Home NieuwsNederland ‘Behoud van studie Nederlands is essentieel’

‘Behoud van studie Nederlands is essentieel’

door Redactie

Omdat er te weinig interesse is voor het volgen van de studie Nederlands aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, heeft de universiteit besloten om te stoppen met het aanbieden van de bacheloropleiding.

Vijf eerstejaars studenten
Afgelopen december vierde de VU nog dat de studie Nederlands honderd jaar bestond. Maar volgens woordvoerder van de VU, Wessel Agterhof, is een studie met vijf eerstejaars studenten niet rendabel genoeg. Voor deze vijf studenten zijn vijf medewerkers in dienst, wat een te kostbare aangelegenheid is. In een uitzending van radioprogramma De Taalstaat stelde hij dat de studie niet meer levensvatbaar is op deze manier. ‘Helaas krijgen we geen jaarsalaris per studenten van de overheid, dus de studie kost ons heel veel geld. Als er geen groei meer in zit, is de enige optie op een gegeven moment om te stoppen.’ De keuze is niet onverwacht, het aantal studenten Nederlands aan de VU is al jaren erg laag. Niet alleen aan de VU daalt het aantal studenten Nederlands. Waar er in 1995 nog 555 mensen aan de studie Nederlands begonnen op verschillende universiteiten in Nederland, waren dit er in 2017 nog maar 222.

Grote verantwoordelijkheid
Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands en Academische communicatie aan de Radboud Universiteit (RU), vindt het besluit betreurenswaardig, vooral omdat het vanuit een economisch standpunt wordt benaderd. ‘Ik vind het slecht dat een studie wordt afgeschaft, omdat het verliesgevend zou zijn.’ Volgens Van Oostendorp is iedere studie op zichzelf verliesgevend. ‘Er wordt geld ingestopt en er komen mensen uit die zijn opgeleid. Het is een investering en niet bedoeld om winst te maken.’

Van Oostendorp geeft aan dat het afschaffen van de studie Nederlands aan de VU problematisch is. ‘Als land dragen we een grote verantwoordelijkheid om de studie te behouden. Wij moeten er voor zorgen dat de studie blijft bestaan, maar ook dat er onderzoek wordt verricht naar Nederlandse literatuur en de geschiedenis hiervan. Als wij dit niet doen, doet niemand het.’ Het is volgens Van Oostendorp dan ook ernstig als een universiteit ervoor kiest te stoppen met de studie Nederlands, omdat studenten moeten kunnen kiezen waar ze de studie Nederlands willen volgen en verschillende onderzoeksgroepen met elkaar moeten kunnen concurreren. ‘Voor de meeste wetenschappen kun je dan nog internationaal terecht, maar voor Nederlands niet. Het treft Nederland daarom meer dat de studie Nederlands aan de VU wordt gesloten, dan wanneer een andere willekeurige studie wordt afgeschaft op de VU.’

Studenten op dit moment Nederlands volgen aan de VU mogen hun studie nog afmaken, maar de universiteit laat komend collegejaar geen nieuwe studenten meer toe. Gelukkig blijft de studie Nederlands in Nijmegen nog wel gewoon bestaan. De RU laat zelfs een stijging zien in het aantal eerstejaars studenten Nederlands. In het collegejaar 2017 begonnen 17 studenten met de opleiding, in 2018 waren dit er al 28.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen