Dierendag

In Beeld: Huisdieren in studentenwoningen

Vrijdag 4 oktober is het Werelddierendag. De dag is bedoeld om huisdieren eens goed in het zonnetje te zetten. Extra lekker voer, een nieuw speeltje of wat meer aandacht. Hoewel veel huisbazen tegen het houden van een knuffelbare metgezel zijn, hebben genoeg studenten het geluk wel een beestje op de kamer te mogen houden. ANS ging voor de gelegenheid op pad en ontdekte welke huisdieren er in de studentenwoningen van Nijmegen verblijven. 

Foto's: Syl Bogers

bunnies 750x
Links: dwerg hangoortje Dolly, rechts: dwerg teddy konijntje Elvis

garnaalttjes 750x
Garnaaltjes

hamster 1 370x hamster 4 370x

 

 

 

 

 hamster 3 370xhamster 2 370x

 

Goudhamster Freddy

vogels 750x
vogels 2 750x
Grasparkieten Danou (boven en linksonder) en Mowgli (rechtsonder)

hond 750x
Deense dog Tasman

 

Myrte Nowee
Intieme herdenking

In Beeld: Sunset March

Afgelopen zaterdag vond er een speciale editie van de Sunset March plaats, een dagelijks eerbetoon aan de 48 soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog de oversteek van Nijmegen naar Lent niet hebben gehaald. Ter ere van 75 jaar vrijheid staken 7500 mensen de Oversteek over naar het monument voor de overleden soldaten.  

Tekst: Myrte Nowee
Foto's: Vincent Veerbeek

 brug stoet 750x

Een groep veteranen start de tocht over de brug de Oversteek. De 48 lantaarnpalen op de brug voor de 48 soldaten gaan geleidelijk met deze voorste groep aan. De rest van de stoet volgt op korte afstand. 

stoet 750x

Burgemeester Bruls en Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra leiden de rest van de stoet. De wandelaars houden ieder een witte roos vast, die later bij het monument voor de overledenen zullen worden neergelegd. 

bordjes 750x

Een groep scholieren maakt de overtocht met ieder een bordje van een van de overleden soldaten waarmee zij verspreid over de brug blijven staan. De bordjes worden uiteindelijk bij het monument voor de soldaten opgehangen. 'Zo hebben ze 75 jaar later de overkant toch bereikt', vertelt perswoordvoerder van de burgemeester Jack Broeksteeg. 

trappen 750x

In tegenstelling tot de dagelijkse Sunset March wordt halverwege de brug de route afgebogen naar het stadseiland. Via trappen gaan de bezoekers naar beneden.

lampjes 2 zw 750xtrappen 2 750x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De slinger van lichtjes leidt de groep over de Zaligebrug naar het monument aan de Oosterhoutsedijk. Op de dijk zijn de namen van de soldaten in projectie te zien.

lichtjes 750x

Het wordt snel donker en terwijl de menigte stil de Waal oversteekt, worden de lichtstralen vanaf de Oversteek duidelijker zichtbaar. Vanuit alle 48 lantaarnpalen schijnen stralen omhoog de hemel in waar ze als de punt van een waaier bij elkaar komen. Het is een onwerkelijk tafereel dat een beeld geeft van een tijdelijke opening tussen hemel en aarde. 

zangeres 750x

De stoet centreert zich bovenaan de Zaligebrug. Beneden in het water drijft een operazangeres met haar jurk van paraplus. Haar gezang geeft de tocht een intieme en ingetogen sfeer.

monument 750x

Bij het monument op de Oosterhoutsedijk leggen bezoekers bloemen neer, en staan stil bij de gebeurtenissen die hier 75 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Via de Oversteek vervolgt de stoet de tocht terug over de Waal. Na afloop wordt iedereen uitgenodigd om nog wat na te praten. 

 

Redactie
Zomerfeesten Nijmegen

In Beeld: Vierdaagsefeesten 2019

'Vier dagen lopen, zeven dagen feesten', zo luidt het motto van de Nijmeegse Vierdaagse. In werkelijkheid duurt de transformatie van de stad echter bijna twee weken. ANS trok erop uit om het spektakel van begin tot einde vast te leggen.

