Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: InScience 2016

ANS bezocht: InScience 2016

door Redactie

Deze week zijn filmhuis LUX en de Mariënburgkapel omgetoverd tot decor van de tweede editie van het wetenschapsfilmfestival InScience. Van 2 tot en met 6 november worden in LUX en in de kapel de hele dag verschillende films getoond en lezingen gegeven met het thema The (Un)known. ANS bezocht het filmfestival op donderdagavond en liet zich onderdompelen in de wereld van koffie, zwaartekrachtgolven en tijdreizen.

Tekst en foto’s: Tom Plaum

Koffie en onderzoek
De donderdag van het tweede InScience-festival staat bomvol met interessante wetenschapsfilms met verschillende thema’s. Al om 12 uur wordt de eerste film gedraaid. Voor de mensen die overdag moeten werken en geen tijd hebben om tijdens het middaguur in de bioscoopzaal te zitten, biedt InScience ook genoeg leerzaam vermaak in de avonduren. De avond start echter niet in een van de filmzalen van LUX, maar in de knusse Marïenburgkapel tegenover het filmhuis. MarienburgDaar begint om zes uur het progamma Coffee & Science, waar vier verschillende promovendi met een kop koffie ter illustratie hun onderzoek onder de aandacht brengen. Een beetje vergezocht, maar wel een leuke afwisseling van de normale formele gang van zaken.

Voordat de vier promovendi in een korte pitch over hun onderzoek vertellen aan het publiek, betreedt de Franse filmmaker Charlotte Arene het podium. Zij toont haar stop-motion film Psycics & Caffeine, waar vier Franse natuurkundigen aan het woord komen en sleutelbegrippen als warmte en reflectie uit de natuurkunde uitleggen aan de hand van een kopje koffie. Na de animatiefilm komen om de beurt de promovendi naar voren om over hun onderzoek te praten. De onderwerpen lopen compleet uiteen: communicatie tussen hersengebieden, taaltechnologie, bacteriën en sportgezondheid en economie passeren de revue. Na de korte pitch is er een interactief deel, waarbij de promovendi en het publiek met elkaar aan tafel zitten en discussiëren over de gepresenteerde onderwerpen, onder het genot van een kopje koffie.

BiebNuttige kinderspeurtocht
Naast het LUX en de Mariënburgkapel is ook de stadsbiliotheek betrokken bij InScience. In de bibliotheek is een pop-up wetenschapsmuseum neergezet. Tussen alle boeken en studerende en lezende bibliotheekgangers door is een speurtocht uitgestippeld om verschillende kanten van de wetenschap beter te leren kennen. Ook hangen aan de muren en palen verschillende ‘Wist je dat’-posters en is er een speciale hoek met aandacht voor microbiologie. De speurtocht heeft een beetje een middelbare-schoolgehalte, maar leken op wetenschapsgebied kunnen nog veel van de queeste in de bieb leren. 

In een andere wereld aan de bar
VRTussen de filmblokken door lessen de bezoekers van InScience hun dorst in het café van LUX. Als je het babbeltje met je gesprekspartner dreigt dood te slaan en het nog even duurt nog even voordat de volgende film begint, kan je aan de realiteit ontsnappen door aan de bar te gaan zitten. Niet om je helemaal klem te zuipen, maar om een virtual reality-bril op te zetten. Je hebt de keuze uit vijf korte films, die je meenemen in ieder een eigen wonderlijke wereld. Zo kun je een kijkje nemen op een Zwitserse gletsjer of leer je over de evolutietheorie van Charles Darwin. Het is een leuke toevoeging aan het filmfestival en je krijgt een goede kijk op de manier van film kijken in de nabije toekomst. 

Leerzaam college
Terug van de virtuele naar de werkelijke wereld. In LUX 6 is er een uur lang een special over zwaartekrachtgolven. Eerst krijgen de geïnteresseerden in dit astronomisch fenomeen drie korte films voorgeschoteld over onze aarde en het heelal. Deze films gaan gek genoeg niet in op de zwaartekrachtgolven, het onderwerp waar de meeste mensen toch voor komen. GolvenGelukkig weet Steven Bloemen, sterrenkundige aan de Radboud Universiteit (RU), de aandacht te richten op de zwaartekrachtgolven. Hij legt helder en duidelijk uit wat deze golven zijn en wat ze betekenen in het onderzoek naar het heelal. De aandachtige luisteraars zijn veranderd van leken in amateurastronomen op het gebeid van zwaartekrachtgolven, met dank aan het leerzame college van Bloemen.

Had ik maar een tijdmachine
De laatste film van de avond draait in LUX 4, waar de film How to Build a Time Machine op het witte doek wordt geprojecteerd. De film laat zien hoe twee personen hun eigen tijdmachine proberen te bouwen. De een, Rob Niosi, maakt een replica van de tijdmachine uit de film The Time Machine, de film die zijn leven heeft geïnspireerd. De ander, Ron Mallet, wil wetenschappelijk bewijzen dat tijdreizen in de toekomst en naar het verleden mogelijk is om zijn jong overleden vader nog een keer te zien. Het is een indrukwekkende documentaire, maar eindigt enigszins met een aniticlimax, mede door de lezing van James Ryan, natuurkundige aan de RU. Hij ontkracht de theorie van Mallet over reizen naar het verleden. Toch krijgt het publiek een sprankje hoop: tijdreizen naar de toekomst is mogelijk; het enige wat we nodig hebben is een raket die met lichtsnelheid kan reizen.

Het is een mooie conclusie van de leerzame avond. Een avond InScience heeft een goede verhouding tussen vermaak en informatie, waardoor de bezoekers blij én iets slimmer naar huis gaan dan ze waren toen ze ‘s ochtends opstonden. Het filmfestival duurt nog tot en met aanstaande zondag.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen