Home NieuwsNederland Schrijvers en hoogleraren pleiten tegen verengelsing van het onderwijs

Schrijvers en hoogleraren pleiten tegen verengelsing van het onderwijs

door Irene Wilde

Een groep van 180 schrijvers, hoogleraren en journalisten heeft in een open brief de Tweede Kamer verzocht om zich uit te spreken tegen de verengelsing van universiteiten.

De brief werd vandaag gepubliceerd in de Volkskrant en is geschreven naar aanleiding van een aanpassing van de Wet op het hoger onderwijs. Hier heeft het kabinet een voorstel voor klaarliggen, dat nog in de Tweede Kamer besproken moet worden. In de wet wil de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, een passage aanpassen waarin nu staat dat alle lessen in het Nederlands moeten worden gegeven, tenzij een andere taal noodzakelijk is.

Steeds lagere waardering
‘Ondanks de maatschappelijke onrust die de gestage verwijdering van het Nederlands uit steeds meer geledingen van het hoger onderwijs de afgelopen jaren heeft veroorzaakt, gaat dit proces in hoog tempo door’, stellen de schrijvers. Op dit moment wordt driekwart van de masteropleidingen aan Nederlandse universiteiten in het Engels gegeven en ook bacheloropleidingen worden steeds meer verengelst. ‘Onze taal verliest zo haar academische status en zal daardoor ook binnen het voortgezet onderwijs steeds lager gewaardeerd worden.’

Uitstervende studie
Eerder dit jaar was al in het nieuws dat het aantal studenten Nederlands steeds verder daalt en maakte de VU bekend dat ze vanaf volgend jaar de bachelorstudie helemaal afschaft. De schrijvers wijten dit voor een deel aan de verengelsing van het hoger onderwijs: ‘De verwaarlozing van het Nederlands aan onze universiteiten leidt niet alleen tot een dramatische daling van het aantal studenten dat kiest voor de studie Nederlands, maar ondergraaft het hele stelsel van publiek bekostigd onderwijs.’

De brief is geschreven door emeritus hoogleraar Annette de Groot, emeritus hoogleraar recht Erik Jurgens en de filosoof Ad Verbrugge. Verschillende grote namen, waaronder schrijver Adriaan van Dis en terrorisme-expert Beatrice de Graaf, maar ook hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit René ten Bos, staan als sympathisanten onder de oproep.

Verkeerd begrepen
Minister Van Engelshoven heeft in een reactie laten weten dat de schrijvers haar wetsvoorstel niet goed hebben begrepen. Volgens haar staat ze juist pal voor het Nederlands en zorgt de nieuwe wet er juist voor dat ze meer instrumenten heeft om daarop aan te sturen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen