De Graadmeter: Nijmeegse musea

Van fietsen tot Frits de bever

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS elke maand de opties. Deze keer: Nijmeegse musea

Tekst: Tijs Sikma Foto's: Bastiaan Buurman, Anders Hoedervanger, Saskia Verheijden en Natuurmuseum Nijmegen

Dit artikel verscheen eerder in de maart-ANS

 

© Bastiaan BuurmanWat: Nationaal Fietsmuseum Velorama
Prijs: 5 euro
Bezoekduur: 1-2 uur
Ervaring: Nostalgische authenticiteit
Score: 3/5

‘Dit is het grootste fietsmuseum van de wereld, cruiseschepen stoppen speciaal voor dit museum even in Nijmegen’, vertelt de oude kaartjesverkoper trots. Toch is er, behalve de verkoper, een kletsgrage schoonmaakster en een mopperende directeur, niemand te bekennen. De enthousiaste man aan de kassa wil wel even een korte rondleiding geven. De aandacht wordt al snel getrokken door een fiets met een klein achter- en gigantisch voorwiel. ‘Rijke Fransen flaneerden met deze loopfietsen over boulevards’, aldus de gids. Naarmate je verder vooruit in de tijd in loopt, maken de prachtige excentrieke stalen rossen steeds meer plaats voor diens saaie, functionele opvolgers. In het sfeervolle cafeetje bestaat de mogelijkheid, uitkijkend over vélocipèdes, draisines en pedomotives, nostalgisch te zuchten. In het museum is zichtbaar veel aandacht en liefde gestoken, maar het blijven wel fietsen. Je moet ervan houden.

GM MuZIEmWat: MuZIEum
Prijs: 15 euro (vooraf reserveren)
Bezoekduur: 1 uur
Ervaring: Blind genieten
Score: 4/5

In het MuZIEum kun je ervaren hoe het is om blind te zijn. In het pikkedonker volgt het testpanel met een kleine groep de gids van het museum. Tijdens de rondleiding word je, volledig afhankelijk van de andere zintuigen, uitgedaagd dagelijkse bezigheden uit te voeren. Het MuZIEum heeft hiervoor verschillende omgevingen nagemaakt. Bij de eenvoudige taak een drankje te drinken in de bar, blijkt het moeilijk de drank goed in de mond te krijgen. Een uitstapje in de supermarkt is zonder licht eveneens verdomd moeilijk. Probeer in het donker maar eens het pinapparaat te vinden. De rondleiding duurt kort, maar is erg spannend. Gelukkig kun je blind op de oplettende gidsen vertrouwen. Behalve een ongemakkelijke botsing, weet het testpanel ongedeerd de stoepranden en objecten te vinden. Het MuZIEum is een grensverleggende ervaring. De prijs is wel wat hoog voor een uurtje in het donker.

GM valkhofWat: Het Valkhof
Prijs: 4,50 euro
Bezoekduur: 2 uur
Ervaring: Voor ieder wat wils
Score: 3/5

Zowel voor Romeinse meuk als voor spacende popart en moderne kunst kun je bij het Valkhof terecht. De vazenscherven zijn al wel 2000 jaar niet heel boeiend, maar de kunst heeft voldoende opvallende kleuren, piemels en tieten, om kort de aandacht van het panel vast te houden. Als dit alles niet je ding is, kun je altijd nog genieten van het mooie uitzicht over de Waal. Helaas ontbreekt door de mix van stijlen wel een goede focus. Daarnaast is het museum jammer genoeg een populaire bestemming voor schoolexcursies. Met vaste regelmaat zijn er ongeïnteresseerde pubers aan te treffen, gevolgd door een overspannen leraar. 4,50 euro is echter geen geld voor een middag gevarieerde cultuur snuiven.

GMbierWat: Bierbrouwmuseum De Hemel
Prijs: 11 euro
Bezoekduur: ongeveer 2 uur 
Ervaring: Leven in de brouwerij
Score: 4/5

Menig student onderhoudt een liefdevolle relatie met bier. Brouwerijmuseum De Hemel is de ideale manier om het gerstenat nog wat beter te leren kennen. De kennismaking verloopt voornamelijk via de mond. Het testpanel krijgt zes bieren, drie soorten mosterd en een biermarmelade voorgeschoteld. Het sublieme productieproces wordt blootgelegd door middel van leuke en informatieve filmpjes, bovendien kun je oude brouwapparaten van dichtbij bewonderen. Alles wordt duidelijk uitgelegd en dat je alles direct kan proeven is een waardevolle toevoeging. Tenslotte is er de optie om je dronken te ruiken aan 96 procent alcohol. Het testpanel stapt blij beschonken het museum uit, maar dat maakt niet uit. Deze keer hebben zij in ieder geval de moeite genomen zich in hun vloeibare drinkpartner te verdiepen.

GMFrits de BeverWat: Natuurmuseum Nijmegen
Prijs: 4 euro
Bezoekduur: Halfuur
Ervaring: Blij met een dode mus
Score: 1/5

De kassamedewerker van het Natuurmuseum kijkt verbaasd. Het lijkt erop dat hij totaal niet had verwacht dat er vandaag nog bezoekers zouden arriveren. In het Natuurmuseum is het dan ook een dooie bedoeling, niet alleen wat betreft de opgezette beesten. Een stilstaande tijger, wat aardige natuurfoto’s en een paar slagtanden van een wolharige mammoet markeren de hoogtepunten van de niet bijster grote tentoonstelling. Het merendeel van de expositie is duidelijk bedoeld voor kinderen. Bovendien blijft de aangeboden informatie ook op kinderniveau steken. Het testpanel is niet onder de indruk van de creatief geknutselde natuurdecoratie, het natuurdetective-spel en Frits de Bever. Voor een leerzaam inkijkje in de natuur kun je beter Discovery Channel aanzetten.

Klik hier voor de overige artikelen uit de maart-ANS.