Nijmeegse beroemdheden

'Evenblij maakt vrienden' in café 't Haantje

Dinsdagavond werd in het Nijmeegse Café 't Haantje een aflevering opgenomen van het nieuwe seizoen van 'Evenblij maakt vrienden', een programma van BNNVARA.

Tekst: Myrte Nowee

Het programma, waarin de oud-Jakhals Frank Evenblij bekende mensen interviewt, had deze aflevering een lokaal tintje. De geïnterviewde van deze week was namelijk de Nijmeegse Sinan Can - wie ANS toevallig eerder sprak over zijn leven als oorlogsverslaggever. Als extra gasten waren de Nijmeegse zanger Frank Boeijen en televisiemaker Fons de Poel ook aanwezig. 

Informele setting
Tijdens de opnames hebben de gasten gewoon hun gebruikelijke avond. Naast een aantal camera-  en geluidsmannen valt het nauwelijks op dat het café vanavond een aantal grootheden rijker is. Het interview heeft duidelijk een wat informelere setting, wat goed past bij de sfeer die het lokale café uitstraalt. De tv-personages keuvelen dan ook alsof het groepje wekelijks bijeenkomt.

Dan vraagt Evenblij luid of iedereen even stil kan zijn. 'Frank Boeijen wil even een liedje zingen voor Sinan'. Het babbelen verstomd snel en in het doodstille café zingt Boeijen een van zijn bekendste nummers 'Zwart Wit'. Het schijnt het lievelingslied van Sinan Can te zijn. Ingetogen luisteren alle aanwezigen en bekijken ze de intieme setting waarin Boeijen in het nummer loepzuiver nog wat hoge noten fluit.

Oude bekenden
Na de opnames wordt het duidelijk waarom voor dit Nijmeegse café is gekozen. 'Frank en Fons kwamen hier vroeger als student al', vertelt Evenblij, 'daarom vonden ze het leuk om hier af te sluiten. Hiervoor hebben we namelijk eerst een rondje door de stad gelopen.' De barman is dan ook geen vreemde van een deel van het gezelschap en vindt het erg leuk dat jaren later nu juist voor zijn café is gekozen.

De aflevering wordt halverwege januari uitgezonden.

 

Expositie De Cycloop in de Mariënburg

Door het oog van de fotograaf

Van de oevers van de Waal tot uitgestrekte meren in Nieuw-Zeeland: leden van studentenfotografievereniging De Cycloop zijn altijd op zoek naar het perfecte plaatje. Dertig van hun beste foto's zijn de hele maand juli te zien bij een expositie in Bibliotheek de Mariënburg.

Tekst: Joep Dorna
Foto's: Syl Bogers, Roelof Hoeksema, Steven Huls en Rutger van Loo /De Cycloop

Studentenfotografievereniging De Cycloop bestaat al sinds 1980, maar veel studenten weten volgens voorzitter Roelof Hoeksema niet van het bestaan van de vereniging af. 'Met de expositie hopen we wat meer aandacht voor onze vereniging te genereren', vertelt hij. Ook denkt Hoeksema, zelf student Informatica, dat de meeste studenten niet weten hoe leuk het is om foto's te maken. 'We schieten overal foto's van. Laatst hadden we als fotografieopdracht het eten van rode pepers, waarna we foto's van elkaars gezichten gingen schieten', grinnikt hij.

Beginnende fotografen kunnen zich ook aanmelden bij de fotografievereniging voor een basiscursus fotografie. Volgens Cycloop-lid Rutger van Loo, die de expositie mede-organiseert, hoeven zij niet per se veel geld te investeren om mooie foto's te maken. 'Veel mensen investeren veel in een dure camera voordat ze beginnen met foto's maken', vertelt Van Loo. 'Je moet eerst beginnen met foto's maken voor je een dure camera koopt.' De fotograaf lacht wanneer hij wordt gevraagd naar een tip voor beginnende fotografen. 'Als je beter wil worden, moet je je foto's aan mensen laten zien die kritisch zijn. Niet aan je moeder – zij zegt toch wel dat je foto's mooi zijn.'