Tekst en foto's: Vincent Veerbeek

1 Faberplein 2019 07 09

Ruim een week voor de eerste lopers het spits afbijten begint de Vierdaagsekoorts langzaam op te lopen. Ook het Faberplein wordt al vroeg volgebouwd.

2. Waalkade 2019 07 10 1

Aan weerszijde van de Waal wordt de woensdag voordat de feesten losbarsten hard gewerkt, zo ook op de waalkade. De laatste bestrating ligt er amper in en de opbouwwerkzaamheden voor de zomerfeesten beginnen al. 

3. via gladiola

Niet alleen de organisatie van de Vierdaagse is er vroeg bij met opbouwen. Ook omwonenden van de Sint Anna hebben een week voordat hun straat tijdens de intocht wordt omgetoverd tot de Via Gladiola hun voorbereidingen al getroffen.

4 Waalbrug 2019 07 16

Dat het lopen en de feesten nooit ver van elkaar verwijderd zijn, wordt op de eerste wandeldag goed duidelijk bij de Waalbrug.

5 Roze Woensdag ThomTom 2019 07 17

Extra groot feest is het op Roze Woensdag bij gaybar ThomTom. Hier wordt onder andere een dragshow georganiseerd waar later op de avond ook D66-fractievoorzitter Rob Jetten te gast is .

6 Heumensoord 2019 07 18

Ook de militairen kunnen tot aan de laatste meters rekenen op steun van supporters langs de kant.

7. Eiland 2019 07 16 2

Aan de andere kant van de Waal is het overdag vooral feest voor de jongste Nijmegenaren met sport, spel en suikerspinnen.

8.Groesbeek 2019 07 18 3

Op donderdag is ook in Groesbeek jong en oud uitgelopen om de wandelaars aan te moedigen. De sfeer mag dan anders zijn buiten de drukke stad, het Vierdaagsegevoel is zeker aanwezig.
 

9. Via Gladiola Sint Anna 2019 07 19

Terwijl de wandelaars de laatste meters afleggen bereikt het feest langs de Sint Anna een hoogtepunt. Rijen breed en huizenhoog  staan toeschouwers langs de kant.


10 Ramblas 2019 07 20

Terwijl Nijmegen haar roes uitslaapt, is de DAR  op zaterdagochtend al vroeg in de weer om de laatste rotzooi op te ruimen. Al om acht uur is de Ramblas bijna helemaal verdwenen. De komende dagen zal het gewone leven geleidelijk weer op gang komen.

 

Redactie
groenere Waalkade

In Beeld: Wederopbouw van de Waalkade

Sinds eind oktober vorige jaar is er hard gewerkt om Nijmegen een nieuw aangezicht te geven: een groenere Waalkade. ANS legde de laatste twee maanden van de transformatie vast.

Tekst en foto's: Vincent Veerbeek

1. 750x

Op deze foto uit het voorjaar van 2017 is goed te zien hoe hard de Waalkade toe was aan een make-over: parkeervakken en beton zover het oog reikt, met slechts een rij treurige bomen om de boel wat op te fleuren.

2. 750x

Het eerste deel van de kade dat aan de verbouwing moet geloven zijn de terrassen onderaan de Grotestraat. Eind mei is al duidelijk zichtbaar hoe het er hier in de zomer uit moet komen te zien.
 

3. 750x

Waar het eerste deel van de kade vanaf begin juni alweer goed toegankelijk is, wordt het landschap voor Holland Casino nog gedomineerd door zandhopen en bouwmateriaal.
 

4. 750x

De metamorfose gaat hard en al snel verandert de Waalkade van bruin naar groen. In de loop van juni komen de grassprietjes een voor een naar boven.

6. 750x 
5. 750x

Terwijl overdag de bouwvakkers hard werken om de werkzaamheden op tijd af te krijgen, stroomt op een mooie zomeravond de kade vol met mensen die flaneren langs de rivier.

7. 750x 
Met de komst van het mooie weer wordt het begin van de promenade geopend zodat zonzoekers zich op de terrasjes kunnen nestelen.

8.2 750x

Ook het uiteinde van de Waalkade is flink veranderd, met een verlaagd gedeelte aan het water. Bij het Waaltheater heeft het voor de rivierpromenade zo kenmerkende kunstwerk een nieuw thuis gevonden.
 

