Home NieuwsNederland Instellingsaccreditatie: een goed idee?

Instellingsaccreditatie: een goed idee?

door Redactie

Gisteren werd er in de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over de pilot instellingsaccreditatie. Universiteiten en hogescholen mogen in dit nieuwe stelsel zelf hun opleidingen beoordelen. Tijdens de hoorzitting werd gemengd op het plan gereageerd.

In 2017 begint bij zes universiteiten en zes hogescholen de pilot instellingsaccreditatie. Als dit een succes is, mogen de instellingen voortaan zelf hun opleidingen keuren. Nu wordt dit nog gedaan door middel van de externe keuring van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Voorstanders menen dat het nieuwe stelsel een hoop regeldruk wegneemt, tegenstanders noemen het een gevalletje ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’.

Voorstanders;De Vereniging van Universiteiten (VSNU) is voor de interne beoordeling van de opleidingen door universiteiten. Volgens de VSNU gaat het huidige stelsel gebukt onder administratieve lasten, is er weinig ruimte voor gesprek tussen vakgenoten onderling en wordt onderwijskwaliteit ‘gereduceerd tot afvinklijstjes’. Ook rector magnificus Theo Engelen van de RU wil graag zelf de kwaliteit van zijn universiteit controleren en zo nodig verbeteren. Dat vertelde hij in een interview met de Gelderlander. Een probleem van de externe beoordeling van visitatiecommissies is volgens hem dat het vaak geen vakgenoten zijn van de onderzoekers die zij controleren. ‘Als de universiteit zelf zijn eigen kwaliteit mag onderzoeken, dan betrekken we kritische vakgenoten van buiten met wie we kunnen sparren over verbeteringen’, meent Engelen.

Tegenstanders De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en Het Interstedelijk Studenten Overleg(ISO) zijn minder enthousiast over de pilot. Bestuurslid van de LSVb Stefan Wirken verwoordt onvrede als volgt: ‘Wij mogen als studenten ook niet onze eigen toetsen nakijken. Niet zozeer omdat we allemaal niet te vertrouwen zijn, maar omdat je een onafhankelijke keuring wil van wat studenten kunnen.’ Ook de hogescholen zijn kritisch. Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen: ‘Voor ons is het uitgangspunt altijd: vreemde ogen dwingen’. Verder plaatsten ook de Onderwijsraad en de  NVAO hun kanttekeningen bij de pilot. Anne Flierman, onderwijskeurmeester NVAO, de huidige organisatie die opleidingen keurt, denkt dat veel instellingen de vrijheid nog niet aan kunnen. Bovendien beweert Flierman in een interview eerder al Flierman veel bestuurders gesproken te hebben, die de rapporten van de NVAO juist erg handig vinden
.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen