logo website ANS

 (advertentie)

De Graadmeter: Warme Weldoenerij

Hoe goed goed te doen

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS elke maand de opties. Deze keer: Warme weldoenerij in de wintermaanden

Tekst: Kim Saris en Marit Willemsen
Foto's: Marit Willemsen
Illustraties: Joost Dekkers

Dit artikel verscheen eerder in de december-ANS

  GMoudevrouwenWat: Bejaarden behagen 
Effect: Oma lacht
Voldoening: Nu kan ik sterven
Score: 4/5

Het opzoeken van opa en/of oma wordt vaak als heuse goede daad beschouwd. Naast je eigen opoe zijn er verzorgingstehuizen vol oudjes die verlegen zitten om een beetje aandacht. Vandaag mag het panel koffie schenken en kletsen. De grijsaarden zijn als kleine kinderen zo blij met de aandacht van personen jonger dan tachtig en zuigen vrolijk op hun bokkenpootjes. Wie plaatsneemt tussen de scootmobielen en rolstoelen, wordt al snel bestookt met vragen. De ouderen kunnen hun vieze moppen en nostalgisch gebral kwijt, terwijl jij karmapunten scoort. Ondanks dat er bijna geen klap is uitgevoerd, wordt een panellid aan het eind van de middag aan de mouw getrokken: ‘Kom je nog eens terug?’

GMduimWat: Liken en sharen
Effect: Vriendenafhankelijk
Voldoening: Nul komma nul
Score: 0/5

Facebook is niet alleen de plek waar je dat leuke meisje eindelijk in bikini kunt zien of de hele wereld meedeelt hoe je hebt ontbeten. Goede doelen slaan je online om de oren met foto’s van toegetakelde zeehonden en zieke Afrikaanse kinderen, klaar om gedeeld en geliked worden. Het panel besluit te ‘helpen’ en binnen enkele seconden staat de tijdlijn vol met rotzooi, van anti-plofkip-reclame tot Bond tegen vloeken-slogans. Hoe filantropisch dit ook klinkt, de gemiddelde Facebookvriend negeert je welwillende boodschap totaal. Likes blijven uit, de enkeling die reageert vraagt zich af of het Facebookaccount van het panellid gehackt is. Met deze methode ben je eerder een schreeuwende stoorfactor dan een ware weldoener.

GMzwerversWat: Diner voor daklozen
Effect: Een tandeloze glimlach
Voldoening: Onbetaalbaar
Score: 5/5

In Nijmegen zijn genoeg daklozen die tegen etenstijd wel eens een alternatief willen voor de vuilnisbakmaaltijd. Meerdere dagen per week staan er gratis een warme prak en koffie klaar bij de Stadswinkel. Het panel helpt de vrijwilligers die naast iets te nassen, ook shag uitdelen en een praatje aanknopen met de ‘gasten’. Het panel smeert bergen boterhammen en sjouwt met karren voedsel. De zwervers ontvangen het vrijwilligerspeloton met open armen. De sfeer zit er goed in, flauwe grappen, complimenten en af en toe een roep om meer sambal maken het werk aangenaam. De taak neemt slechts twee uur in beslag en over de kou mag niet worden geklaagd. Het panel kan immers terug naar een kamer met verwarming.

GMgeldWat: Geld doneren
Effect: Een lege portemonnee
Voldoening: Nogal hol
Score: 1/5

Voor wie liever lui dan moe is, bestaan er ook mogelijkheden tot liefdadigheid. Als je niet je laatste stufi-centen hebt uitgegeven aan die meter bier of nicotineverslaving, kun je ervoor kiezen om je geld te investeren in iets barmhartigs. Het panel rooft de eigen bankrekening leeg en pleurt wat euro’s op de conto van een goed doel. Het probleem is echter, welke dier- of menslievende organisatie mag de duiten in haar zak steken? Het panel zwicht uiteindelijk voor giro 555 en verwacht dat met het kleine fortuin de ebolasterfte na enkele weken toch echt is opgelost. Doordat zichtbaar resultaat uitblijft, voelt het panel zich wat berooid. Hoe slijmerig de bedankmail ook mag zijn, een beter mens voel je je er niet door.

GMnaastenliefdeWat: Naastenliefde
Effect: Schouderklopjes
Voldoening: Held van de wijk
Score: 3/5

‘Jullie zijn zeker van de kerk? Wij hoeven niks.’ De buurt rondgaan om vriendelijk lachend hulp aan te bieden, wekt in eerste instantie argwaan. Zodra het panel aankondigt voor nop de stoep te vegen, het gras te maaien of het glas weg te brengen, zwaaien de voordeuren echter wagenwijd open. Helaas wordt de hulp niet vaak geaccepteerd, al blijven de uitnodigingen voor koffie binnenstromen. Door de vele complimenten en schouderklopjes voor het geweldige aanbod alleen al waan je je een heuse superheld. Bovendien groeit niet alleen je ego, maar ook de band met de buren. Een tochtje naar de glasbak levert zelfs een telefoonnummer op van een buurman die graag eens de fietsen van de helpers ‘een beurt’ zou willen geven.

Klik hier voor de overige artikelen uit de december-ANS.