Graadmeter: decembercadeaus onder de 5 euro

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter gaat ANS elke maand op onderzoek uit om moeilijke beslissingen makkelijk te maken. Deze keer: decembercadeaus onder de 5 euro.

Tekst: Sarina Trejic en Marit Willemsen Foto’s: Elise Talsma

 

 

 

spelcomputer graadmeterWat: Oldschool spelcomputer Waar: Intertoys Prijs: 3 euro (inclusief batterijen) Lolfactor: Uren van vertier Score: 4/5

Een PlayStation in iemands schoen proppen gaat niet en bovendien kost zo’n cadeau een rib uit je lijf. Als compromis kun je de gameliefhebber deze december voor een prikkie een kekke retro spelcomputer schenken. Het lompe speelapparaat wordt door het panel met kinderlijk enthousiasme ontvangen. Al snel wagen zij zich aan het aloude Tetris, Space Shooting en Super Tank Wars. De eindeloos herhalende bliepjes en deuntjes die het stuk plastic uitstoot worden minder gewaardeerd, maar wie zelf mag gamen hoor je ineens niet meer klagen. Dit toestel heeft bovendien ook een mute knop, dat betekent dus lekker aliens afknallen in de stiltecoupé en tijdens dat saaie college. Vooral de nostalgie die aan deze spelcomputer kleeft is onbetaalbaar.

fiets graadmeterWat: Flitsende fietsgadget Waar: HEMA Prijs: 5 euro (inclusief batterijen) Lolfactor: Stralend op de fiets Score: 2,5/5

Een rij lampjes op een stuk plastic, op het eerste gezicht ziet deze gadget er niet spectaculair uit. Eenmaal gemonteerd tussen de spaken van een fiets ontstaan er prachtige kleurenpatronen. Als dit lukt tenminste, want het is best een gedoe om deze lichtshow op je fiets te krijgen. Het bedroevend slechte technische inzicht van het testpanel zou hier echter ook de oorzaak van kunnen zijn. Bovendien blijkt het ding niet geschikt voor elk stalen ros. Toegegeven, de lichteffecten zien er best hip uit in het donker, maar alleen als je minstens 20 kilometer per uur fietst. Al met al is de prijs wel wat aan de hoge kant voor het pimpen van je ride.

Voetbal graadmeterWat: Vingervoetbal Waar: Flying Tiger Prijs: 3 euro Lolfactor: Kort pleziertje Score: 1,5/5

Met dit voetbalspel gooi je vooral bij ontvangst hoge ogen, want de afbeelding op de doos belooft veel goeds. Na het uitpakken blijkt het papieren speelveld echter meer weg te hebben van een berglandschap dan een grasmat. Hierdoor leidt de bal een eigen leven en wie niet uitkijkt, schiet kindeke Jezus en zijn complete entourage uit de kerststal. Door het constante gekruip onder de tafel krijgt het testpanel al bij het eerste potje spontaan een hernia. Als het veld in de oud papierbak ligt gaat het iets beter, maar al snel beginnen je vingertoppen te zweten waardoor de kunstvoeten over de tafel vliegen. Dit is helaas het soort spel dat na één keer spelen bij de rest van de afgedankte decembercadeaus in de kast belandt.

Haardvuur graadmeterWat: Knisperend haardvuur op dvd Waar: Blokker Prijs: 3 euro Lolfactor: Gezellig voor de buis Score: 3/5

Wat past er beter bij de koude decembertijd dan een knus haardvuur? Voor een zacht prijsje koop je voor je liefje - of je moeder - een open haard op dvd. De scherpe rookgeur en de warme gloed ontbreken, dus koukleumen zullen de verwarming toch echt een graadje hoger moeten zetten. Verder zijn de dansende vlammen niet van echt te onderscheiden. Dit komt mede door het geluid van knetterende takken, dat je tevens kunt inwisselen voor een ontspannend muziekje. Bovendien is dit het brandveiligste vuur dat er is, zelfs na een paar flessen wijn zal niemand zijn billen branden. Een groot nadeel: lekker op de bank kruipen en een filmpje kijken zit er niet meer in, de dvd-speler is al bezet.

Snoephuisje graadmeterWat: Doe-het-zelf-koekhuis Waar: Xenos Prijs: 5 euro Lolfactor: Priegelwerk met een nasmaakje Score: 2/5

Knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje? Een koekhuis-bouwpakket is het ideale presentje voor zoetekauwen en creatievelingen met veel geduld. Tot opluchting van het luie testpanel hoeft er niets gebakken te worden, alle onderdelen zijn eetklaar. Wie niet meteen wil aanvallen kan proberen het huis overeind te krijgen. Dit vereist een vaste hand en een goed uithoudingsvermogen, want het geklooi met suikergoed kan behoorlijk op de zenuwen gaan werken. De beloning voor al deze harde arbeid valt vies tegen, het huis smaakt als een kaneelstok over datum. Het mierzoete glazuur kan de muffigheid van de koek helaas niet verhullen. Wie dit huisje cadeau krijgt kan het beter niet beschouwen als decembersnack, maar als sfeervolle decoratie voor onder de kerstboom.

Bekijk hier de overige artikelen uit de december-ANS.