Home CultuurANS kijkt ANS kijkt: Star Wars: The Force Awakens (2015)

ANS kijkt: Star Wars: The Force Awakens (2015)

door Redactie

“There’s been an awakening. Have you felt it?”, wordt in de trailer van de nieuwste Star Wars-film gevraagd. Zowel de diehard fanaticus als de pas geboren fan zal bij de end credits het kippenvel voelen. De ultieme uitdaging is dan ook geslaagd: regisseur J.J. Abrams heeft met dit recentste deel in het saga recht gedaan aan de oude films én een degelijke actiefilm gecreëerd. The Force Awakens slaagt dankzij beeldschone shots, een verhaal met een focus op de klassieke strijd tussen goed en kwaad en moderne, gelaagde personages.

Back to basic
Iedereen heeft wel eens van Star Wars gehoord. De naam staat gelijk aan een fenomeen, waarover slechts de harde kern van fans de harde feiten paraat heeft. Zes films zijn in totaal geschoten. De originele drie delen, gemaakt tussen 1977 en 1983, zijn puike staaltjes cinema van bedenker George Lucas. De prequel-delen, uitgebracht van 1999 tot 2005, zijn pure prut. Lucas was met de jaren helaas veranderd in een cultuurbarbaar die belachelijke personages als Jar Jar Binks ten tonele voerde en geknutselde, geforceerde scenario’s goedkeurde. Eerder nog maakte hij kunstwerktjes waarin we dichtbij een klein aantal excentrieke personages blijven en kunnen genieten van het haast Middeleeuwse duel tussen goed en kwaad.

Je raadt het al: The Force Awakens is gelukkig het kind van de originele films. Het medicijn voor de zieke franchise bleek Lucas’ merkwaardige move om zijn productiemaatschappij aan Disney te verkopen. Dit enorme bedrijf schakelde vakman J.J. Abrams – die in 2009 een succesvolle Star Trek-film leverde – in om een vervolg te maken op de 30-jaar oude trilogie. In het resultaat volgen we wederom maar een paar personages, die ons zowel laten lachen als huilen. Naadloos sluiten de nieuwe rollen van de avontuurlijke Rey (Daisy Ridley) en gevluchte stormtrooper Finn (John Boyega) aan bij de haast onmisbare schelm en goedzak Han Solo (Harrisson Ford mag dan wel oud zijn, maar is nog steeds de oude) en prinses Leia (Carrie Fisher). Ook de ‘Force’ heeft weer een lekker centrale rol: zoals vanouds heeft de in en in slechte, neo-fascistische ‘Dark Side’ heeft het weer voorzien op de heldhaftige rebellen die aan de kant van de ‘Jedi’ staan.

Nieuwe hoop
Misschien denk je nu dat The Force Awakens slechts een vervolg annex slap aftreksel is van het deel uit 1983. Krakkemikkige acteurs moeten hun kunstje van drie decennia geleden herhalen, plotthema’s zijn hetzelfde en zelfs bepaalde shots en zogenaamde wipe-overgangen komen terug. De kijker moet zich echter niet vergissen, want met een beetje oog voor subtiliteit zien we dat deze film zeer modern gekleurd is. Wanneer de zwarte(!) Finn voor het eerst de vrouwelijke Rey tegen het lijft loopt, probeert hij zich op te werpen als het alfamannetje dat wel even orde op zaken stelt en de damsel in distress uit de brand helpt. Rey vecht zich echter met gemak een weg uit haar problemen en protesteert terecht wanneer Finn haar bij het handje wil pakken: “I can handle myself!”. Dit feminisme schijnt zelf zo erg door, dat door verschillende media werd opgemerkt dat de ‘Bechdel-test’ met succes was doorstaan. Deze bizarre fictie-mijlpaal wordt bereikt op het moment dat twee vrouwelijke personages met elkaar over iets anders praten dan een man.

Ook niet bepaald ouderwets aan deze film, is de look ervan. Waar de makers van de allereerste films, A New Hope, nog met een laag budget creatief aan de gang moesten gaan, kon J.J. Abrams zich uitleven. Fantastisch mooie shots, ontzettend vaardig gebruik van CGI en strakke montage zullen er bij de grootste Star Wars-hater voor dat zelfs hij zijn bioscoopstoel niet zo snel zal verlaten. De echte liefhebber hoeft natuurlijk ook nergens voor te vrezen, want de regisseur is trouw gebleven aan de cinematische stijl van de originele triologie. Dit geldt trouwens ook voor de muzikale score, waarvoor componist John Williams opnieuw werd ingeschakeld. Wanneer de good guy slaagt in zijn missie met op de achtergrond Williams’ muziek, kun je niet veel anders dan genieten met een voldane grijns op je gezicht.

 

Wordt vervolgd?
J.J. Abrams had het er maar moeilijk mee. De verwachtingen waren hooggespannen een een briljante Star Wars-film creëeren zoals die van 30 jaar geleden, leek onmogelijk. Toch is het deze vakman gelukt een komische, moderne, nostalgische en bovenal zeer degelijke ode aan de originele trilogie te maken. Kijk daarom The Force Awakens. Ook omdat je je misschien wel te weten wil komen wat er met Luke Skywalker is gebeurd. Een terecht vervolg verschijnt over twee jaar, evenals een spin-off in 2016. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen