Home Nieuws ISO luidt noodklok: studieschuld maakt hypotheek kansloos

ISO luidt noodklok: studieschuld maakt hypotheek kansloos

door Redactie

Studieschulden hebben veel invloed op de hoogte van een hypotheek. Uit onderzoek van het Interstedelijk Student Overleg (ISO) blijkt dat de maximaal af te sluiten hypotheek een stuk lager is als gevolg van het nieuwe leenstelsel.

Kitty de Heiden, manager hypotheken bij ABN Amro stelt dat de studieschuld nog jaren een rol kan spelen in het afsluiten van een hypotheek, zelfs wanneer er extra wordt afgelost. Dit komt niet overeen met de afspraken die zijn gemaakt in 2015. De Tweede Kamer is toen namelijk akkoord gegaan met het voorstel om de berekening van de hoogte van de studieschuld af te laten hangen van de overgebleven schuld en niet van de oorspronkelijke schuld. Deze belofte wordt momenteel niet altijd waargemaakt, omdat banken toch rekening houden met de oorspronkelijke studieschuld bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek.

Het sociaal leenstelsel heeft tegenstrijdigheden. Enerzijds worden de gunstige terugbetaalvoorwaarden benadrukt. Zo heeft de student 35 jaar om de studieschuld af te lossen. Anderzijds betekent dit dus ook dat studenten dan ook langer last hebben van de studieschuld. Verder wordt de leenangst beperkt doordat de studieschulden niet worden geregistreerd bij stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Toch kiezen studenten er tegenwoordig vaker voor om de studieschuld te benoemen bij de aanvraag van een hypotheek, ondanks dat dit niet verplicht is. Gunstiger terugbetalen heeft zo als gevolg dat studenten langer geen volwaardige hypotheek kunnen krijgen. Dit baart ISO-voorzitter Van den Brink zorgen: ‘studenten wordt verteld “gunstig” te kunnen lenen tijdens hun studie, maar lopen bij het kopen van een huis tegen een immense muur aan.’ Volgens van den Brink zou het sociale leenstelsel niet mee mogen spelen in de aanvraag van een hypotheek.

Een belangrijke taak ligt volgens Van den Brink bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Op hun website is geen uitleg te vinden over de gevolgen van lenen. Volgens Van den Brink faalt DUO zo in het vervullen van haar basistaak. Volgens Tea Jonkman, persvoorlichter bij DUO, is deze informatie wel terug te vinden op de site, maar is er zeker ruimte voor verbetering. Zo stelt zij voor om de consequenties duidelijker te benoemen in mijn DUO.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen