logo website ANS

 (advertentie)

Stamgasten

Redactie
De Meter Maandag-Crew

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers, elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt iedere maand de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze maand: de Meter Maandag-Crew (MM-Crew) in Café De Fuik.

Tekst: Saskia Verheijden en Dennis van der Pligt
Foto's: Ilja van Hoek Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de december-ANS

‘Het was een mooie avond. Mirthe en ik zaten op de bank en hadden zin om te zuipen, dus hielden we onze pyjama aan, en gingen we naar De Fuik. Daar was het Meter Maandag,’ vertelt Levi (22) tweedejaars Pabostudent. ‘Uiteindelijk gingen we met steeds meer vrienden, sinds vorig jaar zijn we hier wekelijks.’ Nadat Joost (20) en Kevin (20), derdejaars Psychologie, en Mirthe (20) tweedejaars Taalwetenschappen binnenkomen, klinken de klanken van het Meter Maandag-groepslied: Een variant van ‘olé, olé, olé’ met zo nu en dan de tekst ‘Meter Maandag’ toegevoegd. Een groot deel van de MM-Crew kent elkaar via de studie Psychologie, hier en daar zijn er losse vrienden aangeschoven.’ zegt Esther (20), derdejaars Psychologie. Het gaat er net zo hecht aan toe als bij een dispuut. Dat De Fuik blij is met deze vriendengroep, blijkt wel uit het feit dat de vrienden gratis petten met de tekst ‘MM-Crew’ hebben gekregen. Ook hebben ze hun eigen feest mogen geven; een Meter Maandag met een Disneythema.

Dit was niet de enige keer dat de groep een twist aan de Meter Maandag gaf. Esther: ‘Vorig jaar besloten we als Zwarte Pieten te gaan. We kochten met z’n drieën een potje schmink en schoensmeer. Zelf deden we de schmink op, maar de rest hebben we met schoensmeer beschilderd.’ Naast deze practical joke kende de groep ook minder georganiseerde avonturen. Rian (21), tweedejaars Toegepaste Psychologie: ‘Toen ik iemand zijn krukken aan wilde geven, was ik zo zat dat ik zelf door mijn enkels ging.’ ‘Wat een goede avond was dat, ik heb erg gelachen,’ concludeert Levi het brekebeen-verhaal. Een andere, grote prestatie werd geleverd door Sam (20), eerstejaars Psychologie. Anderhalve maand lang sloot hij iedere Meter Maandag af boven de wc, ‘wel een teken dat de avond is geslaagd,’ lacht Sam. Inmiddels zijn de dames en heren zodanig in De Fuik geïntegreerd, dat ze er meterlange bierglashouders met hun eigen namen hebben. Hoe de nacht zich ook went of keert, niemand kan de MM-Crew ervan beschuldigen dat ze niet genoeg meters maken.

stamgasten groep De ‘MM-Crew’ met de zeven deelnemers aan de quiz (voorste twee rijen) achteraan beginnen met de klok mee: Sam, Kevin, Levi, Joost, Esther, Mirthe en Rian.

Kroegpraat
Naast Meter Maandag kent Café De Fuik bijvoorbeeld ook ‘Winnen Woensdag’ en ‘de Hollandse Avond’ op zondag. De kroeg geniet daarom een grote bekendheid, die zich uit in de enorme drukte die er heerst. Omdat het vroeg op de avond is, worden de vrienden van de MM-Crew voorlopig nog niet platgedrukt in het overvolle café. Wat ze hierheen lokt? ‘De geur van bier’, aldus Sam, ‘je ruikt De Fuik al als je langsloopt’.

De pubquiz Hoe snel adte de wereldrecordhouder 1 liter bier?
Sam: ‘Bier adten gaat wel echt snel!’ Rian: ‘Ik denk 3,5 seconde.’ Esther: ‘Sneller, er zijn mensen die niet hoeven te slikken.’ Joost: ‘Dan gaan we voor 2,5 seconde.’

Het huidige wereldrecord staat op naam van Steven Petrosino uit Amerika. Hij dronk 1 liter bier in 1,3 seconden. Probeer daar maar eens aan te tippen. Het record is bijna twee keer zo snel dan het gegeven antwoord. Helaas geen biertje.

Hoe groot is de grootste bierfles ooit gemaakt?
Joost: ‘Heel groot! Hoe groot was het World Trade Center?’ Kevin: ‘Je kunt het zo groot maken als je wilt, ik zou zeggen 300 liter.’ Sam: ‘Nee joh, ik denk 3 liter.’ Joost: ‘What the fuck, 3 liter staat gewoon hier in de kast! Ik denk 92 liter.’ Levi: ‘Zullen we 442 liter doen?’

Ze hadden beter naar Joost moeten luisteren, hij zat namelijk het dichtstbij. De inhoud van de grootste bierfles was ‘slechts’ 35,5 liter. Dit staat gelijk aan ongeveer 16 meter bier in De Fuik. Na twee vragen dus nog steeds geen biertje.

Hoe hoog is het hoogst gemeten alcoholpromillage ooit?
Sam: ‘Met 0,2 promille mag je nog autorijden.’ Rian: ‘Een vriendin van me had zo veel gedronken dat ze ’s ochtends nog een promillage van 2,5 had.’ Kevin: ‘Sommige bonken kunnen echt heel veel zuipen, survival of the fittest heet dat.’ Rian: ‘Ik denk dat het echt wel rond de 4 zit hoor.’ Mirte: ‘Nee, rond de 6. Laten we voor 6,4 promille gaan.’

Een Pool bleek in 1993 een alcoholpromillage van maar liefst 7,2 te hebben. Normaal verkeer je met een alcoholpromillage tussen de 3,5 en 4,5 in acuut levensgevaar. Pas drie dagen later was zijn alcoholpromillage gedaald tot slechts 2,9.

Waarom heten sommige bieren ook wel pils?
Esther: ‘Dat wordt toch gemaakt in een dorpje dat Pilsen heet?’ Sam: ‘Ja, Pilsen is een plaats in Duitsland toch?’

Jammer, Sam slaat de plank mis, Pilsen is toch echt een stad in Tsjechië. Omdat het anders een heel sneue bedoeling wordt, verdienen ze toch hun eerste biertje voor het goede antwoord van Esther.

Wanneer werd het eerste biertje gedronken?
Kevin: ‘Asterix en Obelix, die zaten echt al aan de pils hoor.’ Sam: ‘Vikingen hadden vroeger ook al bier. Voor het jaar nul konden ze genoeg.’ Esther: ‘Zullen we de geboorte van Jezus doen? Toen dronken ze in ieder geval al wijn. Dus 2014 jaar.’

Jezus veranderde water in wijn, maar was niet de eerste die bier brouwde. Dit gebeurde reeds 7000 jaar geleden in het huidige Iran. Helaas geen punten.Twee bier

De afrekening
Van bier weet de vriendengroep weinig, behalve dan hoe ze het weg moeten krijgen. De MM-crew is groot en gezellig genoeg om eigenhandig de sfeer te maken in de kleine Fuik. Hierom belanden ze toch nog op een eindscore van twee biertjes.

Klik hier voor de overige artikelen uit de december-ANS.