Cycloop expo foto Rutger

Van Loo is zelf met drie foto's op de expositie te vinden. Hij hanteert een simpel recept bij het maken van het perfecte plaatje. 'Ik kies vaak een mooie achtergrond uit, dan wacht ik tot iemand voorbij loopt die ik fotogeniek vind, en vervolgens maak ik een foto. Bij de mooiste plaatjes kan je zelf achteraf een verhaal bedenken. Je ziet iets, weet niet waarover het gaat, maar je kan je toch voorstellen wat er op de foto aan de hand is.' Een van zijn foto's toont een oud echtpaar in de sneeuw. 'Het voordeel van fotograferen in de sneeuw is dat niemand het merkt wanneer ze worden gevolgd', lacht hij.

Cycloop expo foto Steven

Als student Biologie fotografeert Steven Huls graag levende wezens. 'Voor deze tentoonstelling heb ik getwijfeld om vlinders te laten zien. Vlinders vind ik zelf erg mooi, maar ik weet niet of veel anderen die ook aan de muur zouden willen hebben.' Met die gedachte heeft Huls twee foto's van Nijmegen ingezonden, waaronder een foto van de Waalbrug. 'Het mooie aan deze foto is hoe het licht valt. Je ogen gaan meteen naar de lichte vlekken in het gras, en pas daarna naar de rest van de foto.'

Cycloop expo foto Roelof

Voor zijn eigen foto's zijn voor voorzitter Hoeksema een aantal zaken van belang, waaronder kleur. 'In deze foto klopt de kleur van de jurk precies met het schilderij dat achter haar hangt en de kleuren in het tapijt. Daardoor komen de verschillende elementen mooi met elkaar overeen. Kleur kan een belangrijk hulpmiddel zijn om een link tussen je hoofdonderwerp en de rest van de omgeving te creëren.'

Cycloop expo foto Syl

Syl Bogers heeft haar foto's in Nieuw-Zeeland geschoten, waar haar vriend woont. 'De rust en ruimte van Nieuw-Zeeland raakt mij', vertelt ze gepassioneerd. 'Dat gevoel probeer ik vast te leggen in mijn foto's.' Alle vier inzendingen van de student Natuurkunde tonen uitgestrekte landschappen rondom schilderachtige meren. 'Voor deze foto had ik wel wat geluk. Ik was met mijn vriend aan het eten op onze camping toen de maan schitterend opkwam. De maan lijkt ook heel groot omdat hij heel dicht bij de berg staat. Vaak kan je zulke dingen plannen door tijdens zonsopgang of zonsondergang te gaan fotograferen, maar in dit geval was het puur toeval.'

Deze en 26 andere foto's zijn de hele maand juli nog te zien in Bibliotheek de Mariënburg.

 

Kaartverkoop en kick-off

Stukafest trapt achttiende editie af

Op diverse plaatsen op de campus doken, behalve sneeuwpoppen en kerstbomen, de afgelopen week meerdere huiskamerconcerten op. De organisatie van Stukafest is namelijk druk in de weer met het promoten van het studentenhuiskamerfestival dat in februari weer plaats gaat vinden. 

Stukafest is al achttien jaar een bekende naam in Nijmegen en ook in 2018 belooft het weer een divers evenement te worden, met onder meer muziek, theater en gedichten. Op maar liefst twintig studentenkamers kriskras verspreid door Nijmegen treden de hele avond artiesten op. De bezoekers kunnen een keuze maken uit drie verschillende rondes, waarbij ze van kamer naar kamer fietsen. Cabaretier Andries Tunru, theatergroep SABBA en de progressieve folkgroep Steel Sheep zijn slechts een kleine greep uit het brede assortiment van acts tijdens Stukafest. Uiteindelijk wordt het festival afgesloten met een knallende afterparty.

Om het festival nog extra onder de aandacht te brengen, worden daarom donderdag niet een, maar zelfs twee kick-off evenementen gehouden. Vanaf vijf uur kan men binnenlopen bij het Cultuurcafé en later op de avond ook bij Café Dollars, met een optreden van Indie-popband Clint Eastbird. Hierbij gaat ook gelijk de kaartverkoop voor het festival zelf van start.

 

Indie van eigen bodem

'Beste studentenband van Nijmegen' komt met debuut-EP

De Nijmeegse indie-rockers van Foxlane wonnen afgelopen mei studentenbandcompetitie Kaf en Koren. De bandleden hebben sindsdien niet stilgezeten: vrijdag komt hun eerste EP uit, All Quite Good Now.

