Home NieuwsNederland Student heeft het zwaar volgens de LSVb

Student heeft het zwaar volgens de LSVb

door Redactie

Studenten hebben een grotere kans op een burn-out dan werkenden, zo blijkt uit een onderzoek dat de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) deze week gepubliceerd heeft. Het is opnieuw een signaal dat het slecht gesteld is met de mentale gezondheid van veel studenten.

Studeren onder druk
Het belangrijkste doel van het onderzoek was om vast te stellen hoeveel studenten precies klachten hebben en welke factoren van invloed zijn op de geestelijke gezondheid van studenten. Het is een vervolg op een eerdere studie die de LSVb in 2013 deed. Dit nieuwe onderzoek leverde schokkende cijfers op: maar liefst driekwart van de 342 ondervraagde studenten zou regelmatig ’emotioneel uitgeput’ zijn en bijna een derde heeft een verhoogde kans op een burn-out. Dit wil niet per se zeggen dat deze studenten ook daadwerkelijk een burn-out hebben, maar wel dat er symptomen aanwezig zijn die zich kunnen ontwikkelen tot een klinische burn-out. Tegelijkertijd is het wel weer zo dat driekwart van de studenten positief oordelen over hun gezondheid. Verder is een vergelijking gemaakt tussen de reacties van de studenten en gegevens van het CBS over stress onder werkenden, waaruit blijkt dat studenten 2,5 keer zoveel kans hebben op een burn-out. 

Aanbevelingen
Naar aanleiding van de resultaten heeft de LSVb een lijst met suggesties opgesteld. Om de situatie te verbeteren spoort de studentenvakbond betrokken partijen als universiteiten en de overheid aan mentale problemen beter bespreekbaar te maken. Doordat er vaak een taboe rust op deze kwesties, is het nu moeilijk om actie te ondernemen. Bovendien moet de werkdruk en de financiële druk afnemen om studenten minder te belasten. Wel is er meer onderzoek nodig, want hoewel deze studie een indruk geeft van de stand van zaken van stress onder studenten, is nog veel onduidelijk over zowel de oorzaken als de gevolgen van de stressklachten waar veel studenten mee worstelen. Hierin moet ook het ministerie van Onderwijs een belangrijke rol gaan spelen.

Kritiek
De Volkskrant plaatst vraagtekens bij het onderzoek van de LSVb. De ondervraagde studenten zijn afkomstig uit het LSVb-panel en bovendien reageerde slechts een klein deel van deze groep. Daarom zouden de resultaten weinig representatief zijn voor wat er echt speelt, aangezien harde cijfers ontbreken. De LSVb erkent zelf ook dat er limitaties aan hun onderzoek zitten en geeft aan in het verslag dat het vooral gaat om een steekproef. Toch heeft LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh laten weten dat hij de cijfers desondanks als representatief beschouwt. Wel benadrukt hij het belang van grondiger onderzoek vanuit Den Haag.

Perfect mag het onderzoek van de LSVb dan niet zijn, het is opnieuw een indicatie dat studenten veel druk ervaren. Eerder dit jaar deed de Radboud Universiteit ook al onderzoek naar studentenwelzijn, waaruit bleek dat veel Nijmeegse studenten stress ervaren. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen