64.000 proteststemmen tegen plannen kabinet

Jean Querelle
Petities aangeboden aan Tweede Kamer

Woensdag wordt in de Tweede Kamer de onderwijsbegroting besproken. Een mooi moment voor studenten en medewerkers uit het hoger onderwijs om hun beklag te doen over de plannen van het kabinet om het collegegeld te halveren door middel van een renteverhoging. 

De maatregel om het collegegeld van eerstejaars te verlagen tot 1003 euro werd begin oktober gepresenteerd in het nieuwe regeerakkoord. In eerste instantie leek het een leuk cadeautje vanuit Den Haag dat motiverend kan werken voor aanstaande studenten. Nadat duidelijk werd dat studenten de korting uit eigen zak moeten gaan betalen via een verhoging van de rente op studieleningen, schreeuwden veel studentenorganisaties moord en brand. Dinsdag presenteerden de teleurgestelde studenten in Den Haag een petitie tegen de plannen, die maar liefst 64.000 keer is ondertekend. Initiatiefnemer Sara van Dinther, tweedejaars student docent wiskunde aan de Hogeschool Rotterdam, licht op de website van haar petitie toe: 'Eerstejaarsstudenten van 2015, 2016 of 2017 hebben deze korting niet gekregen. Ook de basisbeurs werd in 2015 afgeschaft. Deze studenten hebben dus op geen enkele wijze tegemoetkoming in studiekosten ontvangen. Dit is een ongelijke behandeling van studenten.' Van Dinther hoopt dat deze groep studenten ook korting krijgt op het collegegeld of dat er een andere manier wordt gevonden om de gedupeerde studiebollen tegemoet te komen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) laat in een persbericht weten Van Dinthers petitie te steunen. De eigen oproep van de LSVb tegen de plannen van het kabinet werd in oktober zo'n 6.100 keer ondertekend.

Overigens kwamen niet alleen studenten in actie, ook de initiatiefnemers van de petitie van #WOinactie lieten dinsdag van zich horen. Met hun oproep willen ze aandacht vragen voor de hoge werkdruk in het hoger onderwijs en de noodzaak van investeringen. Die petitie is meer dan 5.000 keer ondertekend en ontving bovendien steun van verschillende universiteitsbesturen. Misschien moet het kabinet naar aanleiding van deze petities toch nog eens twee keer nadenken voor ze studenten geld uit de zak kloppen. 

 

Reacties (0)

Op dit bericht is nog niet gereageerd.

Laat een bericht achter

  1. Reageer als gast
0 Characters
Bijlagen (0 / 3)
Deel jouw locatie