Foto: Ted van Aanholt

Bescheiden begin
Foxlane mag zich dit jaar 'de beste studentenband van Nijmegen' noemen, een eerste stap richting het grote succes. Guus Timmermans, zanger en gitarist van de band, vertelt hoe het twee jaar geleden allemaal begon. 'Twee van de bandleden kenden elkaar uit Oss, daar zijn de anderen later bijgekomen. De naam Foxlane komt van de plek waar het allemaal is begonnen, op de Vossenlaan, waar wij vaak samenkwamen.' Zelf vergelijkt de band zijn muzikale stijl met die van Foals en The Growlers. 'Mensen die ons live zien, vergelijken ons vaak met de vroege Arctic Monkeys', vertelt Timmermans. 'We bevinden ons dus in die hoek, maar met meer nuance, door basloopjes te gebruiken die uit soul- en jazzmuziek komen.' Zelfs als de band echt groot wordt, zijn ze van plan hun alternatieve karakter trouw te blijven. 'We hebben van begin af aan gezegd dat we geen 3FM-bandje willen worden, niet van die standaard hapslikwegmuziek', legt Timmermans uit. Dat drie van de vier bandleden in Nijmegen studeren, was mooi meegenomen, gezien de positie die de stad inneemt binnen de indie-scene. Na Amsterdam en Utrecht is het de grootste stad van Nederland op het gebied van alternatieve muziek, wat houvast biedt en het tot een goede startplek maakt voor jongen muzikanten. 'De Staat komt hier vandaan, er zijn festivals, wedstrijden en tal van locaties om op te treden', somt Timmermans op.

De weg naar succes
Sinds de overwinning bij Kaf en Koren afgelopen mei is er veel gebeurd rondom Foxlane. 'We zijn de afgelopen maanden flink gegroeid en we hebben heel veel optredens kunnen krijgen door onze titel van beste studentenband', vertelt Timmermans. 'Dat heeft ons meer bekendheid gegeven en daardoor zijn we live ook een stuk sterker geworden.' Tussen de optredens door heeft Foxlane hard gewerkt aan hun eerste EP, die ze helemaal zelf in elkaar hebben gezet. 'We zijn gewoon studenten, dus we hebben geen budget om een studio of een producer te huren', legt Timmermans uit. 'Daarom hebben we geïnvesteerd in apparatuur en alles opgenomen in een schuurtje bij de bassist thuis in Oss. Professionals horen natuurlijk wel dat het zelf opgenomen is, maar we zijn trots op wat we hebben neergezet.' Dat de band zoveel zelf doet, betekent dat het erg intensief is. De band repeteert elke woensdagavond drie uur en ook daarnaast zijn de bandleden veel met Foxlane bezig. Toch valt het volgens Timmermans prima te combineren met een studie. 'We kunnen niet fulltime bezig zijn met muziek maken, want voor iedereen gaat de studie nog steeds voor.' De bandleden hebben het wel gehad over de mogelijkheid dat dit in de toekomst gaat veranderen. 'Als we zo blijven doorgroeien is een tussenjaar misschien een optie.'

Toekomstmuziek
Het gaat de rockers van Foxlane dus voor de wind en ze hopen in de toekomst ook internationaal door te breken. Als eerste stap in de goede richting heeft de band deelgenomen aan Eurorock, een uitwisselingsproject waarbij kleine bandjes uit verschillende landen bij elkaar op bezoek gaan, om zo de muziekscene over de grens te ontdekken. 'Op die manier krijgen we een indruk van waar we over een paar jaar kunnen staan', vertelt Timmermans. Toch ligt er ook binnen Nederland nog genoeg in het verschiet voor Foxlane. Afgelopen weekend namen ze deel aan de achtste finale van de Grote prijs van Nederland, waarvan woensdag de uitslag bekend wordt. Verder werkt de band samen met 'Indielectualiteit', een initiatief van de Nijmeegse band Taveneer. 'Dat is een project waarbij we elke maand gaan optreden op verschillende plekken in Nederland.' Zo hoopt de band ook meer bekendheid buiten Nijmegen te krijgen. 'We willen in elk geval veel gaan spelen met deze EP op zak', besluit Timmermans.

De officiële release van de eerste EP van Foxlane vindt aanstaande vrijdag plaats in poppodium Merleyn.