10. 750x

Vanaf de Waalbrug is goed te zien hoe de kade stukje bij beetje verandert van grijs naar bruin naar groen. Met nieuwe trappen en zachte aarde beginnen de contouren van de nieuwe promenade geleidelijk vorm te krijgen. 

9. 750x

Halverwege juni komt de eindstreep langzaamaan in zicht naarmate de stratenmakers dichterbij de Waalbrug komen. Ook het gras aan deze kant begint nu te groeien.
 

11. 750x

Overal worden mooie plekjes gemaakt om te genieten van de ondergaande zon boven het water, ook voor wie wat dichter bij de rivier wil zijn.

 13. 750x

12. 750x

Hoewel er nog wat puntjes op de i moeten worden gezet is de nieuwe Waalkade op tijd voltooid. Nu de Vierdaagsefeesten voorbij zijn kunnen Nijmegenaren het resultaat van de gedaantewisseling in volle glorie aanschouwen.

 

Redactie
60 demonstranten: 'CO2 weg ermee!'

In Beeld: Klimaatstaking Nijmegen

'Wat scholieren in Den Haag kunnen, kunnen studenten in Nijmegen ook.' Dat was wat de initiatiefnemers van de Nijmeegse klimaatstaking zich afgelopen zondag bedachten. Last minute werd een Facebookevenement aangemaakt en werden via verschillende sociale media zoveel mogelijk studenten opgetrommeld. ANS liep, samen met de massaal uitgerukte pers, mee met de demonstranten.

Tekst en foto's: Irene Wilde

Olaf750xTerwijl zich op het stationsplein steeds meer mensen bij de groep aansluiten, legt rechtenstudent Olaf Kemerink uit waarom hij deze staking organiseert. 'We vinden het klimaat gewoon heel erg belangrijk. Ook voor studenten is de opwarming van de aarde een urgent probleem en onze toekomst is in gevaar.' 

Borden750xDe zon komt door op het stationsplein en de organisatie deelt borden uit aan iedereen die zich bij de steeds groter wordende groep voegt.

StoplichtOm half elf trekt de groep van ongeveer 60 mensen richting het Kronenburgerpark. Ieder stoplicht dat verspringt wordt door de stakers met enthousiast gejoel ontvangen: 'Groeeen!'

Scholieren750xIris (rechts op de foto) zit in 5 vwo en loopt mee met de staking, ondanks dat ze geen vrij gekregen heeft van school. 'Ik vind het klimaat belangrijk, daarom sta ik hier. Ik heb inderdaad geen vrij gekregen, ik ben gewoon gegaan.' 

Toeschouwers750xTerwijl de stakers door de stad lopen, hebben ze veel bekijks van het winkelend publiek dat even stopt en de tijd neemt om een foto te maken.

Kronenburgerpark750xIn het Kronenburgerpark, nemen de stevig doorlopende demonstranten een korte pauze om te luisteren naar drie sprekers. Lisa Busink is een van hen. Zij stelt dat de Radboud Universiteit ook haar steentje moet bijdragen aan een beter klimaat. 'De RU moet stoppen met het financieren van reisjes met het vliegtuig. Ook zou ze het pensioenfonds waar het bij is aangesloten onder de loep moeten nemen.'

Oudereman 750xHoewel vaak gedacht wordt dat alleen de jeugd zich druk maakt om de toekomst, laat deze man zien dat ook andere generaties zich met het klimaat bezig houden.

Grotemarkt750xHet busverkeer moet wijken als de groep over de Grote Markt richting het gemeentehuis trekt. Op de melodie van Captain Jack worden ondertussen steeds activistischere leuzen gezongen: 'Eyo kabinet, jullie worden afgezet. Eyo kabinet, jullie vragen om verzet.'

Stadhuis750xBij het stadhuis bedankt Kemerink alle aanwezigen en met een simpel rekensommetje hoopt hij op een nog grotere groep bij de volgende staking. 'We hadden verwacht dat we hier met drie mensen zouden zijn, maar dat het zo groot zou uitpakken hadden we nooit durven dromen. Als iedereen de volgende keer een extra iemand meeneemt, zijn we de volgende keer met twee keer zoveel!'

 

Redactie