Graadmeter: Gratis drank scoren als jongen

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter gaat ANS elke maand op onderzoek uit om moeilijke beslissingen makkelijk te maken. Deze keer: gratis drank scoren als jongen.

Tekst: Kiki Kolman en Anne Smeets Foto’s: Alix van Lanen Illustraties: Joost Dekkers

 

Wat: chicks versieren Vereist: casanova-skills Risico: veel blauwtjes lopen Score: 1,5/5

Menig meisje kan met een knipoog al snel een drankje scoren bij een welwillende jongen. Lukt dit de mannelijke student met zijn lage stem en woest aantrekkelijke stoppelbaard ook bij vrouwelijk schoon? Aan het begin van de avond is de emancipatie aan de bar nog ver te zoeken. De testpersonen flirten er gretig op los, maar de dames lijken dit vooral als een kans te zien om zelf gratis te kunnen drinken. Toch is deze methode niet hopeloos. Net als het panel dreigt uit te drogen, heeft een proefkonijn eindelijk succes. Na een halfuur durend charmeoffensief komen eindelijk de verlossende woorden: ‘Nu we hier toch staan, wil je wat te drinken?’ Helaas is dit de enige succesvolle sjansbal van vanavond. De teller blijft steken op 1.

Wat: vriendjes maken, dronken raken Vereist: vlotte babbel Risico: een avond als outsider Score: 0/5

Met je vrienden deel je alles. Met dat idee in het achterhoofd stapt de proefpersoon vol goede moed Malle Babbe in, op zoek naar nieuwe kameraden met een goed gevulde drankpot. Hij wurmt zich tussen twee brede schouders in een kringetje met bierdrinkende feestvierders. Hartelijk als deze kroegbezoekers zijn, beginnen ze direct een dronkemansgesprek. Een paar kekke danspassen maken de integratie in het gezelschap compleet. Hoewel de avond tot dusver top verloopt, gaat het mis wanneer het tijd is voor een nieuw rondje. Als een van de net opgedane vrienden met zijn handen vol amsterdammertjes terugkeert, blijkt hier niets voor de nieuwkomer tussen te zitten. Zoals uit herhaaldelijke pogingen blijkt: kersverse vriendschap is enkel een bron voor gezelligheid, niet voor bier.

Wat: jatten Vereist: vlugge vingers Risico: bonje aan de bar Score: 4/5

Vergeet alle normen en waarden die je ouders je hebben bijgebracht. Als een gewetenloze zondaar steel je van je arme medestudent. Een biertje bietsen is zo gepiept. De testpersoon gaat nonchalant aan de bar staan, wachtend op iemand die drank gaat halen voor zijn tienkoppige vriendengroep. Terwijl de barman biertje na biertje op de toog zet, grist de drankjesdief er onopgemerkt eentje weg. Binnen enkele seconden verdwijnt hij in het feestende publiek. Vooral dit laatste is van belang. Als een van de proefkonijnen het biertje rustig aan de bar opdrinkt, wordt hij al vlug op zijn schouders getikt. Snel neemt hij nog een paar slokken alvorens een bodempje gerstenat aan het slachtoffer terug te geven. Gelukkig betrof het hier geen driftkikker en ach, een schuldgevoel is snel verdronken.

Wat: adtwedstrijdje Vereist: dorst Risico: imagoschade Score: 4,5/5

Verleid overmoedige zatlappen tot een ouderwetse adtwedstrijd, waarbij de winnaar een biertje krijgt van de verliezer. De slimme, doch ietwat laffe drankjesjager kiest natuurlijk het meest onervaren meisje uit de kroeg als tegenstander. Let er wel op dat je dit groentje vooraf de gebruiken van de wedstrijd uitlegt. Als de uitdager dit nalaat, blijkt waarom dit zo belangrijk is. Een van de regels luidt dat een leeggedronken glas op het hoofd moet worden omgekeerd. Wanneer het duidelijk winnende panellid dit echter doet, luidt de verbaasde reactie van zijn tegenstander: ‘Als je hem op je hoofd zet, krijg je sowieso geen biertje hoor.’ Een tweede poging geeft meer succes. Gehaaid als de adtjestrekker is, sommeert hij een vriendin van zijn opponent het wedstrijdbier voor te schieten. Een paar slokken later is hij de winnaar. Dit is een waterdichte manier voor razendsnelle drinkers.

Wat: dansen voor je pintje Vereist: losse heupen Risico: spierpijn Score: 3/5

Met de abstracte versie van het Zwanenmeer kom je de eerste ronde van So You Think You Can Dance niet door, maar dat deert je potentiële publiek vanavond niet. Op de zwoele tonen van carnavalskraker De Dromendans kost het een rasentertainer geen enkele moeite een schare fans te verzamelen. ‘Hij kent het dansje!’ roept een – vermoedelijk Brabantse – toeschouwer verrukt uit. Aangemoedigd door deze woorden draait de publiekslieveling nog een extra pirouette. Als de laatste noten wegebben, verdien je als kroegartiest niet alleen applaus, maar ook betaling in natura. Een subtiele hint als ‘ik heb er dorst van gekregen’ is genoeg om een groupie haar bier in je mond te doen leeggieten.

Bekijk hier de overige artikelen uit de oktober-ANS.