Foxlane groot

 

Nieuwe naam literair productiehuis

Wintertuin gaat verder als de Nieuwe Oost

Literair productiehuis Wintertuin uit Nijmegen gaat verder onder een andere naam: de Nieuwe Oost. Onder die naam werd al langer samengewerkt met productiehuizen in Deventer en Arnhem, maar nu breidt deze samenwerking zich dus verder uit. 

Al sinds 2011 werkt de Nijmeegse Wintertuin samen met Generale Oost in Arnhem, hoofdzakelijk gericht op dans en theater, en Oost-Nederland in Deventer, een popproductiehuis. Waar het tot dusverre echter vooral ging om losse samenwerking, wordt nu echt alles samen gedaan. Veel van de activiteiten die georganiseerd werden door Wintertuin, blijven bestaan, maar daarnaast komen er ook andere activiteiten die niet meer puur en alleen op literatuur en schrijven gericht zijn. Intensievere samenwerking biedt op die manier veel mogelijkheden voor het organiseren van culturele activiteiten en de organisatoren zelf zijn, afgaand op hun manifest, in elk geval erg ambitieus.

Toch is de naam Wintertuin niet helemaal afgeschreven. Het jaarlijkse Wintertuinfestival, dat dit jaar plaats zal vinden van 22 tot 25 november, blijft wel onder de huidige naam bestaan, alleen dan georganiseerd door een groter productiehuis onder een nieuwe naam.

 

Cultureel de nacht doorhalen

Nijmeegse Kunstnacht heeft voor ieder wat wils

De Nijmeegse Kunstnacht is na zeven jaar uitgegroeid tot een bekend evenement in Nijmegen. Op zaterdag 23 september kunnen cultuurliefhebbers hun hart weer ophalen tijdens het festival.

Het concept van de Kunstnacht is vrij simpel, een laagdrempelige festivalsfeer met acts op verschillende plekken in het centrum van Nijmegen. Hierbij gaat het niet alleen om muziek of poëzie, maar ook literatuur en beeldende kunst. Om half acht geeft Happy Camper in De Vereeniging met dansbare muziek het startsein van de avond. Vervolgens waaiert het publiek uit naar de vele locaties in de Nijmeegse binnenstad.

Zo kunnen bezoekers films van GoShort kijken in het Besienderhuis, genieten van intieme optredens tijdens de Red Shoe Sessions in Theater VIER of een minifestival meepakken in de St. Nicolaaskapel. Daar wordt er gedanst, gezongen en gedicht door verschillende artiesten. Het programma is dus overvol en je komt ogen en oren te kort. Als afsluiter geeft Down The Rabbit Hole nog een stampende afterparty in Doornroosje, waarbij de hoogtepunten van het festival van afgelopen jaar langskomen, maar ook enkele verrassingsacts op het programma staan. Een passe-partout voor de gehele nacht kost 18 euro. Mensen met een CJP-pas betalen, weliswaar zonder een kaartje voor het eindfeest, 10 euro.

 

 

Gratis festival telt meer dan 100 acts

Popronde 2017 nadert

Deze donderdag gaat de zestiende editie van het rondreizende gratis muziekfestival Popronde weer van start, met Nijmegen als beginpunt. Na Nijmegen zijn nog 40 andere steden in heel Nederland aan de beurt, maar ook hier in Nijmegen is al meer te horen dan in een avond valt te passen. 

Op 45 verschillende locaties door de hele stad laten meer dan honderd artiesten in verschillende stijlen van zich horen. Het festival is niet veel gegroeid ten opzichte van vorig jaar, maar er is meer dan genoeg te beleven. Overdag vinden al de zogeheten Popronde previews plaats, met korte optredens als voorproefje. Om half een staat Dakota klaar in het Cultuurcafé op de campus van de Radboud Universiteit om als eerste aan de previews te beginnen. Het echte feest begint 's avonds om acht uur, met een concert van de Amsterdamse indiegroep Pip Blom.

De locaties lopen uiteen van de bekende cafés tot culturele instellingen en zelfs een kapperszaak mag niet ontbreken op het lijstje. Wie na een overdosis cultuur nog zin heeft in een verzetje kan om half een terecht op de afterparty Doornroosje. Na Nijmegen doet Popronde dit weekend Apeldoorn, Zwolle en Roermond aan. Ook andere steden in Nederland verwelkomen Popronde de komende maanden, waaronder Maastricht, Eindhoven en Den Bosch. De traditionele afsluiting van het mobiele festival vindt plaats in Amsterdam op 25 november.