trip. De gesprekken tijdens de dis zullen moeizaam verlopen door de onlogische zinnen en een onhoudbaar geschater, maar iedereen zal zich de kerstballen uit zijn broek lachen om hun spacende tafelgenoot.

Recept hasj-ee:

Ingrediënten: 5 uien 50 g boter 3 el olijfolie 600 g Hacheevlees Zout Zwarte peper 2 el bloem 1 runderbouillonblokje 2 el azijn 1tl suiker 2 laurierblaadjes 4 kruidnagels 4 g hasj

Bereidingswijze: Smelt de boter in een braadpan. Voeg hier de hasj aan toe en wacht tot deze is gesmolten. Leg het vlees in de emulsie, braad deze onder voortdurend roeren aan. Voeg na circa 2 minuten de fijngesneden ui toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Bestuif met bloem en roer goed door elkaar. Verkruimel het bouillonblokje boven het vlees en voeg ca. ½ liter warm water toe. Het vlees moet net onderstaan. Voeg de azijn, suiker, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zet vervolgens de deksel schuin op de pan zodat een klein kiertje open blijft. Sudder de hachee in ca. 3 uur gaar op een zeer laag vuur. Warm vervolgens in een steelpannetje 3 el olijfolie en roer hierin de hasj mee. Als de hasj helemaal is opgenomen in de olie, roer het geheel dan door de hachee. Laat het gerecht niet meer koken. Proef de jus en breng de hasj-ee eventueel nog op smaak met peper en zout. Serveer de hasj-ee met aardappelpuree en rode kool met appeltjes. TIP: je kunt in plaats van hacheevlees ook 600 gram doorregen rib of runderlappen gebruiken. Snijd het vlees in dobbelsteentjes.

Gang: nagerecht Wat: High Tea Smaak: verdachte muffin Effect: kerstmannenbuik Score: 2.5/5

Wil je eens wat anders dan het jaarlijkse plakje Viennetta-ijs, dan biedt een High Tea verlichting in donkere dagen. Toch kan dit dessert beter als starter genuttigd worden. De kerstcakejes met kruidige wietsmaak doen de thee vergeten en veroorzaken een onstilbare drang naar zo veel mogelijk voedsel in een zo kort mogelijke tijd. Korrelige aardappelkroketten worden per vijf weggespoeld met klonterige aanbakjus. Helaas heeft de cake naast de vreetdrang nagenoeg geen sfeerverhogend effect. Het panellid wordt wat slaperig, maar dat zou zomaar door zijn volle buik kunnen komen. Functioneren in een feestende familie gaat lastig, niet in het minst omdat praten met volle mond onbeleefd is. Deze spacecake verruimt het lichaam, niet de geest.

Gang: voorgerecht Wat: carpaccio met truffelgarnering Smaak: bittere buffel Effect: tijger in je kerstboom Score: 4.5/5

Wil je dat de gegrilde kalkoen op tafel van kleur verandert en meedanst op de muziek van Jinglebells? Kies dan voor dit fantasievolle voorafje. Na minutenlang kauwen op de stukjes truffel in deze lekkernij, neemt de omgeving al gauw bizarre vormen aan. ‘De gordijnen hebben zulke mooie kleuren door de vlinders in mijn schouders’, raaskalt een proefpersoon. Als klap op de vuurpijl is deze ervan overtuigd dat ‘die tijger daar in de hoek’ er al geruime tijd zit. Een goed verhaal wordt zo uit de duim gezogen, maar een fatsoenlijk gesprek is een brug te ver. Daar hoeft niemand rouwig om te zijn, want de fascinatie voor de eigen handen is naar alle waarschijnlijkheid toch groter dan die voor de trouwplannen van die ene neef.

Recept carpaccio met truffelmayonaise:

Ingrediënten: 200 gram ossenhaas 2 eetlepels olijfolie sap van 1 citroen 2 eetlepels Parmezaanse geraspte kaas 100 gram gemengde sla 2 eetlepels pijnboompitten 4 porties Mexicana truffels

Bereidingswijze: Rol de ossenhaas in plastic folie en leg hem 4 uur in de vriezer. Snij de ossenhaas in flinterdunne plakjes. Leg op het midden van elk bord een beetje sla en leg de plakjes ossenhaas daarom heen. Meng de olijfolie met het citroensap en besprenkel de carpaccio ermee. Garneer de plakjes met geraspte kaas, pijnboompitten en niet te vergeten de truffels in de gewenste hoeveelheid. Hoewel de carpaccio het wellicht enigszins kan verhullen, smaken de truffels als een oud rund. Laat je hierdoor niet weerhouden en blijf minstens een minuut op elke hap kauwen voor het gewenste effect.

Klik hier voor alle andere artikel uit het ANS van december 2012.