Home Nieuws Studenten gaan er fors op achteruit

Studenten gaan er fors op achteruit

door Redactie

Gisteren was het derde dinsdag van september, en dus Prinsjesdag. Met alle aandacht voor de hoedjes, de Gouden Koets en het maffe VVD-filmpje, zou je bijna vergeten dat er ook de kabinetsplannen voor komend jaar worden gepresenteerd. Op veel gebieden gaan Nederlanders erop vooruit, maar het kabinet lijkt weinig rekening gehouden te hebben met studenten. De regering bezuinigt namelijk flink op het hoger onderwijs. Daarnaast gaan studenten meer betalen bij de supermarkt, bij de kapper en in het OV dankzij de BTW-verhoging.

 

Bezuinigingen ten koste van onderwijs
De studentenaantallen groeien, maar de universiteiten krijgen nauwelijks extra geld van het kabinet. Hierom moeten universiteiten komend jaar bijna 12 miljoen euro extra bezuinigingen. Daarnaast kondigde het kabinet eerder al een zogenoemde doelmatigheidskorting aan. Deze korting op het budget van onderwijsinstellingen, die als doel heeft de instellingen efficiënter te laten werken, gaat instellingen komend jaar ook 25 miljoen euro kosten. In totaal moeten de onderwijsinstellingen komend jaar dus 37 miljoen euro extra bezuinigen.

Onderwijsorganisaties vinden de bezuinigingen moeilijk te verkopen. Bart Pierik, woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), zegt dat studenten zich zorgen moeten maken over de bezuinigingen van het kabinet. ‘Het is aan de universiteiten hoe ze dit invullen, maar het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat studenten in grotere werkgroepen terecht komen, tentamens later worden nagekeken of docenten minder uitgebreid feedback op je scriptie kunnen geven’, beweert Pierik.

Tom van den Brink van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is ‘enorm ontzet’ over de ‘zoveelste bezuiniging van het kabinet.’ Hij voorspelt een hogere werkdruk voor docenten die door de bezuinigingen voor een grotere groep moeten staan. ‘Er komt minder begeleiding en aandacht voor de individuele student’, voorspelt hij. Ook Pierik maakt zich zorgen hierover. ‘Docenten vragen zich af hoeveel kwaliteit ze nog kunnen leveren terwijl ze steeds minder tijd per student krijgen. Met deze bezuinigingen heeft dit kabinet die zorgen zeker niet weggenomen.’

Boodschappen duurder
Van den Brink ziet naast de bezuinigingen op het hoger onderwijs nog een ander punt waarvan studenten nadeel ondervinden: de BTW-verhoging. Volgens de plannen van het kabinet wordt het lage BTW-tarief verhoogd van zes tot negen procent. Om de verhoging te compenseren gaat de inkomstenbelasting omlaag, maar studenten hoeven vaak geen of weinig inkomstenbelasting te betalen. Het gevolg hiervan is dat studenten er feitelijk op achteruit gaan. Van den Brink verwacht dat de verhoging grote impact gaat hebben. ‘Studenten hebben vaak als grootste kostenpost de boodschappen. Elke dertig euro aan boodschappen wordt met de maatregel een euro duurder’, legt van den Brink uit.

De BTW-verhoging past in een jarenlange trend dat studenten steeds minder te besteden hebben, schreef het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vorig jaar in een rapport. Dit is vooral veroorzaakt door het afschaffen van de basisbeurs, maar ook collegegeld, de huur en levenswaren zijn de laatste jaren flink duurder geworden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen