Home NieuwsNederland Actieplan voor problemen studentenhuisvesting

Actieplan voor problemen studentenhuisvesting

door Redactie

Hogescholen, universiteiten en gemeenten moeten de handen ineenslaan om de problemen rond studentenhuisvesting aan te pakken. Dat vindt het Landelijk Studentenplatform (LPS), dat afgelopen week met het Actieplan studentenhuisvesting 2018-2021 kwam. Dit plan is vorige week door Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken, aangeboden aan de Tweede Kamer.

Evenwicht in vraag en aanbod
Doel van het actieplan is het bereiken van een beter evenwicht van vraag en aanbod op de kamermarkt. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten onderwijsinstellingen samen gaan werken met lokale partijen en zorgen voor meer en betere woonruimte voor studenten. Door beter te kijken naar de woonwensen van studenten hopen de lidorganisaties van het LPS, waaronder de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het ministerie van Onderwijs en de Vereniging Hogescholen, binnen tien jaar een balans tussen vraag en aanbod te kunnen realiseren.

John van Harten, algemeen bestuurslid van de LSVb, vindt dit actieplan hard nodig. Volgens hem bestaan er grote problemen in de studentenhuisvesting, niet in de laatste plaats door de groei van het aantal internationale studenten. ‘Op dit moment is er een tekort van ruim 40.000 studentenwoningen. ‘Internationale studenten zijn in het bijzonder de dupe van het tekort, zij kunnen in Nederland geen kant op’, vertelt Van Harten.

Minder uitwonende studenten
Naast het actieplan werd ook een onderzoeksrapport van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting gepresenteerd aan de Kamer. Daaruit blijkt onder meer dat bachelorstudenten vaker thuis blijven wonen. In Nijmegen is dat aantal gestegen met vijftien procent. Volgens Jeroen Dols van Studentenvakbond AKKU ligt de verklaring daarvoor in de invoering van het leenstelsel. De gemiddelde huur is rond hetzelfde niveau blijven hangen, maar toch maakt Dols zich zorgen. ‘Nieuwe generaties studenten moeten zich in hoge schulden steken om de huur te kunnen betalen. Hierdoor is de gemiddelde schuld van uitwonende studenten zonder basisbeurs gemiddeld 17.300 euro.’

De toekomst zal de resultaten van het actieplan moeten uitwijzen. Tot die tijd zit de LSVb er in ieder geval bovenop. ‘Wij gaan de vorderingen van het plan nauwgezet volgen’, vertelt Van Harten. ‘Alle partijen hebben nu de verantwoordelijkheid en als er geen structurele verbeteringen zichtbaar zijn, zullen wij de Kamer hierop aanspreken.’ Ook minister Ollongren belooft aandacht te blijven besteden aan problemen rond studentenhuisvesting.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen