logo website ANS

 (advertentie)

De Graadmeter: Cafeïne voor in de treincabine

Stationskoffie

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS elke maand de opties. Deze keer: Cafeïne voor in de treincabine.

Tekst: Bas van Woerkum Foto's: Mike Ruth

Dit artikel verscheen eerder in de april-ANS

 

KioskWaar: Kiosk
Prijs: 2 euro
Smaak: Zure zooi
Score: 2/5

Het grote voordeel aan de Kiosk is dat deze direct aan het spoor ligt. Luiheid of het in de gaten houden van de trein zijn dan ook de voornaamste redenen dat er voor dit bakje pleur wordt gekozen. Voor 2 euro krijg je een relatief grote hoeveelheid en de koffie ruikt lekker naar verse bonen. De eerste slok is, vooral door die aangename geur, veelbelovend. In de nasmaak proef je echter enkel chemische en zure prut. Een smaak die aan koffie doet denken is spoorloos. Hierdoor heb je halverwege wel weer genoeg van dit drankje en verdwijnt het in de volgepropte treinprullenbak naast je knieën. Op de beker lees je dat koffie van de Kiosk altijd een goed idee is. Trap daar niet in.

 

JuliaWaar: Julia’s
Prijs: 2 euro
Smaak: Optimaal gemalen
Score: 4/5

Volgens de website is elke medewerker in deze tent getraind om heerlijke verse koffie te bereiden. De expertise van de barista wordt sterk benadrukt: koffiezetten is meer dan een knopje indrukken. Het gevolg is wel dat de vaart er niet echt in zit. Kwaliteit blijkt tijd te kosten, want over de verse smaak is geen woord gelogen. De koffie is sterk gezet en de opvallende, lichtzoete ondertoon is aangenaam. Het is een cliché om te zeggen dat je je even in Italië waant, maar het scheelt niet veel. Met dit aromatische drankje worden de smaakpapillen een groot plezier gedaan. Julia’s serveert duidelijk de heilige graal van Centraal. Je zou zelfs bijna de penetrante zweetlucht van haastende treinreizigers vergeten.

 

AppiehWaar: AH to go
Prijs: 1,50 euro
Smaak: Slappe hap
Score: 2/5

De goedkoopste koffie op het station vind je bij de AH to go en deze mag je helemaal zelf zetten bij de koffieautomaat naast de kassa. Dit geeft helaas niet veel voldoening en bovendien loop je het risico je trein te missen door treuzelende mensen voor je. Mocht je genoeg tijd hebben en aan de koffie toekomen, dan doet deze enkel denken aan de smaakloze filterkoffie die je oma op zondag voor de hele familie zet. Om haar niet teleur te stellen, drink je dat kopje nog op. De AH to go weet je echter nergens mee te overtuigen. Maal er dus niet om hier je dagelijkse bakkie pleur te halen, tenzij de drang naar cafeïne sterker is dan jezelf en je bankrekening je in de steek laat.

 

StarbucksWaar: Starbucks
Prijs: 2,35 euro
Smaak: Behaaglijk bakkie
Score: 3/5

Als je bij Starbucks een gewone zwarte koffie bestelt, krijg je lekkere, ouderwetse filterkoffie. Thuis zet je dit spotgoedkoop, terwijl je er bij Starbucks je avondeten voor moet overslaan. De kleinste kop is hier dan wel zo groot dat je er een olympisch zwembad mee kunt vullen. De speciale Starbucks Roast is volgens het bedrijf zelf ‘een filosofie die elke koffieboon helpt zijn maximale potentieel te bereiken’ en dat krijg je thuis niet voor elkaar. De koffie is niet heel intens, maar goed op smaak. Buitengewoon is deze verder niet te noemen: je proeft lichtelijk verbrande bonen, maar verder biedt dit bakkie je niet veel bijzonders. Het is gewoon simpele, smakelijke koffie. Op het menu ontbreekt wel een kleinere en goedkopere kop.

 

Broodzak

Waar: De Broodzaak
Prijs: 2,10 euro
Smaak: Welke smaak?
Graadmeter: 1/5

De koffie van De Broodzaak ziet er op het eerste gezicht niet onsmakelijk uit. Schijn bedriegt, dit kopje is absolute troep: slappe, waterige drab waarvan de smaak in de verste verte nog niet te ontdekken is. Je vraagt je af of er überhaupt koffiebonen in het spel zijn. De gevulde koek die erbij wordt aangeboden en waar je zelfs voor moet bijbetalen, is waarschijnlijk bedoeld om de smaak te verbloemen. Deze aankoop is simpelweg zonde van je twee euro en het is nog eerder aan te raden om je koffie te halen bij een automaat op de universiteit en die in een thermosfles mee te nemen. Vermijd deze rommel hoe dan ook. De andere zaken zijn vlakbij, je zult de 10 tot 20 extra meter niet betreuren.

Klik hier voor de overige artikelen uit de april-ANS.