Graadmeter: hoe creëer je een zitplek op een feestje met te weinig stoelen?

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS elke maand de opties. Deze keer: hoe creëer je een zitplek op een feestje met te weinig stoelen?

Tekst: Gijs Hablous en Gino Lubeek Foto’s: Felix Wagner

 

 

graadmeter fietsWat: fiets Comfort: afhankelijk van zitplek Risico: blikschade en blauwe plekken Score: 2/5

Oud barrel of gloednieuw racemonster, de fiets is een uitermate nuttig voorwerp. Waarschijnlijk arriveert iedereen op hun stalen ros. Het is dan een kleine moeite deze naar binnen te rijden en meerdere zitplekken tegelijk te creëren. Zowel het zadel, de bagagedrager, het stuur en het frame kunnen als stoel dienen. De eerste twee zitten duidelijk comfortabeler dan de andere opties. Om blauwe plekken te voorkomen is het vereist dat iemand zich opoffert om de fiets in balans te houden. Met zijn allen op één fiets is minder gezellig dan het klinkt, iemand aankijken zonder te vallen is nauwelijks mogelijk. Gelukkig hoef je met een paar billen op je tweewieler in ieder geval niet bang te zijn dat hij wordt gestolen.

graadmeter skippyWat: skippybal Comfort: zacht en verend Risico: bebloede lichaamsdelen Score: 3/5

Mocht je in je jeugd zijn blijven hangen en toevallig over een skippybal beschikken, dan is een zitplek snel gecreëerd. Wie op een skippybal zit is mobiel, hoeft nooit in de rij te staan voor de wc en kan genieten van uitzicht op mooie billen en losse heupen. De enorme bal zit niet alleen erg fijn, het ‘bouncen op de beat’ zorgt voor veel energie. Voor andere gasten is het op en neer hoppende proefkonijn een attractie op zich. Wie voor deze ronde zetel kiest dient er wel rekening mee te houden dat wanneer de drank rijkelijk vloeit, coördinatie en evenwichtsgevoel rap achteruit gaan. Houd de verbanddoos bij de hand, want glasscherven en bebloede lichaamsdelen zijn onvermijdelijk.

graadmeter wcWat: toilet Comfort: perfecte pasvorm Risico: dichtvallende ogen Score: 2/5

Het kleinste kamertje in huis biedt de mogelijkheid om even te ontsnappen aan de feestdrukte. Wanneer je blik is vertroebeld en je last hebt van zwabberende benen, kan het een aanrader zijn even uit te puffen op een ranzige ontlastingverwerker. Niet alleen is de zitting perfect aangepast aan het menselijk achterwerk, bij een omgekeerde houding dient de spoelbak vele doelen: een tafeltje om ongezien een lijntje te snuiven of een plek om je vermoeide zatte kop op te laten rusten. Deze zitplek mag dan comfortabel zijn, van sociaal contact is geen sprake. Om over de stank nog maar te zwijgen. Bovendien zullen je kokhalzende vrienden of je maten met volle blazen een nachtelijke siësta niet waarderen. Een schoonheidsslaapje kan immers snel veranderen in een diepe winterslaap.

graadmeter verwarmingWat: verwarming Comfort: afwezig Risico: slecht zaad en pijnlijke flamoes Score: 1/5

Het principe van deze zitplaats is simpel, check of de radiator stevig aan de muur is bevestigd en ga voorzichtig op het randje zitten. Stoelverwarming is inbegrepen. Helaas is pijn aan je kont verzekerd. Deze optie zorgt voor verhitte gesprekken, de testpersoon wordt namelijk op de risico’s van een opgewarmd zaakje gewezen. De verhoogde temperatuur gaat ten koste van kinderbijslag in latere jaren. Al gebarend legt de aanwezige ‘scrotumwetenschapper’ de gevaren van oververhitting prachtig uit. Zo goed zelfs, dat geen van de mannelijke feestbeesten nog in de buurt durft te komen van de gevreesde hittemachine. Ook vrouwen deinzen terug, pijn aan de flamoes is een garantie. Kortom: de verwarming is slechts een noodoplossing voor wie de billen wil branden en op de blaren wil zitten.

graadmeter prullenbakWat: omgekeerde prullenbak Comfort: een stevige zit Risico: vuilnisbelt Score: 3,5/5

Elke zelfrespecterende student heeft een prullenbak om de vunzigheid van zijn bestaan weg te moffelen. Al dan niet gevuld met bierblikken, nagels en bebloede tampons, deze galbak heeft een prachtige kant. Door de afvalbak om te keren creëer je een stevige zitplek waarbij het doorzakrisico tot een minimum is beperkt. Het testpanel verbaast zich dat ze hier niet eerder aan dachten. Nadeel is dat een gesprek aanknopen erg lastig blijkt, je stinkende stoel zal mensen met opgetrokken neus doen weglopen. Wanneer de prullenbak wordt teruggezet, is een mozaïek van afval op de vloer het gevolg. Zorg dat je de afvalzak verwijdert, zodat de gasten zich niet als Dar-medewerkers hoeven te bewijzen.

graadmeter kratjeWat: kratje bier Comfort: houten kont Risico: stinkende schoenen Score: 2,5/5

Iets wat in geen enkel studentenhuis mag ontbreken is een imposante krattenverzameling. Liters bier worden graag genuttigd en dankzij studentikoze luiheid vormt zich al snel een hoge stapel bierkratten die je vergeet in te leveren. Dit biedt mogelijkheden voor een geïmproviseerde zitplek. Op het gebied van comfort wordt weinig verschil ervaren tussen verschillende biermerken, ieder krat zit even beroerd. Voor je plaats kunt nemen dient de bierdoos een kwartslag te worden gedraaid. Hierbij ontdekt het panel dat de laffe borrelaars onder hen de halfvolle flesjes lukraak terug hebben gezet. Beweeg dus niet te veel als je je schoenen schoon en vrij van bierlucht wilt houden.

graaadmeter teilWat: afwasteil Comfort: poef-gevoel Risico: geïsoleerd raken Score: 2/5

Je omgekeerde afwasteiltje als zitplaats gebruiken vormt een mooi excuus om de riekende berg afwas te laten staan. Het risico om geïsoleerd te raken is echter groot doordat je zo dicht bij de grond zit. Een drankje van de tafel pakken, meedoen aan een goed gesprek en oogcontact maken zitten er niet in. Feestgangers kijken over je heen en wanneer jouw beentjes gestrekt gaan levert dit levensgevaarlijke struikelpartijen op. Ook over de stevigheid is weinig positiefs te melden, zelfs een lichtgewicht zakt er snel doorheen. Verrassend genoeg kwam dit ongelukje het zitcomfort ten goede. Het teiltje voelt plotseling als een poef, waarop je lekker kan doorzakken.

Bekijk hier de overige artikelen uit de november-ANS.