ANS leest: Patricia Jozef, Glorie (2017)

Redactie
Mysterieuze debuutroman

Glorie is de debuutroman van de Vlaamse filosofe en kunstschilder Patricia Jozef. Het eerste hoofdpersonage Marcel is filosofie doctorandi. Na jaren onderzoek doen op de universiteit zoek hij een nieuwe baan, maar hij mist de relevante werkervaring. In het tweede deel van het boek is kunstenares Bodine aan het woord, de kunstenares die Marcel moet weten te strikken voor een event bij zijn nieuwe baan. Met haar cynische pen weet Jozef zowel haar achtergrond als filosoof en als kunstschilder te verwerken in dit boek. Met korte, heldere zinnen zonder te veel opsmuk schrijft ze over de levens van Marcel en Bodine, en wijdt ze uit over filosofische en kunstzinnige kwesties.

Tekst en illustratie: Inge Spoelstra

Beste Marcel,
Graag wil ik je bedanken voor je sollicitatie voor de functie van productiemedewerker, De productieverantwoordelijke is in de eerste plaats een manusje-van-alles. Er is binnen deze specifieke opdracht weinig ruimte voor inhoudelijk meedenken, terwijl precies dát voor jou de job wellicht interessant zou kunnen maken. We denken dat jij deze functie ver overstijgt. We zijn er zeker van dat jij met je kwaliteiten en ervaring veel te bieden hebt, maar niet in deze functie.

Marcel
De hoofdpersoon van het boek is Marcel. Hij is 31 jaar, heeft een vrouw en twee kinderen, en is sinds een aantal jaren werkloos. Hij is filosofie-doctorandi en heeft gewerkt als onderzoeker en docent op de universiteit. Na met veel moeite zijn doctoraat af te ronden, besluit hij nooit meer te willen werken op de universiteit. Zijn dagen vult hij met boodschappen doen, zijn zieke moeder bezoeken, en vooral zich heimelijk te vervelen. Hij solliciteert op alles wat hij kan vinden, en weet uiteindelijk met een aan-elkaar-gelogen CV een baantje als event-manager te strikken bij de Teniers kunstacademie. Omdat de academie bezig is met hervormingen, nemen zij Marcel aan om zich bezig te houden met Onderzoeksgericht-onderwijs en The Artist As A Researcher – lezingen in Berlijn. Hiervoor moet hij bekende kunstenaars moet weten te regelen, die willen spreken over hun onderzoek. Vanaf het begin weet je dat er aan zijn carrière na negen maanden een einde komt, maar hoe dit gebeurt, wordt nog niet verteld.

Bodine
Het tweede deel van het boek is geschreven vanuit het perspectief vanuit Bodine Bourdeaud'hui. Ze is een van de kunstenaars die het bestuur van de academie graag zou willen zien op het congres, maar Bodine heeft daar helemaal geen zin in. Toch probeert Marcel haar over te halen. Sinds de geboorte van haar zoon, waar ze full-time voor gezorgd heeft, probeert ze het maken van schilderijen en installaties weer op te pakken. Ze voelt zich alleen niet thuis in spreken over kunst en onderzoek, volgens haar komt er niet veel onderzoek kijken bij het maken van haar werk. Ze begint ergens aan en kijkt wel waar ze uitkomt. Ook van de medewerkers van de kunstacademie is ze niet erg weg, vooral niet als de collega van Marcel, Sarma, haar ook nog probeert te interviewen over de interpretaties die verscheidene kunsthistorici aan haar werk hebben proberen vast te plakken.

Arme bakker, die 's nachts uren staat te werken. Zijn brood wordt gegeten en dezelfde dag nog uitgescheten tot de reusachtige kringloop van de natuur. Wat een volharding om iedere dag de schade van gisteren te herstellen. Een meedogenloze herhaling.

Cynisme en mysterie
Wat het boek zo goed maakt, zijn de cynische en filosofische passages van Marcel, gedreven door verveling, en de interessante kijk in de kunstwereld die je via Bodine meekrijgt. Jozef heeft deze twee werelden knap weten te verweven in een verhaal, dat ook nog eens gemakkelijk leest. Wat het boek origineel maakt, is dat het uit twee perspectieven geschreven is. In de eerste instantie lijken de twee personen niets met elkaar gemeen te hebben. Echter, wanneer Bodine begint te vertellen over haar onstuimige studentenleven en gebrekkige band met haar familie blijken ze toch meer raakvlakken te hebben dan ze aanvankelijk dachten. Glorie eindigt zo in een spannend mysterie. 

Glorie tekening 750x

 

 

Reacties (0)

Op dit bericht is nog niet gereageerd.

Laat een bericht achter

  1. Reageer als gast
0 Characters
Bijlagen (0 / 3)
Deel jouw locatie